Tipuri de transmisii prin curea și eficiența lor

Tipuri de transmisii prin curea și eficiența lor

0 Shares
0
0
0

În sectoarele industriale și comerciale, unul din trei motoare electrice utilizează transmisii prin curea. Cu toate acestea, unii clienți nu reușesc să profite de potențialele economii de costuri energetice ale unor curele industriale, care sunt ușor disponibile și eficiente.

În timp ce roata conducătoare controlează viteza ansamblului, cureaua industrială are rolul de a poziționa motorul în raport cu sarcina. Eficiența ridicată și întreținerea scăzută sunt componente cheie pentru performanța maximă a  sistemelor de transmisie.

Tipuri de transmisii prin curea

Curele trapezoidale clasice

Acestea sunt cele mai utilizate tipuri de curea de transmisie. Folosirea curelelor trapezoidale creează o acțiune de îndepărtare pe roată pentru a crește frecarea și a îmbunătăți capacitatea de transfer a puterii curelei.

Sarcinile grele necestită adesea curele îmbinate sau curele multiple. În momentul instalării, curelele trapezoidale au o eficiență maximă între 95% și 98%. Eficiența transmisiei este influențată de dimensiunea roții, roata condusă, tipul transmisiei și felul curelei. Curelele trapezoidale clasice au o eficiență nominală de 93%, cu o reducere de 5%, în timp, dacă apare alunecarea din cauza netensionării periodice a cesteia.

Curele trapezoidale canelate

Aceste tipuri de curele de transmisie au fante dispuse perpendicular pe lungimea curelei, contribuind la reducerea rezistenței la îndoire a curelei. Chiar dacă folosesc aceleași roți ca și cele clasice, curelele trapezoidale canelate reușesc să funcționeze mai silențios, să dureze mai mult și să aibă o eficiență mai ridicată cu 2% decât cele clasice.

Curelele sincrone

Acest tip de curea de transmisie, denumită adesea și curea de distribuție, are o eficiență de 98%, care se menține pe o gamă largă de încărcare. Aceste curele dințate necesită instalarea de roți dințate. Curelele sincrone necesită o întreținere redusă și re-tensionare, funcționează în medii umede și uleioase și funcționează fără alunecare.

În timp ce curelele sincrone sunt cele mai eficiente, ele pot fi zgomotoase, transferă vibrații și nu sunt potrivite pentru încărcături de șoc. Pentru astfel de aplicații, curelele trapezoidale canelate sunt mai potrivite.

Calcul de eficiență a curelelor de transmisie: exemplu de potențiale economii

Motorul unui ventilator de 100 CP care funcționează încontinuu (eficiență 93%) funcționează la o încărcare medie de 75%, în timp ce consumă 527 000 kWh anual. Care sunt economiile anuale de energie și bani dacă o curea trapezoidală clasică cu eficiență de 93% (η1) este înlocuită cu o curea sincronă cu eficiență de 98% (η2)?

Energia electrică are un preț mediu pe țară de 0,31642 lei / kWh. Economiile de energie electrică = consumul anual de energie x (1 – η1 / η2) = 527.000 kWh / an x (1 – 93/98) = 26.888 kWh / an

Economiile de costuri anuale = 26 888 kWh x 0,31642 lei / kWh = 8 507,90 lei

Sfaturi utile pentru transmisiile cu curea

Adunați datele proprii despre orele de funcționare și productivitatea echipamentului dvs. cu transmisie prin curele. Apreciați dacă înlocuirea curelelor existente trapezoidale clasice cu curele și roți dințate sau sincrone este o soluție rentabilă pentru aplicația dvs.

Luați în considerare curelele dințate sau sincrone atunci când instalați un echipament nou pentru a crește eficiența transmisiei prin curele. Costul suplimentar este minim în comparație cu cheltuielile viitoare inevitabile cu roțile convenționale.

O mică investiție în timpul acordat analizei dacă utilizați tipul adecvat de curea industrială pentru aplicația dvs. poate genera un profit mai mare prin eficiența și costurile de întreținere.

0 Shares
You May Also Like