Youtube – tehnologia video si posibilitati de upload

Youtube – tehnologia video si posibilitati de upload

0 Shares
0
0
0

YouTube foloseste in principal formatele video AVC VP9 si H.264 / MPEG-4 si protocolul Dynamic Adaptive Streaming over HTTP. Pana in Ianuarie 2019, YouTube incepuse sa lanseze videoclipuri in format AV1.

Redare

Anterior, vizionarea videoclipurilor YouTube pe un computer personal necesita instalarea pluginului Adobe Flash Player in browser. In Ianuarie 2010, YouTube a lansat o versiune experimentala a site-ului care utilizeaza capacitatile multimedia incorporate ale browserelor web care accepta standardul HTML5. Acest lucru a permis vizionarea videoclipurilor fara a necesita instalarea Adobe Flash Player sau a altui plug-in.

Site-ul YouTube avea o pagina care permitea browserelor acceptate sa opteze pentru versiunea de incercare HTML5. Numai browserele care au acceptat videoclipuri HTML5 folosind formatele MP4 (cu videoclip H.264) sau WebM (cu videoclip VP8) puteau reda videoclipurile si nu toate videoclipurile de pe site erau disponibile in acest format.

Pe 27 Ianuarie 2015, YouTube a anuntat ca HTML5 va fi metoda de redare implicita pe browserele acceptate. YouTube obisnuia sa foloseasca Adobe Dynamic Streaming pentru Flash, dar cu trecerea la videoclipuri HTML5, acum fluxurile video folosesc Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (MPEG-DASH), o solutie de streaming adaptiva bazata pe HTTP, care optimizeaza rata de biti si calitatea pentru reteaua disponibila.

Incarcare/Upload

Toti utilizatorii YouTube pot incarca videoclipuri cu o durata de pana la 15 minute fiecare. Utilizatorii isi pot verifica contul, in mod normal prin intermediul unui telefon mobil, pentru a obtine posibilitatea de a incarca videoclipuri cu o lungime de pana la 12 ore, precum si de a produce fluxuri live (live streams). 

Cand a fost lansat YouTube in 2005, era posibil sa se incarce videoclipuri mai lungi, dar o limita de zece minute a fost introdusa in Martie 2006 dupa ce YouTube a constatat ca majoritatea videoclipurilor care depasesc aceasta lungime erau incarcari neautorizate ale unor emisiuni de televiziune si filme. Limita de 10 minute a fost marita la 15 minute in Iulie 2010. In trecut, era posibil sa incarcati videoclipuri mai lungi de 12 ore. Videoclipurile pot avea cel mult 128 GB.

Subtitrarile video sunt realizate folosind tehnologia de recunoastere a vorbirii atunci cand sunt incarcate. Astfel de subtitrari nu sunt de obicei perfect exacte, astfel incat YouTube ofera mai multe optiuni pentru introducerea manuala a subtitrarilor pentru o mai mare precizie. YouTube oferea anterior o functie „Subtitrari in comunitate”, unde spectatorii puteau scrie si trimite subtitrari pentru afisare publica, dupa aprobarea persoanei care incarca videoclipurile, dar aceasta functie a fost indepartata la 28 Septembrie 2020. (Subtitrarile care au fost deja adaugate folosind functia vor fi pastrate).

YouTube accepta aproape toate codificarile video si audio pentru consumatori, inclusiv, dar fara a se limita la MPEG-1, MPEG-2, H.264 AVC, H.265 HEVC, VC-1, VP8, VP9 si AV1 pentru video si MP3, PCM liniar , AAC, FLAC, Vorbis, Opus si Dolby Digital (cunoscut si ca AC-3), pentru sunet. Aproape orice format de container poate fi utilizat, inclusiv, dar nu limitat la MP4, Matroska, FLV, AVI, WebM, 3GP, MPEG-PS si formatul de fisier QuickTime.

Unele formate video intermediare (de exemplu, utilizate in principal pentru editare video profesionala, nu pentru livrare sau stocare finala) sunt de asemenea acceptate, cum ar fi ProRes. YouTube stabileste un format de incarcare „recomandat” pentru a maximiza calitatea videoclipului transcodat care va fi afisat spectatorilor; incepand cu sfarsitul anului 2020, acesta este un videoclip H.264 AVC folosind sunet in format AAC, intr-un container MP4.

Videoclipurile cu scanare progresiva sau scanare intercalata pot fi incarcate, dar pentru cea mai buna calitate a videoclipurilor, YouTube sugereaza ca videoclipurile intercalate sa fie deconectate inainte de incarcare. Toate formatele video de pe YouTube utilizeaza scanarea progresiva.

Statisticile YouTube arata ca videoclipurile intretesute sunt inca incarcate pe YouTube si nu exista niciun semn de o eventuala scadere a numarului de incarcari/upload pentru astfel de continut. YouTube atribuie acest lucru incarcarii de continut realizat pentru TV.

Calitate si formate

  • YouTube a oferit initial videoclipuri la un singur nivel de calitate, afisate la o rezolutie de 320 × 240 pixeli utilizand codecul Sorenson Spark (o varianta a lui H.263), cu audio MP3 mono.
  • In Iunie 2007, YouTube a adaugat o optiune de vizionare a videoclipurilor in format 3GP pe telefoane mobile.
  • In Martie 2008, a fost adaugat un mod de inalta calitate, care a marit rezolutia la 480 × 360 pixeli. In Decembrie 2008, a fost adaugat suport 720p HD. La momentul lansarii 720p, playerul YouTube a fost schimbat de la un raport de aspect 4: 3 la o rezolutie cu aspect de 16: 9. Cu aceasta noua functie, YouTube a inceput o trecere la H.264 / MPEG-4 AVC ca format implicit de compresie video.
  • In Noiembrie 2009, a fost adaugat suport HD 1080p. In Iulie 2010, YouTube a anuntat ca a lansat o gama de videoclipuri in format 4K, care permite o rezolutie de pana la 4096 × 3072 pixeli.
  • In Martie 2015, a fost adaugat suport pentru rezolutia 4K, videoclipurile fiind redate la 3840 × 2160 pixeli. In Iunie 2015, a fost adaugat suport pentru rezolutia 8K, videoclipurile fiind redate la 7680 × 4320 pixeli.
  • In Noiembrie 2016, a fost adaugat suport pentru video HDR care poate fi codat cu Hybrid Log-Gamma (HLG) sau Perceptual Quantizer (PQ).
  • In Iunie 2014, YouTube a inceput sa implementeze suport pentru videoclipuri cu frecventa mare de cadre de pana la 60 de cadre pe secunda (spre deosebire de 30 anterior), aceasta functie devenind disponibila pentru incarcarile utilizatorilor in Octombrie. YouTube a declarat ca acest lucru ar spori videoclipurile „intensive in miscare”, cum ar fi materialele video ale jocurilor video.

Videoclipurile YouTube sunt disponibile intr-o serie de niveluri de calitate. Fostele nume de calitate standard (SQ), calitate inalta (HQ) si inalta definitie (HD) au fost inlocuite cu valori numerice reprezentand rezolutia verticala a videoclipului.

Fluxul video implicit este codat in format VP9 cu sunet Opus stereo; daca VP9 / WebM nu este acceptat in browser / dispozitiv sau agentul de utilizator al browserului raporteaza Windows XP, atunci se utilizeaza in schimb video AVC H.264 / MPEG-4 cu sunet AAC stereo.

Stand Out on Social Media Concept. Glowing Youtube Logo

Taierea calitatii imaginii in 2020

La 18 Martie 2020, Thierry Breton, un comisar european responsabil de politica digitala a Uniunii Europene a cerut serviciilor de streaming, inclusiv YouTube, sa limiteze serviciile. Solicitarea a venit ca urmare a prevenirii prabusirii retelelor de banda larga din Europa, deoarece zeci de milioane de oameni au inceput sa lucreze prin telecomunicatii, din cauza pandemiei COVID-19 din Europa.

Potrivit UE, platformele de streaming ar trebui sa ia in considerare oferirea de definitii standard, mai degraba decat de inalta definitie, programele si utilizatorii ar trebui sa fie responsabili pentru consumul lor de date. Pe 20 Martie, YouTube a raspuns temporar retrogradand videoclipurile in definitie standard in toata UE, inclusiv traficul din Marea Britanie.

Adnotari

Din 2008 pana in 2017, utilizatorii puteau adauga „adnotari” la videoclipurile lor, cum ar fi mesaje text pop-up si hyperlinkuri. Aceste functii au fost folosite in special ca baza pentru videoclipurile interactive, care au folosit hyperlinkuri catre alte videoclipuri pentru a realiza elemente de ramificare.

In Martie 2017, s-a anuntat ca editorul de adnotari a fost intrerupt si ca functia va fi intrerupta, deoarece utilizarea lor a scazut rapid, utilizatorii gasindu-le “enervante” si pentru ca erau incompatibile cu versiunile mobile ale serviciului. Adnotarile au fost eliminate complet din toate videoclipurile pe 15 Ianuarie 2019.

YouTube a introdus widget-uri standardizate destinate sa inlocuiasca adnotarile intr-o maniera multiplatforma, inclusiv „ecrane de final” (o matrice personalizabila de miniaturi pentru videoclipurile specificate afisate aproape de sfarsitul videoclipului principal).

Live streaming

YouTube a efectuat experimente timpurii cu streaming live, inclusiv un concert al U2 in 2009 si o sesiune de intrebari si raspunsuri cu presedintele american Barack Obama, in Februarie 2010. Aceste teste s-au bazat pe tehnologia partenerilor terti, dar in Septembrie 2010, YouTube a inceput sa-si testeze propria infrastructura de streaming live. In Aprilie 2011, YouTube a anuntat lansarea YouTube Live, cu o pagina a portalului la adresa URL „www.youtube.com/live”.

Crearea fluxurilor live a fost initial limitata la parteneri selectati. A fost utilizat pentru difuzarea in timp real a unor evenimente precum Olimpiada din 2012 din Londra. In Octombrie 2012, peste 8 milioane de oameni au urmarit saltul lui Felix Baumgartner de la marginea spatiului in fluxul live pe YouTube.

In Mai 2013, crearea de fluxuri live a fost deschisa utilizatorilor verificati cu cel putin 1.000 de abonati; in luna August a aceluiasi an numarul a fost redus la 100 de abonati, iar in Decembrie limita a fost eliminata. In Februarie 2017, streaming-ul live a fost introdus in aplicatia oficiala YouTube pentru mobil.

Transmiterea live prin mobil a fost initial limitata la utilizatorii cu cel putin 10.000 de abonati, dar de la mijlocul anului 2017 a fost redusa la 100 de abonati. Fluxurile live pot avea o rezolutie de pana la 4K la 60 fps si, de asemenea, accepta videoclipuri la 360 °. In Februarie 2017, a fost introdusa o functie de streaming live numita Super Chat, care permite spectatorilor sa doneze intre 1 $ si 500 $ astfel incat ceea ce comenteaza pe streaming sa fie evidentiat.

Videoclipuri 3D

Intr-un videoclip postat pe 21 Iulie 2009, inginerul software YouTube-Peter Bradshaw a anuntat ca utilizatorii YouTube ar putea incarca acum videoclipuri 3D. Videoclipurile pot fi vizualizate in mai multe moduri diferite, inclusiv metoda comuna anaglif (lentila cian / rosu) care utilizeaza ochelarii purtati de vizualizator pentru a obtine efectul 3D.

YouTube Flash player poate afisa continut stereoscopic intercalat in randuri, coloane sau un sablon, side-by-side sau anaglif folosind o combinatie rosu / cyan, verde / magenta sau albastru / galben. In Mai 2011, o versiune HTML5 a playerului YouTube a inceput sa accepte imagini 3D alaturate care sunt compatibile cu tehnologia Nvidia 3D Vision.

Setul de caracteristici a fost redus de atunci, iar caracteristica 3D accepta in prezent doar anagliful rosu / cyan fara suport lateral.

Videoclipuri la 360 de grade

In Ianuarie 2015, Google a anuntat ca videoclipurile la 360 de grade vor fi acceptate in mod nativ pe YouTube. Pe 13 Martie 2015, YouTube a activat videoclipuri 360 ° care pot fi vizualizate de pe Google Cardboard, un sistem de realitate virtuala.

YouTube 360 ​​poate fi vizualizat si prin toate celelalte casti de realitate virtuala. De asemenea, este acceptata transmisia live a videoclipurilor 360 ° la o rezolutie de pana la 4K.

0 Shares
You May Also Like