Întâlniri virtuale în spaţii fizice

0 Shares
0
0
0
Centrul de Cercetare Tehnologică din Finlanda a creat un sistem experimental ce ne permite să participăm la întâlniri virtuale.

Cu suportul departamentelor de cercetare din cadrul IBM şi Nokia, Centrul de Cercetare Tehnologică din Finlanda a creat un sistem experimental care permite persoanelor aflate în diferite locaţii să interacţioneze între ele, prin intermediul imaginilor asociate (avatarelor), dar şi cu diferite obiecte, totul desfaşurându-se în cadrul unei întâlniri virtuale. În lumea virtuală, participanţii la conferinţă vor apărea prin intermediul unor imagini tridimensionale. Tehnologia permite transpunerea în spaţiul virtual al oricărui gest sau a oricărei mişcări făcute de persoana reală. Cu alte cuvinte, două sau mai multe persoane, punându-şi la ochi nişte dispozitive speciale şi alăturându-se unei sesiuni de conferinţă, pot interacţiona între ele sau cu diferite obiecte virtuale, într-o cameră virtuală.

Această tehnologie, denumită ACME (Augmented Collaboration in Mixed Environments) oferă o variantă extrem de convenabilă la întâlnirile fizice, având şi un caracter mult mai interactiv decât conferinţele telefonice sau video.

„ACME va permite comunităţii oamenilor de afaceri să lucreze mai inteligent, într-un mod mai productiv, mai eficient şi mai comod. Este uşor de imaginat că această tehnologie, în special atunci când va atinge un anumit grad de maturitate, va oferi oamenilor o opţiune promiţătoare pentru o colaborare mai interactivă, într-o lume din ce în ce mai descentralizată”, spune Neil Katz, inginer în cadrul IBM.

Fondurile pentru cercetare au fost alocate de către Agenţia Finlandeză privind Finanţarea pentru Tehnologie şi Inovare, iar IBM şi Nokia au contribuit atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar, alocând o finanţare suplimentară.

Prototipuri ale ACME vor fi instalate la Centrul de Cercetare IBM din Austin şi la Centrul de Cercetare Nokia din Tampere / Finlanda pentru uz intern, teste şi dezvoltare. De asemenea, tehnologia, va face obiectul unei demonstraţii în cadrul International Symposium on Augmented and Mixed Reality (ISMAR) în Orlando, Florida, USA, între 19 şi 22 octombrie 2009.

Sursa: Stiinta.info


0 Shares
You May Also Like