Tot ce trebuie sa stiti despre rulmentul de la roata masinii

Tot ce trebuie sa stiti despre rulmentul de la roata masinii

0 Shares
0
0
0

Un rulment roata este o piesa foarte importanta pentru fiecare masina, iar conducerea masinii care are un rulment defect poate avea consecinte grave, asa ca in continuare vom discuta despre acest aspect.

Cat dureaza un rulment de roata?

Rulmentii pe roti au o durata medie de viata cuprinsa intre 136.000 si 160.000 km (aproximativ 85.000-100.000 de mile). Aceasta este doar o regula de baza, dar totusi, durata efectiva a rulmentului unei roti depinde de calitatea rulmentului rotii si de conditiile de functionare.

De ce nu functioneaza rulmentii rotilor?

Principalele motive pentru care un rulment esueaza:

De ce nu functioneaza rulmentii rotilor?

Principalele motive pentru care un rulment esueaza:

  • Instalarea defectuoasa – uneltele necorespunzatoare, cum ar fi un ciocan sau o cheie folosita pentru inlocuirea piesei pot cauza deteriorarea exterioara si / sau interioara a acesteia, cauzand esecul prematur al rulmentului rotii. De asemenea, reutilizarea accesoriilor vechi, cum ar fi suruburi, piulite, sau saibe in loc sa le inlocuiti cu altele noi, poate provoca functionarea rulmentilor de roata in conditii anormale sau nesigure, si pot duce pana la producerea unui accident de masina.
  • Un impact nedorit al rotii cu bordura de exemplu sau calitatea slaba a drumului – toate impacturile cauzate de condusul printr-o gropa, conducerea cu viteza pe drumuri pline de denivelari sau chiar lovirea unei borduri pot sa fie factori decisivi care scurteaza durata de viata a unui rulment roata.
  • Rulmentul este construit dintr-un material de o calitate indoielnica – Rulmentii pentru roti construiti din materiale de calitate scazuta pot avea un tratament termic scazut, ceea ce duce la uzura prematura si defectiuni.
  • Conditiile de conducere – condusul prin apa adanca sau noroi poate duce la defectarea rulmentilor rotilor. Apa, noroiul sau alti contaminanti, cum ar fi praful sau sarea de drum, pot trece prin garnituri si pot intra in interiorul rulmentilor, provocand deteriorarea rapida a acestora.
  • Modificarile masinilor – montarea jantelor mai mari sau mai largi, anvelopele cu pereti inferiori ai filetului, amortizoarele rigide si arcurile de suspensie determina sarcini mai mari pe rulmentul rotii si pot accelera uzura.

Daca pana acum am vazut care sunt motivele pentru care se pot strica rulmentii, in cele ce urmeaza vom vedea care sunt si cateva dintre cele mai importante simptome ale defectarii rulmentilor unei masini.

Zgomot puternic – Acesta se aude in masina atat in momentul accelerarii masinii cat si la intoarcerea masinii. Zgomotul putermic se poate auzi pe tot parcursul drumului.

Vibratia puternica in volan – Aceasta poate fi o alta modalitate prin care va puteti da seama ca rulmentul masinii este defect si trebuie inlocuit.

Defectiune ABS. Problemele legate de sistemul ABS pot fi legate de defectarea senzorului ABS integrat in rulmentul de capat al rotii.

De mentionat este faptul ca atunci cand auziti aceste simptome, ar fi bine sa mergeti cu masina la service pentru inlocuirea rulmentului defect, insa daca veti fi programat in cateva zile pentru inlocuire, pana atunci circulati prudent pentru a nu trece prin experiente mai putin placute pe urma.

0 Shares
You May Also Like