lightsail-nava-cosmica

LightSail-nava cosmica propulsata de vant

0 Shares
0
0
0
lightsail-nava-cosmicaThe Planetary Society a primit o donaţie de 1 milion de dolari, de la o persoană care a ales să rămână anonimă, sumă destinată relansării planurilor societăţii respective de a crea o navă cosmică propulsată de vântul solar. O încercare de lansare a unei astfel de nave a avut loc în 2005, dar racheta rusească purtătoare a prototipului Cosmos-1 nu a mai ajuns pe orbită, din cauza unei defecţiuni.

Denumită LightSail-1, noua navă va fi lansată în cursul anului viitor pe orbita Pământului şi aceasta va folosi doar presiunea luminii solare pentru a se menţine pe o orbită stabilă, sperând să demonstreze astfel că această tehnologie este funcţională. În viitor, astfel de nave, dotate cu “pânze” care vor colecta şi folosi impulsul luminii, vor naviga prin sistemul solar. Partea electronică a LightSail-1 va fi bazată pe un design cubesat, fiind compusă din trei cuburi cu latura de 10 cm, aceasta fiind o tehnică modernă pentru construcţia mini-sateliţilor, care profită de miniaturizarea electronicii pentru a reduce masa şi costurile de lansare a unui mini-satelit.

Fotografia de mai sus este realizată de Rich Sternbach, care a creat majoritatea graficii pentru serialele şi filmele Star Trek moderne, o astfel de navă cu pânze solare a apărut şi într-un episod din Star Trek: Deep Space Nine (sezonul 3, episodul 22: The Explorers).

The Planetary Society a anunţat că proiectul va costa aproximativ 2 milioane de dolari şi că mai caută şi alte surse de finanţare, pe lângă generosul donator anonim. Fiecare din noi poate să ajute financiar acest proiect prin donaţii sau devenind membru al The Planetary Society.

0 Shares
You May Also Like