Inainte de a apela la un service calculator atunci cand ai o problema cu acesta, incearca sa remediezi singur problemele lui pentru a nu fi nevoit sa platesti bani pentru ceva ce poti face si singur. Daca pe ecran sunt afisate unele erori sau calculatorul este lent in functionarea lui, incearca sa il restartezi.
De multe ori, aceasta operatiune rezolva problemele minore ale programului de operare. Totusi, daca un calculator are probleme inca de la initializarea programului de operare, atunci ar fi bine sa analizezi cu atentie situatia.
Daca el nu porneste cum trebuie, poti opta pentru pornirea in modul Safe Mode apasand tasta F8 a laptopului tau. Astfel, urmatorul pas trebuie sa fie dezinfectarea lui cu ajutorul unui program antivirus actualizat deoarece virusii informatici pot fi cauza functionarii lente.
Daca nici acest pas nu rezolva problema, incearca sa repari sau sa reinstalezi programul de operare cu ajutorul CD-ului primit atunci cand ai cumparat laptopul. Multe laptopuri au programul de operare preinstalat la cumparare, iar un program original va avea mereu actualizari asigurate si te va ajuta sa eviti problemele si erorile aparute.
Laptopurile au probleme si din caza faptului ca sunt scapate de multe ori pe jos sau lovite din greseala cu obiecte dure. Unele componente pot fi inlocuite cu usurinta chiar de tine, caci ele au fost concepute modular pentru a permite acest lucru. Totusi, exista situatii cand inlocuirea unor piese nu iti aduce neaparat cea mai buna solutie deoarece ele pot costa aproape la fel de mult ca un laptop nou.
Bateria, o problema sensibila a laptopurilor
O alta problema a laptopurilor este cea legata de alimentarea cu energie electrica. Cauzele problemei pot fi multiple. Cablul de alimentare sau adaptorul ar fi putut suferi pagube majore din cauza variatiilor de tensiune. Bateria poate fi si ea afectata si duce la imposibilitatea de a porni calculatorul. In general se recomanda sa nu pastrezi bateria in calculatorul tau atunci cand el este conectat la o priza deoarece pe termen lung o poti afecta destul de grav.
Dupa o perioada ai putea fi nevoit sa o inlocuiesti complet deoarece ea nu iti mai asigura autonomia de la la inceput. Daca ai o baterie buna si vezi ca sistemul consuma prea multa energie, umbla la setarile de economisire a energiei, prezente pe orice sistem de operare al unui laptop. Acestea te ajuta mult atunci cand esti plecat si nu iti poti reincarca bateria laptopului timp de mai multe ore.
Exista si situatii in care acumulatorul laptopului tau nu se incarca asa cum trebuie. Cauza poate fi data de temperatura prea mare sau, din contra, prea scazuta, in care il folosesti. Pe de alta parte, daca bateria se descarca repede, atunci trebuie sa vezi daca nu cumva alte periferice atasate laptopului tau nu o solicita prea mult si sa le deconetezi de la sistem.
Un program antivirtus iti consuma multe resurse si poate incetini si el functionarea unui laptop destul de mult. Asa ca acorda atentie si acestui aspect si opreste-l atunci cand nu esti conectat la internet.