Importanta jocului si a jucariilor pentru copii

0 Shares
0
0
0

Jocul este universal. De-a lungul istoriei, copiii din toate culturile si din toate tarile s-au jucat cu jucarii. Este o componenta instinctiva a naturii umane si un element crucial in cresterea copiilor.

Mai mult decat atat, este utilizarea de jucarii esentiala pentru dezvoltarea fizica, mentala si sociala a copilului, precum si pentru sanatatea si bunastarea sa emotionala, asa ca este usor de inteles de ce parintii cauta mereu jucarii fisher price si diferite alte jucarii educationale pentru cei mici.

Cu toate acestea, schimbarile in modul in care traim adesea distrag societatea de importanta fundamentala a jocului. Cresterea vietii urbane, schimbarea accentelor in educatie si vietile mai aglomerate si mai fragmentate duc la mai putin timp pentru jocul spontan si creativitatea celor mici.

Valoarea jucariilor in dezvoltarea copiilor

Jocul este universal. Copiii se joaca indiferent daca sunt singuri sau alti oameni. Au imaginatii vii; jucariile nu sunt esentiale in joc, insa facem precizarea ca acestea sunt capabile de a imbogati mult experienta.

Jocul este un drept fundamental si esential pentru dezvoltarea personala a copilului. In cadrul acestui proces, jucariile joaca un rol vital.

Jucariile dau foc imaginatiei, punand bazele imbunatatirii abilitatilor cognitive si motorii. Ele ajuta, de asemenea, sa invete importanta impartasirii, cooperarii si comunicarii.

Jucariile sunt in continua evolutie, reflectand cultura si stilurile noastre de viata. Producatorii se inspira din lumea in schimbare rapida, creand jucarii care ii ajuta pe copii sa-si foloseasca imaginatia pentru a intelege si relationa cu mediul lor.

Dreptul copilului la joc

Jocul nu este un lux. Este o nevoie umana fundamentala, cum ar fi hrana si adapostul. Conventia Natiunilor Unite privind drepturile copilului recunoaste joaca ca un drept de baza pentru toti copiii.

Copiii invata despre ei insisi si despre locul lor in lume jucandu-se. Cercetarile arata ca jocul timpuriu si diversificat incurajeaza abilitatile de limbaj, citit si scris. Copiii intr-un mediu propice jocului sunt mai bine reglati social si mai cooperanti.

Tinand cont de toate aceste detalii, parintii aleg sa cumpere diferite jucarii pentru copilasii lor, astfel incat acestora sa nu le lipseasca nimic atunci cand se joaca.

De exemplu, anumiti parinti isi indreapta atentia spre nebunici.ro de unde aleg diferite jucarii de plus pentru cei mici. In urmatoarele randuri veti descoperi pe scurt cateva dintre cele mai importante beneficii ale jucariilor de plus:

  • Jucariile de plus le pot fi de mare folos copiilor pentru a face acel prim pas in independenta;
  • Jucariile de plus pot ajuta copiii sa inteleaga emotiile lor mai complexe, dar si sa se descurce;
  • Jucariile de plus pot ajuta copiii in ceea ce priveste perfectionarea abilitatilor de limba si de vorbire;
  • Jucariile de plus le pot fi de ajutor copiilor sa se inteleaga mai bine cu ceilalti copii;
  • Jucariile din plus le pot fi copiilor de ajutor sa capete un sentiment de control asupra lumii lor.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante beneficii pe care le aduc jucariile de plus in viata celor mici.

Exista parinti insa care atunci cand cauta jucarii pentru copii, isi indreapta atentia si spre jucarii din lemn, care in cazul in care nu stiati, vin cu o serie importanta de beneficii, iar in continuare vom enumera pe scurt cateva dintre acestea:

Jucariile din lemn sunt atemporale

Desigur, jucariile din lemn sunt la moda la propriu. De fapt, au fost la moda zeci de ani, daca nu chiar secole. Bunicii si strabunicii tai invatau cu jucarii din lemn cand erau mici, iar nepotii si stranepotii pot invata si cu jucarii din lemn.

In timp ce exista o multime de produse educationale noi si frumoase, exista uneori o valoare in respectarea incercarilor si a adevaratului.

Chiar daca companiile isi imagineaza organizatia, culoarea sau designul jucariilor lor din lemn , ele au in continuare acelasi sentiment clasic si ofera aceleasi avantaje educationale pe care copiii le capteaza de generatii intregi.

Jucariile din lemn incurajeaza imaginatia

Jucariile din lemn ofera copiilor capacitatea de a prelua controlul. In timp ce unele jucarii din lemn au forma de vehicule, mancare sau obiecte casnice obisnuite, ei incurajeaza inca copiii sa-si foloseasca imaginatiile pentru a le incorpora in invatare si joaca.

Jucariile din lemn incurajeaza interactiunea

Atunci cand copiii isi folosesc imaginatiile si practica scenarii din viata reala, de multe ori le place sa ii aduca pe ceilalti in jocul lor. Jucariile care au voci sau alte efecte sonore incurajeaza deseori jocul solo, deoarece copiii obtin interactiunea si raspunsurile pe care le doresc din jucarie in sine.

Jucariile din lemn imbunatatesc coordonarea mana-ochi

Datorita formelor lor mai de baza, jucariile din lemn ii ajuta pe copii sa-si construiasca coordonarea mana-ochi.

Activitati precum construirea turnurilor din blocuri de lemn, asezarea cu grija a pieselor, astfel incat turnurile sa nu se rastoarne sau aruncarea unei siruri printr-o serie de margele de lemn, necesita copiilor sa acorde atentie distantei si amplasarii.

Acestea sunt doar cateva beneficii ale jucariilor din lemn, insa aceste jucarii vin la pachet cu zeci de alte avantaje si beneficii, la fel ca jucariile de plus.

Este foarte important ca parintii incepand de la jucarii fisher price, sa caute pentru copiii lor diferite tipuri de jucarii, si sa le ofere celor mici posibilitatea de a se juca zi de zi, pentru ca dupa cum spuneam la inceputul articolului, joaca este un drept pentru cei mici, si vine cu multe beneficii.

0 Shares
You May Also Like