Ce este Blu-Ray

Ce este Blu-Ray? Domeniul de aplicare viitor si tendintele pietei!

0 Shares
0
0
0

Ce este Blu-Ray? Discul Blu-ray (BD), cunoscut adesea pur si simplu sub numele de Blu-ray, este un format de stocare a discurilor optice digitale. Este proiectat pentru a inlocui formatul DVD si este capabil sa stocheze cateva ore de videoclipuri de inalta definitie (HDTV 720p si 1080p).

Principala aplicatie a Blu-ray este ca suport pentru materialul video, cum ar fi lungmetraje si pentru distributia fizica a jocurilor video pentru PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One si Xbox Series X. Denumirea „Blu- raza “se refera la laserul albastru (care este de fapt un laser violet) folosit pentru citirea discului, care permite stocarea informatiilor la o densitate mai mare decat este posibila cu laserul rosu – cu lungime de unda mai mare, folosit pentru DVD-uri.

Discul din plastic are un diametru de 120 milimetri si o grosime de 1,2 milimetri, aceeasi dimensiune ca DVD-urile si CD-urile. Discurile Blu-ray conventionale sau pre-BD-XL contin 25 GB per strat, discurile cu doua straturi (50 GB) fiind standardul industrial pentru discurile video de lungime mare. Discurile cu trei straturi (100 GB) si discurile cu patru straturi (128 GB) sunt disponibile pentru unitatile de BD-XL.

Videoclipurile de inalta definitie (HD) pot fi stocate pe discuri Blu-ray cu rezolutie de pana la 1920 × 1080 pixeli, la 24 de cadre progresive sau 50/60 intretesute pe secunda. Discurile DVD-Video au fost limitate la o rezolutie maxima de 480i (NTSC, 720 × 480 pixeli) sau 576i (PAL, 720 × 576 pixeli).

Pe langa aceste specificatii hardware, Blu-ray este asociat cu un set de formate multimedia.

Formatul BD a fost dezvoltat de Blu-ray Disc Association, un grup care reprezinta producatorii de produse electronice de larg consum, hardware pentru calculator si filme. Sony a dezvaluit primele prototipuri Blu-ray Disc in Octombrie 2000, iar primul player prototip a fost lansat in Japonia in Aprilie 2003. Ulterior, a continuat sa fie dezvoltat pana la lansarea sa oficiala la nivel mondial, pe 20 Iunie 2006, incepand cu sistemul optic de inalta definitie.

Potrivit Media Research, vanzarile de software de inalta definitie in Statele Unite au fost mai lente in primii doi ani decat vanzarile de software DVD. Blu-ray se confrunta cu concurenta platformelor de video la cerere (VOD) si vanzarea continua de DVD-uri. In Ianuarie 2016, 44% din gospodariile cu acces la internet in banda larga din SUA, aveau un player Blu-ray. Pentru redarea continutului 4K, BDA a introdus o varianta de Blu-ray numita Ultra HD Blu-ray.

Domeniul de aplicare viitor si tendintele pietei

Potrivit Media Research, vanzarile de software de inalta definitie in Statele Unite au fost mai lente in primii doi ani decat vanzarile de software pentru DVD. 16,3 milioane de unitati software DVD au fost vandute in primii doi ani (1997-1998) comparativ cu 8,3 milioane unitati software de inalta definitie (2006-2007).

Un motiv pentru aceasta diferenta a fost piata mai mica (26,5 milioane de televizoare HD in 2007, comparativ cu 100 de milioane SDTV in 1998). Fostul suporter HD DVD, Microsoft, nu a creat o unitate Blu-ray Disc pentru Xbox 360. Xbox One, succesorul lui 360, are o unitate Blu-ray, la fel ca si PS4, ambele acceptand Blu-ray 3D dupa actualizari ulterioare ale firmware-ului.

La scurt timp dupa incheierea „razboiului formatelor”, vanzarile de discuri Blu-ray au inceput sa creasca. Un studiu al grupului NPD a constatat ca gradul de popularizare si cunoastere a discului Blu-ray a ajuns la 60% in gospodariile din Statele Unite. Numarul de vanzari Nielsen VideoScan a aratat ca pentru unele titluri, cum ar fi Hitman de la 20th Century Fox, pana la 14% din vanzarile totale de discuri au fost pentru Blu-ray, desi vanzarile medii de Blu-ray pentru prima jumatate a anului au fost de numai 5% .

In Decembrie 2008, versiunea Blu-ray Disc a Warner Bros. “Cavalerul intunecat”, a vandut 600.000 de exemplare in prima zi a lansarii sale in Statele Unite, Canada si Regatul Unit. La o saptamana dupa lansare, The Dark Knight BD vanduse peste 1,7 milioane de exemplare in intreaga lume, facandu-l primul titlu Blu-ray Disc care a vandut peste un milion de exemplare in prima saptamana de lansare.

Potrivit Singulus Technologies AG, Blu-ray a fost adoptat mai repede decat formatul DVD intr-o perioada similara in dezvoltarea sa. Aceasta concluzie s-a bazat pe faptul ca Singulus Technologies a primit comenzi pentru 21 de masini de replicare cu doua straturi Blu-ray in primul trimestru al anului 2008, in timp ce 17 masini de replicare DVD de acest tip au fost realizate in aceeasi perioada in 1997.

Potrivit GfK Retail and Technology, in prima saptamana a lunii Noiembrie 2008, vanzarile de recordere Blu-ray au depasit recorderele DVD in Japonia. Potrivit Digital Entertainment Group, numarul de dispozitive de redare Blu-ray Disc (atat set-top box, cat si consola de jocuri) vandute in Statele Unite a ajuns la 28,5 milioane pana la sfarsitul anului 2010.

Blu-ray se confrunta cu concurenta platformelor de video la cerere si cu noile tehnologii care permit accesul la filme pe orice format sau dispozitiv, cum ar fi Digital Entertainment Content Ecosystem sau Disney’s Keychest. Unii comentatori au sugerat ca inchirierea Blu-ray ar juca un rol vital in mentinerea tehnologiei la preturi accesibile, permitandu-i totodata sa avanseze.

In efortul de a creste vanzarile, studiourile au inceput sa lanseze filme in pachete combinate cu discuri Blu-ray si DVD-uri, precum si copii digitale care pot fi redate pe computere si dispozitive mobile. Unele filme sunt lansate pe discuri „flipper” cu Blu-ray pe o parte si DVD pe cealalta. Alte strategii sunt lansarea de filme cu caracteristici speciale numai pe discuri Blu-ray si niciunul pe DVD-uri.

Discurile Blu-ray nu costa mai mult decat producerea discurilor DVD. Cu toate acestea, mecanismele de citire si scriere sunt mai complicate, ceea ce face ca inregistratoarele, unitatile si playerele Blu-ray sa fie mai scumpe decat omologii lor DVD. Adoptia este, de asemenea, limitata, datorita utilizarii pe scara larga a fluxului media. Discurile Blu-ray sunt utilizate pentru distribuirea jocurilor PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One si Xbox Series X, iar consolele de jocuri mentionate mai sus pot reda discuri Blu-ray obisnuite.

Ce este Blu-Ray? Laser si optica

Ce este Blu-Ray? Laser si optica

In timp ce un DVD utilizeaza un laser rosu de 650 nm, discul Blu-ray utilizeaza o dioda laser “albastra” de 405 nm. Desi laserul este numit „albastru”, culoarea sa este de fapt in gama violet. Lungimea de unda mai scurta poate fi focalizata pe o zona mai mica, permitandu-i astfel sa citeasca informatii inregistrate in canale care au mai putin de jumatate din dimensiunile celor de pe un DVD si, prin urmare, pot fi distantate mai strans, rezultand un pitch mai scurt si permitand unui Blu-ray Disc sa inmagazineze de aproximativ cinci ori cantitatea de informatii care pot fi stocate pe un DVD.

Laserele sunt diode laser GaN (nitrura de galiu) care produc direct 405 nm lumina, adica fara dublarea frecventei sau alte mecanisme optice neliniare. CD-urile folosesc lasere cu infrarosu aproape de 780 nm.

„Dimensiunea punctului” minima pe care poate fi focalizat un laser este limitata de difractie si depinde de lungimea de unda a luminii si de diafragma numerica a obiectivului folosit pentru a-l focaliza. Prin scaderea lungimii de unda, cresterea diafragmei numerice de la 0,60 la 0,85 si reducerea stratului de acoperire pentru a evita efectele optice nedorite, proiectantii pot face ca fasciculul laser sa se concentreze pe un punct mai mic, ceea ce permite efectiv stocarea mai multor informatii in acelasi zona.

Pentru un disc Blu-ray, dimensiunea spotului este de 580 nm. Acest lucru permite o reducere a dimensiunii pitului de la 400 nm pentru DVD la 150 nm pentru discul Blu-ray si a pasului pistei de la 740 nm la 320 nm. In plus fata de imbunatatirile optice, discurile Blu-ray ofera imbunatatiri in codificarea datelor care maresc in continuare cantitatea de continut care poate fi stocat.

Tehnologie de acoperire

Avand in vedere ca stratul de date al discului Blu-ray este mai aproape de suprafata discului in comparatie cu standardul DVD, s-a constatat ca in primele modele erau mai vulnerabile la zgarieturi. Prin urmare, primele discuri au fost adapostite in cartuse de protectie, asemanatoare discurilor profesionale introduse de Sony in 2003. Folosirea unui cartus ar fi crescut pretul unui mediu deja scump si dimensiunea unitatilor de disc Blu-ray, astfel incat designerii au ales acoperirea suprafetei pickup-ului cu un strat protector.

TDK a fost prima companie care a dezvoltat un strat de protectie impotriva zgarieturilor functional pentru discurile Blu-ray, numindu-l Durabis. In plus, atat metodele de replicare Sony, cat si Panasonic includ tehnologii brevetate de acoperire dura. Discurile Blu-ray inregistrabile ale Verbatim folosesc propria lor tehnologie proprietara, numita Hard Coat.

Pentru acoperirea dura se folosesc rasini coloidale dispersabile cu siliciu, care pot fi tratate cu UV, dat fiind ca, potrivit Asociatiei Blu-ray Disc, acestea ofera cel mai bun compromis intre rezistenta la zgarieturi, proprietatile optice si productivitate.

Ce este Blu-Ray? Viteze de rulare

Rata de date utilizabila a unei unitati Blu-ray Disc poate fi limitata de capacitatea interfetei de date a unitatii. Cu o interfata USB 2.0, viteza maxima de exploatare a unitatii este de 288 Mbit / s sau 36 MB / s (numita si viteza 8 ×). O interfata USB 3.0 (cu cablare adecvata) nu are aceasta limitare, nici cea mai veche versiune a Serial ATA (SATA, 150 MB / s) si nici standardele Parallel ATA (133 MB / s) . Unitatile Blu-ray interne care sunt integrate intr-un computer (spre deosebire de cele separate fizic si conectate printr-un cablu) au de obicei o interfata SATA.

Recorderele Blu-Ray mai recente au atins viteze de scriere de pana la 16 × (viteza unghiulara constanta) pe suport BD-R cu un singur strat, in timp ce cele mai mari viteze de citire sunt de 12 ×, probabil pentru a preveni stresul fizic repetat pe disc . Unitatile de tip slim sunt limitate la viteze de 6 × (viteza unghiulara constanta) datorita limitarilor spatiale si de putere.

0 Shares
You May Also Like