Cum trebuie sa procedati cand moare cineva din familie?

Cum trebuie sa procedati cand moare cineva din familie?

0 Shares
0
0
0

Din pacate, oricat de mult ne-am dori sa traim pentru totdeauna, sa fim alaturi de sotie, copii, parinti, frati, surori si alte rude sau prieteni, va veni o zi cand fiecare dintre noi vom parasi aceasta lume.

Aceasta este cu siguranta cea mai trista veste, si cea mai dureroasa veste totodata, pentru ca nimic nu doare mai tare decat sa stii ca azi stai la masa cu cei dragi, iar maine poate unul dintre acestia, sau chiar tu, nu vei mai fi pe aceasta lume.

Moartea nici macar nu ne ofera posibilitatea de a ne pregati sau de a lupta pentru propria viata, ci aceasta vine cand ne asteptam cel mai putin, si orice am face sa scapam cu viata, nu ne putem lupta cu moartea.

In randurile care urmeaza, vei putea descoperi cum trebuie sa procedezi in cazul in care un membru al familiei tale isi pierde viata. Citeste pana la final, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, te vei lovi de aceasta situatie.

Cazul 1. Decesul la domiciliu

Se poate intampla ca un membru al familiei tale sa moara acasa. In cazul in care, nu se stie despre persoana respectiva ca ar avea o boala, cu siguranta, moartea sa poate fi considerata un soc, asa ca inainte de a accesa https://www.07funerare.ro/servicii-funerare-sector6, pentru a lua legatura cu firma de servicii funerare, iata cum trebuie procedat.

  1. Trebuie constatat decesul

Fara doar si poate, primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand cineva din familia ta moare, este sa suni la 112 si sa anunti ca s-a petrecut decesul. Fie va sosi o ambulanta la fata locului, fie ti se va recomanda sa contactezi medicul de familie pentru a constata decesul.

Daca se intampla ca moartea sa se produca in week-end, atunci un medic legist cu care colaboreaza firmele de servicii funerare, va sosi la fata locului pentru a stabli decesul. Acesta se va ocupa de aceasta problema si in zilele de sarbatoare.

  1. Contactarea firmei de servicii funerare

Dupa ce decesul este constatat, cu siguranta este necesara contactarea firmei de servicii funerare, care fie la fata locului, fie in sala de care dispune firma, se va ocupa de imbalsamarea corpului persoanei decedate.

Dupa imbalsamare, persoana decedata va fi imbracata, iar apoi va fi cosmetizata, pentru ca va urma inmormantarea (sau incinerarea), in functie de ceea ce doreste familia, sau daca decedatul a pomenit ca doreste sa fie incinerat si nu inmormantat.

  1. Intocmirea Certificatului Medical Constator al Decesului

Acest document va fi intocmit dupa 24 de ore de la producerea decesului, si va fi eliberat in baza cartii de identitate a persoanei decedate.

  1. Obtinerea Certificatului de Deces

Certificatul de deces va fi eliberat la Starea Civila din carul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP), sau la Primaria unitatii administrativ-teritoriale in zona in care a avut loc moartea persoanei respective.

Pentru a se elibera Certificatul de deces, sunt necesare urmatoarele documente:

  • Certificatul medical constator al decesului;
  • Certificatul de nastere al defunctului, si daca este cazul, si certificatul de casatorie;
  • Actul de identitate (buletinul), care va ramane la ofiterul starii civile;
  • Copie dupa cartea de identitate a persoanei care s-a prezentat pentru declararea decesului;
  • Dovada eliberata de Procuratura sau de politie, din care rezulta ca nu este vorba despre o moarte violenta (crima, accident sau sinucidere).

Acestea sunt asadar documentele necesare pentru a se obtine Certificatul de Deces. Odata cu acesta, se va elibera intr-un singur exemplar, si adeverinta de inhumare sau de incinerare.

Cazul 2. Decesul la spital

In cazul in care decesul membrului familiei dvs. se petrece la spital, trebuie sa urmati cativa pasi importanti. Iata care sunt acestia:

  1. Constatarea decesului

La spital, decesul va fi constatat de catre medicul specialist, de catre medicul primar sau de catre medicul de garda, dupa care va fi consemnat in foaia de observatie, unde se va mentiona data si ora decesului. Aici medicul va semna si isi va pune parafa, iar in cel mult doua ore de la producerea decesului, medicul este obligat sa anunte familia.

  1. Intocmirea Certificatului Medical Constator al Decesului

Acest document este completat obligatoriu de catre medicul primar sau de catre specialistul de pe sectia unde pacientul a fost internat si a murit; exceptand cazul in care se efectueaza autopsia medico legala sau autopsia anatomo-patologica.

Autopsia medico-legala este necesara pentru moarte in cazuri violente, pe cand cea anatomo-patologica pentru decese care nu sunt cazuri medico-legale, insa se doreste precizarea sau completarea diagnosticului clinic.

Certificatul Medical Constatator al Decesului va fi intocmit doar dupa 24 de ore de la declararea decesului, si va fi eliberat un act pentru defunct. Acest document este necesar pentru ca fara el nu se poate obtine Certificatul de Deces de la Oficiul de Stare Civila.

  1. Biletul de iesire din spital

Acest bilet este o formalitate care contine detalii legate de cauzele mortii.

  1. Obtinerea Certificatului de Deces

Dupa terminarea procedurilor la spital, va trebui obtinut Certificatul de Deces de la Starea Civila din cadrul SPCLEP, sau de la Primaria unitatii administrativ teritoriale unde s-a petrecut decesul.

0 Shares
You May Also Like