Cum sa prelungesti durata de viata a planetarei de la masina

0 Shares
0
0
0

Ruperea planetarei sau a capului de planetara sunt cateva dintre defectiunile grave pe care le auzim de la colegii nostri de trafic. De obicei, astfel de defecte le auzim atunci cand soferii ruleaza la viteza mare si fara atentie, ori cand strabat obstacole greu de anticipat, fara reducerea vitezei.

In realitate insa, cu putin efort din partea noastra, putem prelungi durata de viata a planetarei si a masinii, in ansamblu. Iar daca totusi intampinati probleme in trafic, nu ezitati sa faceti o vizita la mecanicul auto, care va poate scuti de neplaceri viitoare, care va pot pune viata in pericol.

Dar sa vedem inainte de toate care sunt partile componente ale unei planetare si cum poti evita deteriorarea acesteia, prin cateva lucruri simple.

Pentru a putea vorbi insa despre defectele ce pot sa apara la o planetara, trebuie sa vedem insa cum este aceasta construita si cum se comporta alaturi de restul ansamblului masinii.

In principiu, planetara este piesa care asigura transmiterea energiei de la cutia de viteze a masinii la roti. Constructia ei are la baza o tija metalica, confectionata din otel de buna calitate, care are la capete un set de articulatii.

Acestea sunt in font capetele de planetara, care asigura miscarea lina si exacta a rotilor masinii, uneori la cel mai mic impuls imprimat de sofer volanului. Iar pentru o functionare optima, capul de planetara este protejat printr-un burduf de cauciuc, acesta fiind la randul sau bine lubrifiat.

Putem spune chiar ca intregul cap de planetara este acoperit cu vaselina, care asigura o functionare de durata, in cazul in care nu provocam defecte ale masinii, printr-un comportament neadecvat in trafic.

Evita virajele stranse

Un prin sfat dat pentru functionarea optima si de durata a planetarei este evitarea virajelor bruste. Dincolo de faptul ca acestea pot conduce la derapari si te pot scoate in afara partii carosabile, virajele efectuate brusc, prin smucituri de volan si in curbe stranse, pot forta burduful planetarei.

Fiind din cauciuc, in timp acesta se poate deteriora. Practic, din cauza vechimii, cauciucul devine mai poros si se poate rupe, conducand astfel la scurgerea vaselinei.

Iar in contact cu apa, capul de planetara se poate usca si mai apoi rugini, ceea ce poate conduce la defecte nedorite.

Un prim pas poate fi verificarea si schimbarea burdufului de planetara, insa, in cazul in care capul planetarei este ros sau puternic uzat, se poate proceda la schimbarea planetarei cu totul. Aceasta operatiune este una care se executa doar in service-urile specializate, nicidecum in garajul din fata blocului.

0 Shares
You May Also Like