Ecranele touchscreen au evoluat foarte mult in ultima vreme. Toti folosim in ultima perioada dispozitive cu touchscreen. Pe acestea practic le intalnim peste tot: telefoane mobile, laptopuri, monitoare, televizoare, bancomate, etc. Intrebarile care se pun sunt: cum a aparut aceasta tehnologie care practic a absorbit tot ceea ce avea butoane fizice si de ce nu a fost genul de tehnologie care sa dispara cum s-a intamplat cu multe altele?
Primele ecrane de tip tactil au fost dezvoltate acum circa 50 de ani, fiind folosit un design capacitiv. Practic ce inseamna asta? Efectiv sticla a fost acoperita cu o suprafata care conduce curentul electric. Corpul uman este un bun conducator pentru curentul electric, iar procesorul dispozitivului care are atasat un touchscreen simte diferenta incarcaturii electrice, tratand-o ca pe o comanda.
Desi aceasta tehnologie a fost dezvoltata cu mult timp in urma, ecranele telefoanelor din ziua de azi nu difera foarte mult de la principiul de baza.
Telefoanele cu touchscreen au bineinteles si ele numeroase probleme care nu se pot rezolva foarte usor. Probabil ca multi dintre dumneavoastra ati observat ca in momentul in care scoateti telefonul in frig, poate aparea condens sub sticla, iar cand scoateti dispozitivul pe timp de ploaie poate intra in el apa.
De asemenea, grasimea sau murdaria care se acumuleaza poate sa faca aceste ecrane sa functioneze defectuos. Ecranele touchscreen nu pot fi folosite niciodata cu o manusa.
Ceea ce trebuie inteles este faptul ca odata cu evolutia tehnologiei s-a produs si o revolutie a ecranelor touchscreen. Daca cu 10 ani in urma ecranele clasice erau inca la putere, acum aproape orice dispozitiv mobil foloseste ecranul cu touchscreen.
De aceea, touchscreen-ul impreuna cu display-ul reprezinta componentele de baza ale unui smartphone de ultima generatie, la fel si touchscreen Allview. Practic astazi aproape toti utilizatorii de telefoane mobile au cel putin un telefon smartphone cu ecran tactil. Prezentul si viitorul apartin acestor tipuri de telefoane mobile.
Care este insa viitorul acestor ecrane touchscreen? Cred ca ne intrebam cu totii care este viitorul ecranului touchscreen. Practic acesta a aparut dintr-o data in prim plan datorita telefoanelor inteligente si a ramas cu aceeasi functionalitate. Intrebarea care se pune este daca aceste ecrane tactile vor face in viitor mult mai mult decat reusesc astazi.
Tehnologia de azi avanseaza foarte repede, producand schimbari majore la nivelul dispozitivelor mobile. Touchscreen-urile si display-urile sunt direct vizate de catre cei care se ocupa cu cercetarea si inovarea tehnologica din cadrul marilor companii de telefoane mobile.
Exista numeroase prototipuri de touchscreen-uri, care mai de care mai inovatoare si care abia asteapta sa fie lansate pe piata. Unul dintre aceste prototipuri este deosebit de interest fiind realizat in intregime din fibra optica. La atingerea sa acest display se aseamana foarte mult cu blana de caine. Asa ceva nu era de conceput cu cativa ani in urma insa ca urmare a numeroaselor cercetari in domeniul acesta al ecranelor tactile acest lucru este astazi pur si simplu realitate. Desigur, evolutia touchscreen-urilor va fi spectaculoasa.