Ce-este-un-pian-digital
Ce este un pian digital?

Ce este un pian digital?

0 Shares
0
0
0

Ce-este-un-pian-digitalUn pian digital este un instrument muzical complet electronic care a fost creat pentru a reproduce cat mai bine sunetele si modul in care se ating clapele pianului traditional.pianul digital este un cmpromis intre pianul real si instrumentele electronice care au taste si care in general au si posibilitati diferite fata de lumea artistica a pianului clasic.

Aceste tipuri de piane au dimensiuni mai mici decat corespondentul or traditional si este indicat mai ales pentru cei care calatoresc des sau pentru cei care prefera sa utilizeze si casti atunci cand canta. Pentru ca nu are nevoie de acordare se alege de cele mai multe ori pentru a fi utilizat in localitati izolate.

Primele piane digitale au fost de fapt cititoare de esantionae, in care se afla si un generator de sunet ce putea citi din memoria proprie inregistrari audio digitale pentru fiecare nota si putea sa le reproduca atunci cand tasta era apasata si avea o amplitudine proportionala cu modul in care se apasa tasta respectiva.

Pianele digitale din prezent sunt mult mai complexe si desi acum emularea pianului acustic se face plecand de la esantioane, generarea timbrului are la baza modele fizice ale corzilor si ciocanelelor.

De asemenea noile piante pot sa amortizeze si sunetul corzilor, dar si rezonanta simpatetica a corzilor in momentul in care se apasa pedala de sustinere si pot sa schimbe si continutul armonic in momentul in care sunt apasate anumite taste.

Un instrument conceput astel nu este doar un simplu reproducator sau generator de note ci este si un sistem capabil sa reconstruiasca sau sa genereze senzatii acustice complexe, comparativ cu instrumentul electronic vechi, care genera sunetel pordnind de la o forma elementara sau de la mai multe esantioane care erau inregistrate, si pe care le imbogateau succesiv cu efecte.

Pianul digital care are modele fizice s-a dezvoltat analizand si toate componentele mecanice pe care le au pianele traditionale si care sunt implicate in modul in care este produs sunetul.

Numarul de note maxim care pot sa fie produse in acelasi timp tine de polifonie. La un pian digital se va face diferenta intre polifonia teoretica si cea reala. Pentru primele modele care utilizau esantioane mono, polifonia teoretica si cea reala coincideau.

In prezent se prefera o esantionare stereo ,mai exact cu doua esantioane distincte care sa fie sincronizate pentru canalele auditive. In cazul acesta fiecare nota are o executie a doua esantioane si polifonia reala va fi jumatate din polifonia teoretica.

In cele mai multe cazuri, memoria interna are putine esantioane pentru note si pentru fiecare suneti corespund patru nivele de dinamica. De la cele patru esantioane se vor obtine cu ajutorul unui proces de interpolare 28 de nivele diferite. Daca numarul de esantioane este mare atunci vom avea si un numar mare de sunete redate cat mai fidel.

Eforturile pe care le fac producatorii sunt concentrate pe marirea memoriei interne pentru a se obtine o esantionare de o foarte buna calitate. De asemenea se urmareste si marirea numarului de voci polifonice. Un numar mai mare va face sa fie posibila si utilizarea naturala a pedalei drepte.

0 Shares
You May Also Like