litoral-portugalia
Litoralul portughez

Portugalia o optiune buna de a petrece o vacanta de vis pe litoral

0 Shares
0
0
0

litoral-portugaliaPortugalia este o tara din vestul Europei, mai bine zid din cel mai vestic punct al Europei si are o suprafata totala de 92.391 km patrati cu o populatie de 10.561.614 de locuitori, dintre care 550.000 locuiesc in capitala tarii, Lisabona (2.900.000 locuitori in zona metropolitana). Portugalia are decat 2 vecini, la nord si est Spania, iar la sud si vest Oceanul Atlantic.

Portugalia are o varietate de forme de relief ce se imbina armonios. Cele mai multe sunt campiile si dealurile intinsa, completate in nord-estul si estul tarii de Muntii mai josi. Dar portugalia dispune si de munti mai inalti cum ar fi Serra de Estrela, ce trece prin partea central nordica si ce are varfuri care ating de la 1900 m pana la 2000 m.

Fiind inconjurata de Ocean in sud si vest, Portugalia dispune de acces la ocean. Una din cele mai impresionante si vizitate este Coasta Algarve, veti gasi o multime de golfuri izolate cu plaje nisipoase. In nord, in provincia Minho veti gasi un peisaj ca de basm, de munte jos ce detine pamant fertil strabatut de numeroase rauri, iar in sud, raul Douro curge in Atlantic, in apropiere de Porto. Regiunea Trasos-Montes este o fasie izolata de pamant in est, iar in zona central-estica peisajul Beira se intinde tocmai pana la granita cu Spania. Totodata Portugala detine un anumit numar de insule dintre care enumeram si insulele vulcanice: Azore, Madeira si Porto Santo.

In Madeira o zona de vis . poti alege dintr-o multidudine de oferte de cazare la hoteluri , oferte ce se asemana cu hoteluri din statiunea Mamaia.

Desii portughezii impart mai multe trasaturi comune cu spaniolii, exista totusi o diferenta vizibila legat de limba si cultura. Stramosii portughezilor isi spun lusitani, dupa triburile celtiberice, stramosii lor. Amestecul populatiei a avut loc datorita grecilor, romanilor, fenicienilor ce au transformat tara intr-o provincie. Chiar si triburile germanice au intrat prin portugalia in timpul marii migratii, iar in timpul dominatiei maure au venit aici arabii si berberii.

Puteti alege o varianta buna de cazare si la apartamente in regim hotelier ce ofera un confort deosebit.

Portugalia a fost sub dominatia feniciana, cartagineza, romana, vizigota, chiar si musulmana. Dabia in anul 1143 a fost intemeiat regatul Portugaliei, scapand de dominatia straina. Insa prin anul 1580 dinastia regala portugheza a disparut, Portugalia fiind condusa de spanioli. Doar 60 de ani a durat acest lucru, pentru ca in anul 1640 tronul Portugaliei a revenit portughezilor.

In secolul XX Portugalia a trecut prin timpuri dificile, schimbandu-se din monarhie in dictatura, iar apoi din dictatura in democratie, lucru care dauneaza intr-un asa interval scurt de timp.

Dupa caderea monarhiei in anul 1910, dictatorul Salazar a reusit un progres economic modest insa nu suficient pentru ca in anul 1974 are loc o revolutie politica, dar si una economica. Portugalia a dat semne de revenire in anul 1986 cand a aderat la Uniunea Europeana, astfel s-a realizat mult mai usor modernizearea tarii prin sprijinul financiar al Uniunii.

Este cunoscut faptul ca Portugalia este printre primele in ceea ce priveste fabricarea de dopuri si produse din coaja de stejar de pluta. Din acestea, alaturi de pescuit si mineritul a minereurilor mai mici, rezulta o industrie ce ofera angajatilor sai salarii mici in comparatie cu alte tari membre ale Uniunii Europene. Poate ar trebui mai multa atenti turismului, de aici putand scoate profituri destul de mari, numai turistii straini ce vin in regiunile de coasta aduc annual un profit de sapte miliarde de dolari.

Pentru ca tot vorbim de turism, Portugalia este o destinatie turistica destul de interesanta ce atrage un numar mare de turisti, majoritate fiind interesati de sudul extrem al tarii, mai precis de coasta Algarve. Aproximativ acum cateva decenii Algarve un secret bine pastrat, dar in ziua de azi o multime de turisti vin in fiecare an, iar multe din orasele pescaresti s-au transformat in orase turistice. Bineinteles ca principala atractie o reprezinta golfurile sale cu plajile fine si apele cristaline.

Insa Portugalia nu inseamna numai plaja si soare. Portugalia are o cultura bogata si va poate oferi in centrul sau, rar vizitat, orase fermecatoare, fortarete din timpul dominatiei maure, structuri romane si multe altele.

Portugalia merita sa fie in lista voastra de destinatii in Europa.

 

0 Shares
You May Also Like