Dat fiind faptul ca masina la casa omului este o necesitate, fiecare dintre noi cautam sa ne cumparam o masina care sa faca fata nevoilor noastre. Pentru cei care isi doresc masini economice, autoturismele cu motor mic sunt cele mai indicate.
Pentru cei care merg la sfarsit de saptamana alaturi de familie la munte sau in diferite alte locatii, masinile de familie spatioase reprezinta alegerea ideala. Pentru tinerii pasionati de viteza, masinile ideale sunt cele cu multi cai putere.
Cu atat de multe optiuni, gasirea acelei masini potrivite pentru dvs. poate fi o provocare. Asa ca am creat o lista de pasi care sa ajute la gasirea si cumpararea masinii perfecte pentru fiecare dintre dvs.
1. Construiti o lista tinta a vehiculelor folosite
Fiecare are propriile preferinte, asa ca in primul rand, studiind valoarea de piata a masinilor, este indicat ca in functie de bugetul dvs., sa creati o lista a masinilor pe care vi le puteti permite. Daca de exemplu, bugetul dvs. este de 5000 de euro, atunci cu siguranta trebuie sa va indreptati atentia spre masini care costa intre 4 si 5000 de euro, dar care sa nu depaseasca acest prag.
2. Cautati masina ideala
Exista site-uri de specialitate care comercializeaza masini, exista de-asemenea parcuri auto si piata auto. Puteti cauta in diferite locatii masina ideala.
3. Verificati Raportul despre istoricul vehiculului
Daca nu cumparati masina de la un prieten apropiat sau un membru al familiei, intentionati sa obtineti un raport de istoric al vehiculului. Acest prim pas este esential. Daca masina la care va uitati are un raport de istorie proasta, cu atat mai repede veti sti cu atat mai bine.
4. Verificati documentele
Dupa ce verificati istoricul masinii, verificati cu mare atentie documentele, iar aici ne referim la Certificatul de Inmatriculare al masinii si la Cartea de identitate a masinii. Atunci cand studiati Certificatul de inmatriculare al masinii, verificati daca masina are inspectia tehnica periodica valabila, sau nu. De-asemenea, pe talon vedeti cand este necesar sa va programati cu masina la o statie itp Cluj Napoca pentru urmatoarea verificare, in cazul in care cumparati masina.
5. Testati masina
Daca pana in acest punct totul este in regula, urmeaza sa testati masina. Conducerea unei masini de ocazie este cea mai buna metoda de a sti daca acesta este modelul potrivit pentru dvs. Este, de asemenea, o modalitate buna de a evalua starea tehnica a masinii. Iata cateva lucruri de verificat:
- Scaunele sunt confortabile? Sunt usor reglabile? Exista o ajustare a suportului lombar pentru sofer?
- Masina are geamuri electrice fata -spate? Este dotata cu oglinzi electrice si oglinzi incalzite? Daca da, verificati daca acestea sunt in stare functionala.
- Ascultati sunetul motorului. Cu siguranta un motor care se prezinta intr-o stare perfecta, nu are sunete ciudate si nici batai in timpul functionarii.
- Verificati sa nu existe scurgeri de ulei. Scurgerile de ulei pot indica faptul ca masina are probleme serioase, iar eventualele reparatii pot fi destul de scumpe.
- Cum este vizibilitatea? Verificati oglinda retrovizoare si oglinzile laterale. Sunt electrice? Sunt functionale?
- Testati franele. Sistemul de franare este deosebit de important, iar un sistem de franare defect va pune viata in pericol. In plus, cu un sistem de franare defect, nu veti trece inspectia tehnica periodica.
- Aerul conditionat este functional? Verificati si daca masina ofera caldura, pentru ca iarna veti dori o masina calduroasa. Farurile, lampile de frana si semnalizarile functioneaza? Testeaza-le pentru a fi sigur. Acestea sunt de-asemenea de o importanta majora pentru siguranta dvs. si a celorlalti participanti la trafic.
- Verificati anvelopele. Cati ani au? A mai ramas suficienta cale de rulare? Cand veti merge cu masina la RAR pentru inmatriculare sau la ITP pentru inspectia tehnica periodica, anvelopele trebuie sa se prezinte in stare foarte buna, si sa corespunda dimensiunilor din certificatul de inmatriculare al masinii.
- Daca va place masina, luati in considerare sa aveti un mecanic inspectat-o inainte de a o cumpara. Daca nu aveti un mecanic, cautati un service autorizat din oras, sau mergeti chiar si cu masina la o statie ITP. Cel mai probabil va va fi testata masina, iar astfel veti stii sigur ca starea tehnica este perfecta.
4. Negociati pretul
Dupa ce ati verificat la sange masina si ati constatat ca este totul in regula, cu siguranta trebuie sa negociati pretul cu vanzatorul. Decideti din timp cat sunteti dispus sa cheltuiti pentru a obtine masina, dar nu incepeti cu acest lucru discutia. Vedeti la cati bani este dispus vanzatorul sa renunte din pret, pentru a va vinde masina.
Daca dvs. si vanzatorul ajungeti la un pret care reflecta valoarea de piata a masinii, atunci puteti incheia contractul de vanzare-cumparare a masinii.
Asadar, acestia sunt 4 mari si importanti pasi pe care trebuie sa ii luati in considerare in momentul in care intentionati sa cumparati o masina second hand.