Tot mai multe firme de ochelari produc ochelari soare polarizati si ii recomanda in special persoanelor cu sensibilitate optica. Suntem convinsi ca ai auzit de ei si de faptul ca ofera un grad superior de protectie fata de ochelarii de soare, insa este important sa stii ce inseamna exact ochelari de soare polarizati si cum iti protejeaza acestia ochii mult mai bine decat lentilele clasice.
Lentilele polarizate sunt necesare pentru cei care fac activitati in aer liber cum ar fi pescuitul, vanatoarea sa ciclismul insa au devenit foarte populare si printre cei care se preocupa de sanatatea ochilor.
Pentru anumite activitate care au loc in aer liber, asa cum este spre exemplu si condusul, ochii sunt expusi la soare si la stralucirea orbitoare a razelor sale. Pentru ca ochii sa fie perfect protejati in aceste situatii sunt recomandati ochelarii de soare polarizati.
Sunt numeroase persoane care stiu deja ca ochelarii de soare au un grad ridicat de protectie atunci cand sunt dotati cu lentile polarizate, dar nu stiu exact cum functioneaza ele. Ochelarii de soare cu lentile polarizate functioneaza cu ajutorul unui proces simplu, invatat la orele de fizica si cunoscut sub numele de polarizare a luminii.
Ce inseamna polarizarea lentilelor?
Lumina naturala sau cea care provine de la surse variate cum ar fi becurile nu este polarizata si se raspandeste in absolut toate directiile. Din acest motiv in momentul in care lumina atinge o suprafata de tipul oglinda ea va fi refletata on ochi la o intensitate deranjanta si cu o stralucire mult mai mare.
Lentilele care sunt polarizate au in compozitia lor si un filtru laminat. Acesta are rolul de a absorbi lumina venita pe orizontala si permite ca lumina verticala sa treaca prin suprafata lentilei. In acest mod se va reduce stralucrea generata de reflectarea luminii atunci cand ajunge pe anumite suprafete cum sutn zapada, apa, asfaltul sau gheata.
Daca ochiul este expus des la astfel de raze de soare, in timp pot aparea afectiuni cum ar fi cataracta. Pentru ca aceste probleme sa fie evitate, iti recomandam sa porti ochelari de soare cu lentile polarizate, in special in momentul in care te implici in activitati in aer liber solicitante pentru ochi.
Undele de lumina nepolarizata ajung la ochi atat vertical cat si orizontal. Polarizarea luminii este un fenomen cu ajutorul caruia undele de lumina se reduc la doar un plan fiind mult mai putin deranjante pentru ochi.
Lentilele colorate sunt lentile clasice si pot fi realizate din mai multe materiale, cum ar fi sticla si policarbonatul, dar si materialele ceva mai neobisnuite cum ar fi trivexul.
Lentilele fotocromatice sau heliomate sunt cele care au proprietatea de a isi schimba culoarea tinand cont de intensitatea pe care o au radiatiile UV. In momentul in care sunt mai puternice razele de soare, ele devin mult mai inchise.
Lentilelele polarizate au rolul de a proteja ochii contra razelor UV in timp ce toti ochelarii de soare polarizati beneficiaza de filtre de polarizare si filtre UV. In plus, lentilele clasice reduc cantitatea de lumina ajunsa la ochi in timp ce lentilele polarizate o absorb.