Dupa cum bine stim cu totii, in Romania s-au inmultit cazurile de incinerare umana in ultimul timp, din diferite motive. Exista familii care considera ca este mai indicat sa isi incinereze decedatii intre-un incinerator Romania decat sa ii inmormanteze, datorita costurilor.
Unele persoane au declarat ca ultima lor dorinta este sa fie incinerati intr-un incinerator Romania, asa ca familiile se conformeaza si ii incinereaza inloc sa ii inmormanteze crestineste.
Incinerarea umana se pare ca este din ce in ce mai populara, motiv pentru care vom dezbate acest subiect in cele ce urmeaza, si vom prezenta cateva informatii foarte interesante. Cititi pana la final, pentru a afla mai multe detalii despre incinerarea umana.
Procesul de incinerare
- Semnarea autorizatiei
Declaratia unui membru al familiei sau a unei persoane a carei semnatura certifica dorinta persoanei decedate de a fi incinerat, in timp ce autorizeaza incinerarea, este primul pas spre incinerarea umana.
- Pregatirea corpului
Indepartarea stimulatoarelor cardiace si a supapelor de bypass daca exista, deoarece supuse la temperaturi ridicate pot exploda. Aceasta este cea de-a doua erapa a procesului de incinerare.
- Pregatirea sicriului
In acele sicrie in care se afla trupurile neinsufletite care urmeaza sa fie decedate, acolo unde este posibil, se indeparteaza decorurile si ornamentele metalice sau din plastic continute (crucifixuri, manere etc.).
- Siguranta si urmarirea
O bucata de material indestructibil este introdusa in sicriu si rezista chiar si la temperaturi ridicate, care are un cod numeric inscris. Aceasta piesa va fi livrata familiei langa urna cu cenusa. Prin intermediul acesteia este facuta identificarea cenusii.
- Incinerarea corporala
Arderea are loc la mai mult de 800 de grade Celsius timp de aproximativ 2 – 2,5 ore. Timpul in care corpul este ars in totalitate depinde foarte mult de anumiti factori, precum greutatea persoanei decedate.
- Racirea cenusii si rafinarea acesteia
Cenusa se lasa sa se raceasca timp de aproximativ 30 de minute in acelasi cuptor, apoi este eliminata pentru a trece la faza urmatoare, si anume la rafinarea cenusii. Aceasta consta in separarea ramasitelor umane de alte ramasite (de exemplu, proteze sau fixatii ale sicriului) si pulverizarea primelor, care sunt cele date familiilor.
- Livrarea cenusii familiei
Livrarea se face de obicei a doua zi dupa incinerare, intr-una sau mai multe urne. Cenusa returnata familiei este o ramasita ca si altele, cum ar fi cele ale sicriului.
Ce nu se intampla intr-o incinerare
- Nu se incinereaza mai mult de un cadavru in acelasi timp in acelasi cuptor.
- Practica incinerari in afara sicriului.
- Nu se incinereaza un cadavru fara cel putin 24 de ore de la moartea sa.
- Nu se face incinerarea in afara unei instalatii autorizate in acest scop si cu un cuptor care nu a fost construit ex profeso in acest scop.
- Nu se vor arde animale si oameni in acelasi cuptor crematoriu.
Exista un caz in care cineva nu poate fi incinerat?
Numai in cazul unei interventii judiciare judecatorul poate decreta neincinerarea cadavrului. In acest caz, este inhumat.
Sicriul e incinerat?
Intotdeauna. Este interzisa incinerarea unui cadavru daca sicriul lui.
Poate fi incinerat vreun sicriu?
Da, cu exceptia celor metalice, toate sicriele vor fi incenerate.
De unde stiu ca cenusa pe care mi-o dau e a membrului familiei mele?
Exista protocoale de securitate in companiile funerare pentru a urmari traseul cadavrului si pentru ca un cadavru sa fie intotdeauna identificat.
Animalele pot fi incinerate?
Animalele moarte sunt de obicei incinerate, dar intotdeauna incinerarea acestora se face doar in instalatii specifice si dedicate numai animalelor, diferite de cele ale oamenilor.
Acestea sunt in mare parte cateva dintre lucrurile esentiale in ceea cee priveste incinerarea, pe care toata lumea trebuie sa le cunoasca.