Rochiile traditionale de pe Iiana sunt superbe si sunt toate inspirate din broderiile de pe costumul national si mai ales de pe ii. In continuare iti explicam cele mai comune motive care se gasesc pe ii si semnificatiile lor pentru a sti ce rochie sa iti alegi.
Motivele practice sunt impartite in modele fizice care reprezinta elemente ale vietii plantelor, animalelor si oamenilor, si cele care reprezinta instrumente de lucru, obiecte folosite in viata de zi cu zi. Modelele fizioforme pot fi, de asemenea, fitomorfe, zoomorfe si cosmice. Planta se refera la natura, motivele grafice zoomorfe se refera la animale, antropomorfe sunt cele create de artist si cei care reprezinta corpul cosmic si se refera la cer si la divinitate.
La Bucovina toate aceste elemente sunt echilibrate si acest lucru se datoreaza faptului ca principalele culori sunt negru, maro , galben si pentru fete si verde si violet. Culorile vii sunt specifice fetelor adolescente. Gasim pe bluze raul care este de fapt reprezentarea vietii. In cazul in care raul este drept, viata tinerei este pura si viitorul sau va fi unul plin de succes, Dar in cazul in care raul este ondulat, viata este extrem de dificila, iar viitorul poate fi nesigur si tumultuos.
Oricare ar fi zona etnografica, frumusetea bluze este recunoscuta in intreaga lume ca un pasaport de identitate si va fi intotdeauna.
Aceasta frumusete poate fi observata, de asemenea, in contextul regiunilor etnografice ale Bucovinei.
In zona de platou din Suceava pot fi identificate pe costumele populare si simbolurile pentru sensurile de bogatie spirituala imensa. Portul popular din Suceava se remarca printr-o taietura simpla, care confera corpului o linie eleganta, subtire. Camasa si haina romaneasca sunt cusute pe bumbac, in sau canepa si croiul este din doua foi, care sunt de stranse in jurul gatului.
Bluza este decorata cu broderii si diverse forme geometrice, florale, imagini de pasari si animale in culorile cele mai variate. In plus, jacheta traditionala si brodata din blana de miel din satele din jurul Sucevei Bosanci, Ilisesti, Scheia, Ciprian Porumbescu, Moara, Pirtestii, Solonet.
Etnografic zona Falticeni se remarca prin cojocul scurt, fara maneci cu broderie. Sensibilitatea sufletul locuitorilor din Falticeni a ajuns in frumusetea raurilor, a tesuturilor pe bluze romanesti, dar si in rafinamentul paltoanelor lucrate manual.
Zona etnografica Radauti – Siret se caracterizeaza printr-o realizare artstica mai mare in toate domeniile creatiei populare. Costumele ilustreaza toate tipurile de imbracaminte traditionala purtate de localnici. Zona Radauti, de asemenea, numita “ Polul rece „ in Bucovina, se distinge prin maiestria de piele de oaie, corsetul cu un ornament bogat, care pune accentul pe reducerea de culoare vie, cu motive de plante si inspirate din natura. Vestimentatia femeilor iese in evidenta pentru sobrietatea costumelor si completeaza imaginea elementelor de ceramica neagra de la Marginea.
Toate aceste motive traditionale se regasesc pe rochiile de inspiratie traditionala reinterpretate si transforma aceste obiecte in adevarate opere de arta. Nu trebuie neaparat sa porti o ie atunci cand vrei ceva traditional si vaporos. Poti incerca o rochie traditionala cu cele mai frumoase imprimeuri si modele.