Care este diferenta dintre Quad HD si Full HD?

Care este diferenta dintre Quad HD si Full HD?

0 Shares
0
0
0

Exista unele detalii pe care trebuie sa le cunoasteti atunci cand doriti sa cumparati un nou smartphone, fie ca va indreptati atentia spre cele mai noi telefoane mobile Huawei, spre alte telefoane Android sau vreti sa alegeti un telefon de la Apple (iPhone). Unul dintre detalile importante este sa cunoastei diferenta dintre Quad HD si Full HD. Aceste cunostinte va pot ajuta sa faceti alegrea ideala.

Sectorul de fabricatie pentru ecrane de smartphone si monitoare inteligente este la un nivel diferit. Producatorii injecteaza mai multe resurse pentru a se asigura ca experienta utilizatorului este mult mai buna. Utilizatorii apeleaza acum la afisari mai clare, iar acest lucru a dus la popularitatea unor termeni precum Quad HD si Full HD.

Ce este Full HD?

Full HD a fost preluat ca rezolutie standard a ecranului, astfel incat majoritatea ecranelor smartphone-urilor vin cu ea. Un monitor Full HD masoara 1920 x 1080 pixeli, notat ca 1080p. Nu numai ca gasiti rezolutia pe ecrane mobile, ci si pe televizoare inteligente si monitoare de calculator.

Nu uitati insa, ca Full HD nu este inaltimea claritatii ecranului. Daca sunteti in cautarea celei mai bune rezolutii, optiunea de a alege este 4K ultra care masoara 3840 pe 2160 pixeli (2160p), este ideala. Rezolutia este mai populara in sectorul video si film.

Ce este Quad HD?

Quad HD (cunoscut si sub denumirea de 2K) se refera la o rezolutie care este de patru ori mai brusca decat definitia inalta obisnuita (720p). Ecranele cu aceasta rezolutie masoara 2560 pe 1440 pixeli, notate ca 1440p.

Care sunt diferentele?

Dat fiind faptul ca Quad HD si Full HD sunt strans legate, acestea pot fi confuze. De aceea, trebuie sa stii sa le diferentiati si iata care sunt elementele de baza pentru realizarea diferentieri iacestora.

Densitatea pixelilor

Densitatea pixelilor se refera la numarul de pixeli de dimensiunea ecranului particular. Se masoara in PPI (pixeli pe inch). De obicei, un ecran mai mic cu un numar de PPI mai mare se traduce printr-o rezolutie mai buna. Pe un monitor de 27 inch de exemplu, un Full HD ofera aproximativ 81PPI in timp ce un Quad HD ofera aproximativ 108PPI.

Ceea ce inseamna acest lucru, este faptul ca calitatea imaginii unui monitor Full HD va fi afectata de neclaritate si text neplacut. De aceea este o idee inteligenta sa luati in considerare obtinerea unui monitor care este mai mare de 24 de centimetri daca doriti sa treceti la Full HD.

Cu 108PPI pe care il primiti pe Quad HD, nu exista probleme de acest fel. Puteti obtine detalii precise despre imagine si spatiu suplimentar pentru vizualizarea documentelor. Asa se explica de ce monitoarele standard de 24 de inch vin cu Quad HD.

Experienta de jocuri

Nu putem spune ca fie Full HD, fie Quad HD va ofera o experienta de joc mai buna decat cealalta, deoarece depinde de jocuri experienta oferita. Daca doriti sa jucati jocuri competitive precum Overwatch, Rocket League sau League of Legends, o rezolutie de 1080p va va oferi o experienta mai buna.

Astfel de jocuri necesita o rezolutie mai mica. Deci, ar trebui sa va indreptati atentia spre un Full HD daca doriti sa jucati competitive, cum ar fi Dota 2 si PUBG.

Rezolutia se bucura de o rata de actualizare ridicata, care este esentiala pentru a beneficia la maxim de jocul tau. Dar daca tot ceea ce iti doresti sunt cele mai bune imagini si nu joci competitiv, atunci este recomandabil sa mergi la 1440p. Jocurile notabile pe care le poti juca pe 1440p includ Witches, Skyring si Rise of the Tomb Raider.

Consumul bateriei

In mod ideal, o rezolutie mai mica va economiseste energia bateriei. Deci, deoarece Full HD are o rezolutie mai mica (1080p) decat Quad HD (1440p), asteptati-va ca smartphone-ul dvs. sa consume mai putina energie daca este Full HD, spre deosebire de Quad HD de aceeasi capacitate. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt la fel de aparente cum arata. Consumul bateriei depinde de trei parametri de baza, iar cele doua HD-uri functioneaza diferit:

  • Wi-Fi – Cand se testeaza utilizarea bateriei pe cele doua rezolutii bazate pe utilizarea Wi-Fi, rezultatele sunt aproape identice. Deci, poate fi nedrept sa argumentam ca o rezolutie consuma mai multa energie a bateriei decat cealalta atunci cand utilizati Wi-Fi.
  • Video – Exista o economie notabila de energie atunci cand reduceti rezolutia ecranului, in special cea a smartphone-ului. Pe termen lung, acest lucru dovedeste ca Full HD este mai economic decat Quad HD cand vine vorba de utilizarea bateriei.
  • Jocuri – Graficele de pe un ecran de 1080p nu sunt la fel ca cele de pe un monitor de 1440p. Prin urmare, economisiti energie atunci cand jucati jocuri video pe Full HD decat pe Quad HD.
0 Shares
You May Also Like