Imprimantele au acum preturi accesibile si este util sa ai chiar si acasa posibilitatea de a lista. Copiii primesc teme care le solicita folosirea calculatorului, institutiile ofera posibilitatea de a-ti completa formularele de acasa si exemplele pot continua, iar prezenta unui astfel de aparat langa un calculator este oricand necesara.
Insa cand pe foile listate apar urme, nu se mai imprima bine textele si imaginile sau foile ies indoite, nu inseamna ca imprimanta trebuie aruncata! Anumite probleme ale imprimantelor pot fi rezolvate prin schimbarea unor elemente consumabile si, astfel, poate fi prelungita utilitatea aparatelor.
Se recomanda folosirea cartuselor noi sau reincarcarea celor epuizate?
Cea mai frecventa problema a imprimantelor este epuizarea cernelei sau a tonerului, fiecare cartus nou putand fi folosit pentru un numar limitat de foi listate, in functie si de suprafata acoperita a foii de text sau de imagini. Se poate alege un mod economic de listare cu selectarea unei optiuni de printare ale imprimantei sau optand pentru anumite fonturi, precum Century Gothic sau Times New Roman.
Cand imprimanta tipareste cu contrast tot mai slab sau culorile sunt deformate, este semn ca se termina cerneala sau tonerul din cartusul imprimantei. Pentru listari impecabile, fara pete, scame, urme sau alte carente de imprimare pe foi, de obicei este necesar un cartus nou.
Aceste consumabile pentru imprimanta pot fi destul de scumpe, dar poti gasi oferte convenabile cautand pe Internet. Ideal ar fi sa alegi cartuse care au impact redus asupra mediului (tonerele polimerizate genereaza cu pana la 33% mai putin CO2)!
Daca vrei sa-ti reduci costurile, se poate economisi prin reincarcarea cartuselor, mai ales daca imprimanta este folosita la listarea unor documente care nu trebuie sa arate perfect.
Pentru imprimantele laser, se pot face doua sau trei reincarcari ale aceluiasi cartus, dupa care cilindrul sau alte elemente sunt prea deteriorate si nu mai pot fi folosite. Cartusele imprimantelor cu cerneala pot fi incarcate de mai multe ori (circa 30-40 ori pentru cerneala neagra sau de 5, maxim 10 ori pentru cerneala colorata).
Pentru reincarcarea cartuselor cu toner sau cerneala, poti cauta o firma specializata din localitatea ta sau sa apelezi la o firma care ofera astfel de servicii pe internet, cu mentiunea ca, probabil, va fi necesar sa platesti costuri de transport daca firma se afla in alta localitate.
Imprimanta lasa urme sau pete pe foi?
Petele aparute la listare pe foi pot fi cauzate de cilindrul cartusului, care se poate curata sau schimba, fiind, de asemenea, un consumabil.
Cilindrul cartusului poate fi protejat prin folosirea hartiei de calitate buna si asezandu-se imprimanta intr-un spatiu ferit de praf. Astfel, viata unui cartus va fi prelungita si se va putea reincarca si folosi de mai multe ori.
NU arunca la gunoi cartusele cand devin inutilizabile! Resturile de toner sau de cerneala sunt foarte toxice, iar plasticul poate fi reciclat. Poti apela la firme care colecteaza cartuse pentru imprimanta, care ofera chiar recompense in schimbul primirii lor.
Daca arunci la gunoi cartuse de imprimanta, conform Legii 211/2011, privind regimul deseurilor, ca persoana fizica risti amenzi cuprinse intre 1000 si 2000 RON, iar persoanele juridice se pot alege cu amenzi cuprinse intre 15.000 si 40.000 RON sau, in cazuri mai grave, suspendarea temporara a activitatii.