Cele-mai-comune-atribute-ale-display-urilor-LCD
Cele mai comune atribute ale display-urilor LCD

Cele mai comune atribute ale display-urilor LCD

0 Shares
0
0
0

Cele-mai-comune-atribute-ale-display-urilor-LCDVom discuta in acest articol, cele mai importante feature-uri ale monitoarelor LCD, pentru diferite tipuri de folosire comune. Daca vrei monitoare second hand full hd, intra pe DiablosComputer.ro!

Response Time (timpul de raspuns) – Timpul de raspuns al unui LCD (al unui display LCD) este masurat in ms(milisecunde) si se refera la timpul de tranzitie de la gri la gri (gray-to-gray transition). Bun, dar ce inseamna asta in lumea reala? Ei bine, ai auzit vreodata de termenul “ghosting”, in discutiile despre lcd-uri?

Ghosting inseamna de fapt un artefact de imagine care se intampla atunci cand observi un obiect miscandu-se pe ecran si lasand o urma, un “trail” in urma sa, asa numitul efect fantoma.

Acest lucru se intampla din cauza timpului de raspuns al monitorului pentru acea secventa data, care este unul mai mare decat cel adecvat. De aceea, atunci cand un obiect se misca pe un ecran ce are un timp de raspuns foarte mare, vom observa intotdeauna aceasta “fantoma din pixeli” in urma lui, adica acest efect de ghosting.

Timpii de raspuns sunt foarte importanti la un monitor, mai ales atunci cand doresti sa vizionezi continut media (un film de calitate de exemplu). Majoritatea filmelor au cateva scene mai rapide, mai ales scene de actiune, urmariri cu masini, etc. Pe un monitor cu un timp de raspuns foarte slab, vei observa intotdeauna un ghosting pronuntat in aceste secvente, ceea ce iti va ruina experienta de vizionare, per ansamblu.

Contrastul si nivelul de negru.

In primul rand, adu-ti aminte despre ceea ce stii deja in legatura cu rata de contrast si uita ce ai invatat. Da, uita! Toti acesti termeni de marketing cu rate de contrast de 1000:1, 10000:1 sau contrast dinamic de 100.000.000:1 sunt doar mici “minciuni” de marketing, nu au nici o acoperire reala. De ce?

Pentru ca fabricile performeaza aceste masuratori potrivit propriilor lor scale (scari), nu conform unui sistem de scaling uniform. De aceea, compararea ratelor de contrast intre diferite branduri, este fara sens.

Tehnologia LCD in general, sufera de un contrast redus si de niveluri de negru destul de scazute, daca este s-o comparam cu alte tipuri de tehnologii, ca de exemplu display-urile cu plasma sau chiar vechile CRT-uri (cu tub catodic). LCD-urile au evoluat foarte mult, dar inca mai au suficient loc de a imbunatati aceste atribute.

Ratele de contrast mai scazute, au ca rezultat imagini mai sterse, deoarece diferenta dintre culoare si contrast, de la pixel la pixel, este una foarte mica. Nivelul de negru pe de alta parte, arata cat de negru poate deveni un pixel, la un moment dat.

Cristalele lichide nu au iluminare proprie, de aceea este nevoie de un backlight pentru iluminarea acestora. In acelasi timp, folosirea unui backlight, face imposibila tranzitia spre un negru absolut, a unui pixel anume.

De aceea noua tehnologie OLED, abia aparuta, va aduce o schimbare totala in acest sens, fiecare pixel fiind iluminat individual si avand posibilitatea de a bloca individual lumina, pentru un nivel de negru foarte bun.

0 Shares
You May Also Like