Ce-trebuie-sa-stiti-despre-tehnologia-de-constructie-a-ecranelor-telefoanelor-mobile
Ce trebuie sa stiti despre tehnologia de constructie a ecranelor telefoanelor mobile?

Ce trebuie sa stiti despre tehnologia de constructie a ecranelor telefoanelor mobile?

0 Shares
0
0
0

Ce-trebuie-sa-stiti-despre-tehnologia-de-constructie-a-ecranelor-telefoanelor-mobileDaca doriti sa stiti mai mult despre tehnologia de constructie a unui ecran al telefoanelor mobile, va descriem mai jos despre aceasta, dat fiind faptul ca ecranul este una dintre piese telefoane de baza care ar trebui analizata de catre orice cumparator din start.

Dar totusi specificatiile tehnice nu sunt la indemana oricaruia. Dimensiunea si rezolutia ecranului sunt mai usor de raportat la modelele de pe piata, dar cand vine vorba de tehnologia de constructie, trebuie sa studiati si sa cititi mai mult pentru a intelege. De aceea, am explicat in continuare despre aceasta tehnologie.

In spatele numelor utilizate pentru ecrane, LCD, IPS, AMOLED, Super AMOLED, sau Retina Display sunt folosite diverse tehnici de productie sau de marketing. Foarte multi dintre noi au auzit prima oara de tehnologia LCD atunci cand aceasta a inlocuit monitoarele de tip CRT, insa aceasta este utilizata si pentru ecranele de telefoane, tablete si alte dispozitive electronice. Din aceasta tehnologie s-au dezvoltat ulterior numeroase ecrane de tip LCD.

Prima varianta imbunatatita a tehnologiei LCD a fost TFT LCD, al carei principal rol era sa afiseze un contrast mult mai puternic printr-o gestionare foarte buna a pixelilor. Pe parcursul timpului,  mai multe tipuri de ecrane derivate direct din TFT, printre care TN si IPS au fost dezvoltate de producatori.

O alta tehnologie derivata din LCD este cea Twisted Nematic. Ecranele de acest tip sunt practic cele mai ieftine de pe piata, astfel ca sunt regasite si astazi numeroase telefoane si tablete foarte ieftine. Aceste ecrane au din pacate numeroase deficiente, cele mai comune fiind unghiurile slabe de vizualizare si culorile sunt reprezentate modest.

Ecranele de tip IPS sunt printre cele mai apreciate datorita reproducerii fidele a culorilor si totodata a unghiurilor de vizualizare foarte bune. Principalul defect este reproducerea culorii negru, care seamana mai degraba cu un gri inchis. Este important ca negrul sa fie inchis pentru a se putea vedea foarte bine fondul.

Super PLS este dezvoltat de Samsung ca alternativa la IPS, ecranul de tip Super PLS asigura o luminozitate cu 10-15% mai mare si unghiuri mult mai bune de vizualizare comparativ cu acesta.

Super LCD este o versiune imbunatatita a clasicei tehnologii LCD, aceasta avand un consum extrem scazut de energie si totodata o reproducere fidela a culorilor. In ultimii ani au aparut noi tehnologii, cum ar fi versiunile Super LCD 2 si super LCD 3.

Practic acestea sunt ecranele de tip LCD derivate din tehnologia initiala. Toate aceste ecrane reprezinta un pas inainte in tehnologia actuala. Practic aproape toate telefoanele si tabletele folosesc aceasta tehnologie.

Nu putem prezice care va fi viitorul atat al ecranelor telefoanelor mobile, cat si al tabletelor, dar stim sigur ca in momentul de fata vorbim de o tehnologie foarte avansata care acum 15-20 ani era practic de neconceput. Odata cu noile tehnologii se schimba si preturile dispozitivelor, care ajung sa coste ceva mai mult la momentul aparitiei, dar care scad repede datorita inovatiilor continue, iar ecranul ramane piesa de mare importanta.

0 Shares
You May Also Like