Tipuri de display pentru smartphone

Tipuri de display pentru smartphone

0 Shares
0
0
0

Daca doriti sa va schimbati vechiul smarpthone, probabil printre lucrurile care va intereseaza cel mai mult, este display-ul dispozitivului. Alegand un model de la Huawei, in mod evident va doriti un display Huawei de dimensiuni cat mai mari, pentru a vedea mai bine filmele si pentru ca navigatul pe internet sa fie mai placut.

Dat fiind faptul ca ecranele smartphone-urilor difera de la model la model, in functie de dimensiuni si chiar de tehnologie, vom discuta in urmatoarele randuri despre acestea, si vom vedea ca ele se impart in doua mari categorii: LCD si OLED, care mai apoi se impart in alte subtipuri.

LCD

Ecranul LCD, sau ecranul cu cristale lichide, este poate cel mai frecvent tip de afisaj de pe piata. In timp ce ecrane OLED domina piata emblematica (Apple chiar a pus unul pe iPhone X ), LCD-urile pot fi gasite pe aproape orice telefon cu nivel mediu. Exista doua tipuri principale de LCD-uri: TFT si IPS.

TFT LCD

Tranzistorul cu film subtire, sau TFT, sunt cele mai ieftine LCD-uri de pe piata. Acest tip de ecran LCD este construit astfel incat fiecare pixel de pe ecran sa fie atasat atat unui condensator cat si unui tranzistor. Punctele forte ale afisajelor TFT includ un raport de contrast ridicat si un cost redus de productie, ceea ce duce la un telefon cu costuri mai mici.

Totusi, afisajele TFT sufera, de asemenea, de un unghi de vizibilitate restrans, vizibilitate slaba in lumina directa si consum mare de energie. De obicei, veti vedea aceste afisaje in telefoanele low-end, la nivel de intrare, din cauza costurilor reduse.

IPS LCD

Ecranele de comutare in loc sau IPS sunt in prezent cele mai bune LCD-uri de pe piata. Acestea dispun de culoare consistenta si unghi larg de vizualizare, chiar si in lumina directa, in comparatie cu afisajele TFT.

Cu toate acestea, sunt mai scumpe de produs si, ca atare, le veti vedea in mod obisnuit pe telefoanele de nivel mediu si mai sus. Apple foloseste o versiune de inalta rezolutie a LCD-urilor IPS pe care a numit-o Retina, ceea ce inseamna ca ochiul uman nu poate discerne pe ecran fiecare pixel individual. Oricum ar numi Apple, totusi, este totusi un LCD IPS.

SLCD

Super LCD este o tehnologie LCD patentata de S-LCD Corporation. In general, SLCD este utilizat in telefoanele HTC, desi unii alti OEM-uri l-au inclus si pe telefoanele lor. SLCD difera de IPS LCD prin faptul ca nu exista niciun decalaj intre sticla exterioara si senzorul tactil. Acest lucru duce la o simtire „mai aproape” si o mai mica stralucire a lentilelor in comparatie cu tehnologia IPS.

Rezistent vs. capacitiv

In primele zile ale afisajelor tactile, existau doua tipuri de LCD-uri – rezistente si capacitive. Resistive a fost primul tip de LCD cu ecran tactil, bazandu-se pe presarea a doua straturi de sticla impreuna pentru a detecta punctele de atingere. Ecranele LCD capacitive se bazeaza insa pe intreruperea campului electrostatic al ecranului de degetul uman pentru a detecta atingerea. Ecranele LCD rezistente au scazut in mare parte din favoarea OEM-urilor, care folosesc acum LCD-uri capacitive mai subtiri si mai sensibile.

LED

Diodele care emit lumina sunt folosite de ceva timp. Cream afisaje din ele de aproximativ un deceniu si, in acel timp, tehnologia a creat o serie de avansuri si subtipuri, care sunt folosite acum pentru a crea afisaje pentru smartphone-uri. Diodele care emit lumina organica folosesc un strat de material organic pe baza de carbon, setat intre un anod si un catod (acestea sunt foi conductoare), setate din nou intre doua straturi de sticla.

Electricitatea circula in cele doua foi conductoare, iluminand foaia de carbon si luminand afisajul. In timp ce majoritatea OLED-urilor moderne de pe smartphone-uri sunt AMOLED, Apple a inclus un ecran OLED pe iPhone X ca se numeste un ecran Super-Retina HD.

MICROLED

Numita si MLED sau µLED, MicroLED este o noua tehnologie pe care o vom putea vedea in viitor pentru smartphone-uri. Numita astfel, deoarece fiecare pixel este atasat la propriul LED – si ca atare este auto-iluminant, fara a fi nevoie de iluminare de fundal, MicroLED-urile sunt, probabil, urmatoarea evolutie in tehnologia afisajului cu LED.

AMOLED

Dioda organica cu lumina activa cu matrice activa (Da, acronimul devine din ce in ce mai ridicol) este iteratia actuala a tehnologiei OLED cele mai utilizate in telefoane. Caracteristica semnaturii, probabil, a acestui afisaj este capacitatea sa de a „opri” pixeli pentru a afisa Negru adevarat.

Aceasta inseamna moduri de afisare, cum ar fi Display-ul activ Moto si Display-ul intotdeauna LG – in care cea mai mare parte a ecranului este oprita, dar notificarile sunt afisate in alb – opriti literalmente ecranul si porniti doar pixelii necesari pentru a afisa respectivele notificari. Acest lucru ne permite sa economisim energie, permitand totodata informatii dintr-o privire.

Aceste ecrane au o vibranta excelenta a culorilor, o greutate mai usoara, o durata de viata puternica a bateriei si o luminozitate mai mare in comparatie cu ecranele LCD. In timp, ce ecranele AMOLED primesc adesea critici pentru faptul ca au culori suprasaturate, adica poate singura slabiciune adevarata a tehnologiei.

Super AMOLED

Ecranele Super AMOLED sunt o tehnologie Samsung. Compania coreeana o acorda altor OEM-uri pentru a fi utilizate pe telefoanele lor inteligente, pe langa telefoanele proprii (cum ar fi Galaxy S9 ). Acest ecran AMOLED imbunatateste tehnologia ecranului tactil capacitiv mentionat mai sus.

Ecranele Super AMOLED creeaza senzori sensibili la atingere pe afisajul in sine, mai degraba decat intr-un strat separat, ca in ecranele capacitive. Ca atare, este cel mai subtire afisaj de pe piata – si ravnit pe o piata in care subtire este o marfa.

0 Shares
You May Also Like