Ce este un  NFT si cum functioneaza – Un ghid detaliat

Ce este un  NFT si cum functioneaza – Un ghid detaliat

0 Shares
0
0
0

Fiind cunoscatori de tehnologie si sociabili in mediul digital, impartasim multe meme, infografice, glume, lucrari de arta si alte active digitale cu colegii si familia, fie in scopul divertismentului, fie pentru a obtine informatii sau pentru a aduce la cunostinta publicului un anumit eveniment. .

Dar v-ati intrebat vreodata cine este creatorul acelor active sau unde este originea reala a acelei proprietati digitale? Raspunsul la aceste informatii consta in jetoanele non-fungibile.

Totul a inceput in 2017, cand a fost lansat primul jeton non-fungibil numit Crypto Punks pe Blockchain-ul Ethereum al studioului american Larva Lab. Pe atunci era o echipa formata din doua persoane, John Watkinson si Matt Hall. In acelasi an, a fost lansat un alt proiect, numit Crypto Kitties, care a devenit viral imediat dupa sosirea sa. Se spune ca genereaza o investitie de 12,5 milioane de dolari.

In acest articol, vom analiza in jetoanele nefungibile, ce este un NFT, cum sa incepeti jetoanele nefungibile si cum a inceput odata cu popularitatea lor in randul maselor, cum sa creati jetoane nefungibile, caracteristicile care fac NFT-urile diferite, beneficii, riscuri si viitorul apropiat.

Ce este NFT?

Activele fungibile sau fungibilitatea desemneaza un articol sau un activ care are capacitatea de a tranzactiona sau de a fi schimbat cu un tip similar de activ sau bun, in timp ce jetoanele de active nefungibile sunt active digitale unice a caror proprietate poate fi urmarita in dezvoltarea unui blockchain NFT precum Ethereum. .

Jetoanele nefungibile, cunoscute sub numele de NFT-uri, sunt active digitale sau un tip de certificat digital pentru detinerea de bunuri sau un activ care reprezinta o mare varietate de elemente intangibile si tangibile, cum ar fi picturi, bunuri imobiliare virtuale, carti postale, videoclipuri si asa mai departe. NFT-urile nu pot fi replicate sau echivalate cu un activ care este similar, deoarece fiecare activ de jetoane nefungibile este unic in sine.

Pentru a clarifica lucrurile, sa luam exemplul unui bilet la meci. Daca oferiti cuiva un bilet la un meci de baseball, atunci evident ca ati lua biletul de la meciul de baseball. Corect? Daca acea persoana va ofera un bilet la film, il veti accepta?

Raspunsul: Nu, nu o veti face, pentru ca un bilet de film nu va fi la fel de valoros ca un bilet la un meci de baseball. Daca plasam acest exemplu in locul NFT-urilor, atunci biletul de joc (care este un NFT) nu poate fi inlocuit sau comercializat cu niciun bilet, deoarece fiecare bilet la un meci de baseball are propria identitate unica.

Acelasi lucru este valabil si in cazul NFT-urilor, in care nu puteti schimba sau tranzactiona pur si simplu jetoane NFT cu jetoane de valoare similara, deoarece fiecare jeton este diferit unul de celalalt si are propria sa unicitate si raritate.

Exemple de jetoane nefungibile

Detinerea unui obiect digital de colectie are avantajele sale fata de un obiect de colectie fizic, cum ar fi o stampila sau o moneda rara. Fiecare NFT consta din informatii distincte care il fac unic fata de alte NFT si faciliteaza verificarea autenticitatii unui obiect de colectie.

Cu alte cuvinte, pentru un artist, face circulatia obiectelor de colectie false inutila, deoarece articolul original poate fi urmarit cu usurinta pana la utilizatorul sau legal. De asemenea, in comparatie cu alte criptomonede NFT, nu puteti schimba NFT-uri direct cu nimeni si motivul este acelasi – toate nu sunt identice/disimilare. De exemplu, daca aveti doua NFT-uri pe o singura platforma, acestea nu vor fi aceleasi, desi fac parte din colectie sau au aceeasi dimensiune si culoare. Sa vedem cateva exemple de proiecte NFT:

Blockchain Heroes – Este o serie originala de carti de tranzactionare care evidentiaza asemanarile dintre personalitatile din spatiul cripto si blockchain.

Decentraland – In acest joc, jucatorilor li se permite sa cumpere lumea virtuala detinuta de utilizatori. Proprietarul spatiului virtual isi poate monetiza lumea cu magazine, publicitate etc.

Prospectors.io – Este un joc dezvoltat pe blockchain, in care activele detinute de jucatori le sunt date sub forma de blockchain, iar jucatorii castiga NFT pe baza jocului si tacticilor lor.

Prospectors.io

Gods unchained – Este un joc digital de carti de colectie sau un joc de carti de colectie online, in care cartile sunt sub forma de NFT-uri care pot fi cumparate si vandute in mod liber.

Gods unchained

CryptoKitties – Este un joc celebru NFT care include cresterea si colectarea pisicilor. Aceste pisici digitale au dus NFT-urile in atentia publicului, fiecare token avand „atribute pisicesti” distinctive

CryptoKitties

Istoria NFT – Cum si de ce a inceput?

Exista cateva controverse in jurul primei aparitii a NFT-urilor. Se speculeaza ca monedele colorate sunt primele NFT care au existat. Monedele colorate sunt reprezentari ale activelor din lumea reala pe blockchain.

Mentiunea monedelor colorate provine dintr-o postare pe blog de la inceputul anului 2012 de catre Yoni Assia, intitulata „bitcoin 2.X (alias Bitcoin colorat) — specificatii initiale”. Se spune ca monedele colorate au sprijinit experimentarea si au pus bazele aparitiei NFT-urilor.

Apoi a urmat tranzactionarea cu Rare Pepes pe Ethereum si, in cele din urma, a fost lansat primul Token NFT creat vreodata, numit Crypto Punks.

Crypto Punks

Ulterior, o companie numita Rare Bits a aparut ca piata si portal de schimb pentru NFT-uri si a strans investitii de 6 milioane de dolari. Ideologia NFT-urilor a facut posibil un joc de carti de colectie care este cunoscut in zilele noastre ca Gamedex si a strans peste 800.000 de dolari in primele zile. In prezent, un artist digital din America pe nume Beeple si-a lansat lucrarea numita “Every day. The First 5000 Days” („In fiecare zi. Primele 5000 de zile”), care s-a vandut cu 69 de milioane de dolari (42329,453 ETH). Este una dintre primele lucrari de arta cu NFT care este listata in unele dintre cele mai importante case de licitatii.

NBA si Dapper Labs au lansat versiunea beta a aplicatiilor NBA TopShot Collectible

In plus, in contextul unei afaceri recente, NBA si Dapper Labs au lansat versiunea beta a aplicatiilor NBA TopShot Collectible si Tradable bazate pe NFT in parteneriat. Ei lucreaza la acest proiect din 2018 si l-au lansat in prima jumatate a anului 2020. Elementul de colectie contine jetoane cu date si multimedia imbinate sub forma de pachete.

Motivul din spatele popularitatii bruste a NFT

De-a lungul timpului, NFT-urile sunt folosite in numeroase industrii, iar astazi sunt cunoscute in mod obisnuit ca jetoane Ethereum bazate pe ERC-721. Cateva caracteristici uimitoare fac NFT-urile populare in zilele noastre:

 • Datele complete ale NFT sunt stocate in siguranta in Blockchain, ceea ce inseamna ca tokenurile nu pot fi niciodata eliminate, distruse sau replicate, indiferent de situatie.
 • Principala sursa de valoare pentru NFT-uri este deficitul lor. Desi dezvoltatorii NFT pot crea un numar infinit de jetoane, acestea sunt limitate in mod intentionat pentru a-si mentine valoarea.
 • NFT-urile sunt complet indivizibile, ceea ce inseamna ca nu pot fi impartite ca Bitcoin-urile in denominatiuni mai mici.
 • Cu capabilitatile Blockchain, NFT-urile pot fi urmarite cu usurinta pana la proprietarul lor real si eradica pentru totdeauna nevoia de verificare de la terti.

*Fapt distractiv* Bitcoin-urile sunt complet fungibile si pot fi tranzactionate in acelasi timp mentinand o valoare standard chiar si dupa schimb. NFT-urile nu pot fi schimbate direct cu altcineva, spre deosebire de criptomonedele obisnuite, cum ar fi Monero, Ethereum si Bitcoin.

Caracteristicile jetoanelor nefungibile la distanta – Ce include aceasta categorie?

 1. Neinteroperabile

Intrucat NFT-urile urmeaza standardul ERC-721, ele sunt considerate a fi neinteroperabile, ceea ce inseamna ca informatiile stocate in ele nu pot fi schimbate sau utilizate in niciun fel.

 1. Rare

In prezent, numarul total de NFT-uri este foarte mic in lume si sunt foarte rare. Acest lucru nu numai ca le face rare, dar le si ridica valoarea. In termeni simpli, cu cat numarul de NFT-uri este mai mic, cu atat acestea vor fi mai scumpe.

 1. Indestructibile

NFT-urile sunt stocate si gestionate prin Blockchain, ceea ce duce la un nivel mai mare de securitate pentru ele. Aceasta inseamna ca nu pot fi niciodata distruse sau indepartate cu orice pret.

 1. Indivizibile

Nu puteti trimite nimanui o portiune de criptomonede NFT (spre deosebire de alte criptomonede), deoarece acestea sunt nefungibile si nu au o valoare definita. De exemplu, un bitcoin va avea aceeasi valoare dupa transfer, dar un NFT nu o va avea.

 1. Unice

Rezonand cu operele de arta reale, NFT-urile folosesc blockchain-ul pentru a sta departe de multime si pentru a determina autenticitatea unei stari de arta. De asemenea, va permite sa distingeti articolele originale de copiile lor replicate.

Metodologia de lucru a NFT-urilor

Ce sunt NFT-urile si cum pot fi utilizate in finantele descentralizate? Explicarea finantelor descentralizate

NFT-urile sunt jetoane cripto unice care sunt gestionate pe un blockchain. Astfel, blockchain actioneaza ca un registru descentralizat care urmareste istoricul proprietatii si tranzactiilor fiecarui NFT, care are un cod si un ID unic si alte metadate pe care nici un alt token nu le poate duplica.

Cum functioneaza jetoanele nefungibile? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, sa citim mai jos:

Procesul de creare a NFT-urilor se poate face prin blockchain-uri activate prin contract, cu ajutorul instrumentelor si asistentei adecvate. Ethereum a fost unul dintre primele EOS, NEO utilizate pe scara larga, iar acum include si standarde NFT. Tokenurile impreuna cu contractele lor inteligente permit adaugarea de informatii detaliate, cum ar fi identitatea proprietarului si asa mai departe.

Acest proces ofera NFT-urilor atributele de deficit si redevente care le fac atractive atunci cand sunt asociate cu elemente media digitale:

Deficit

Cand vorbim despre deficit, ne referim la faptul ca proprietarul decide asupra deficitului de bunuri. De exemplu, daca luam un exemplu de bilet la orice eveniment sportiv sau la un concert, atunci proprietarul decide cate bilete vor fi vandute. La fel si in piata de tokenuri NFT, creatorul poate decide cate copii ar trebui sa fie acolo. Deci aceste replici sunt acolo cu o mica diferenta fata de fiecare dintre ele.

Intr-un alt exemplu de creare a jetoanelor nefungibile, proprietarul poate crea doar un singur jeton NFT, facandu-l un obiect de colectie special si rar. In orice caz, fiecare dintre NFT-uri va avea propria sa identitate unica, cum ar fi un cod de bare pe fiecare obiect vestimentar sau bilet care arata similar unul cu celalalt, dar este diferit in mod unic.

Redevente

NFT-urile sunt codificate cu cod software (numite contracte inteligente) care guverneaza perspectivele, cum ar fi verificarea proprietatii si gestionarea transferabilitatii NFT-urilor. De asemenea, NFT-urile pot fi programate dincolo de elementele de baza ale proprietatii si transferabilitatii, ca orice aplicatie software care incorporeaza o varietate de aplicatii si functionalitati (care implica, de asemenea, conectarea NFT-ului la alte active digitale).

De exemplu, un contract inteligent ar putea fi creat in asa fel incat unele NFT-uri sa aloce automat o parte din suma platita pentru orice vanzare a NFT-ului, adica sa plateasca redeventele proprietarului initial.

Cand cineva creeaza un NFT, compune codul de acord inteligent care administreaza caracteristicile jetoanelor nefungibile, care sunt adaugate la blockchain-ul in care este gestionat NFT-ul. Numeroase blockchain-uri pot fi folosite pentru a gestiona NFT-uri, inclusiv Ethereum (cu principiile sale de contracte inteligente ERC-721 si ERC-1155), Flowchain si Wax, toate acestea folosind procese similare. In mod proeminent, anumite piete NFT functioneaza cu anumite blockchain-uri, astfel incat alegerea blockchain-ului care va fi utilizat pentru NFT poate avea implicatii reale pentru vanzator, daca nu sunt luate decizii potrivite.

Cazuri de utilizare a jetoanelor nefungibile in diverse industrii

Cazuri de utilizare a jetoanelor nefungibile in diverse industrii

 1. Jocuri

Majoritatea jocurilor au moneda lor virtuala in ecosistem, care ii ajuta pe utilizatori sa-si faca progresul mai usor. Acestea fiind spuse, conturile cu numeroase marfuri achizitionate au o cerere mare pe o piata nereglementata in continua expansiune. Diferitele utilizari ale NFT-urilor vor permite jucatorilor sa schimbe cu usurinta obiecte de colectie in joc, cu o validare si securitate corespunzatoare.

 1. Active digitale

Pentru activele digitale precum planurile casei, machete, teme si domenii, NFT-urile sunt cu siguranta o alegere perfecta. Mai mult, bunurile imobiliare digitale in jocuri precum Decentral Land devin populare in aceste zile. Acestea permit jucatorilor sa cumpere si sa dezvolte un set de spatii intr-o lume virtuala. Adaugarea unui NFT poate asigura urmarirea creatorilor originali pana la aceste articole.

 1. Furtul de identitate

Lucrurile care reprezinta identitatea si care pot fi digitizate, cum ar fi dosarele medicale si calificarile academice, pot folosi NFT-uri pentru a preveni furtul de identitate. In plus, importanta ajutorului jetoanelor non-fungibile poate fi observata, artistii digitali putandu-le folosi pentru a-si converti operele de arta si pentru a stabili drepturi de autor unice pentru ele. De asemenea, ajuta la separarea exemplarelor contrafacute de cel original.

 1. Obiecte digitale de colectie

Nu este deloc greu sa ne dam seama ca NFT-urile sunt rare si isi gasesc o utilizare majora in obiecte de colectie si arta. Prin adaugarea acestui token, autenticitatea si proprietatea unei piese de colectie sau a unei opere de arta pot fi usor verificate. Acest lucru permite, de asemenea, unui artist sa previna deturnarea sau piratarea lucrarilor lor. NFT-ul a inceput deja sa fie folosit in carduri si marfuri.

 1. Identificare si certificare

NFT-urile contin un set unic de informatii despre un activ sau un bun programat in ele. Acest lucru le face o alegere perfecta pentru eliberarea de certificate, identitati, calificari si licente. Identificarea sau certificarea poate fi emisa direct prin intermediul blockchain-ului ca NFT pentru a le face urmaribile pana la sursa.

Cand conceptele NFT sunt clare, putem vedea clar beneficiile unui blockchain de contracte inteligente care devine o forta puternica pentru schimb.

Avantajele jetoanelor nefungibile

Drepturi de proprietate

Avantajele jetoanelor nefungibile pot fi utilizate pentru a aborda ceva extraordinar, atat in ​​lumea digitala, cat si in realitate. Acest lucru a fost utilizat pentru obiecte de colectie si jocuri in lumea digitala (demonstrand ca cineva sustine un anumit CryptoKitty sau un articol), dar ar putea fi aplicat in mod similar obiectelor unice din lumea reala – cum ar fi case, vehicule, maiestrie sau, eventual, chiar personalitati. De asemenea, ar putea fi utilizat pentru a permite accesul specific, oferind acces la Airbnb la anumite ocazii sau pentru bilete de calatorie de avion.

Abordarea personalizarii

Avantajele jetoanelor nefungibile sunt sigure, spre deosebire de alte jetoane care nu pot fi sigure. Acordurile/contractele inteligente si jetoanele fungibile ar putea pune in aplicare o parte din functiile jetoanelor nefungibile. Cu toate acestea, pe piata jetoanelor nefungibile, toate informatiile sunt detinute de token-ul insusi.

Jetonul poate avea informatii suplimentare alocate, care ar putea include optiuni standard, cum ar fi numele si proprietatea, dar ar putea fi extinse la zone precum istoria jetonului si datele aferente – o imagine a casei pe care o reprezinta jetonul, proprietarii anteriori ai unui vehicul pe care il reprezinta jetonul sau numarul de costume ale personajelor dintr-un joc cu un tip de model similar pe care il reprezinta jetonul.

Comert sigur

In general, importanta jetoanelor nefungibile poate fi observata prin faptul ca transferul dreptului de proprietate asupra articolelor fizice sau digitale este expus riscului de frauda si, ca atare, este fie dificil in executia sa, fie uneori practic nu este permis. Avand in vedere securitatea blockchain-ului si unicitatea token-urilor nefungibile, schimbarea oricaror elemente carora tokenul li se adreseaza ar fi un proces mult mai putin complex si mai eficient. Ca semn, ar putea permite de fapt ca responsabilitatea detinerii articolelor sa fie transferata pe platforme sau chiar sa fie interoperabila prin diverse servicii precum jocuri sau piete NFT.

Exista un amestec de caracteristici cand vine vorba de caracteristicile NFT. Fiecare beneficiu aduce cu sine riscuri care trebuie luate in considerare pentru a-l dovedi.

Riscuri asociate cu NFT

Evaluari

Daca va ganditi cum sa cumparati NFT-uri atunci ar trebui sa stiti ca achizitionarea unui NFT, similar oricarui obiect de colectie, este un pariu riscant cu valoarea lui in crestere. Spre deosebire de cardurile de tranzactionare de tokenizare a activelor Blockchain sau de cumpararea unui activ real, NFT-urile sunt o piata in plina dezvoltare, asa ca nu exista nicio garantie ca va exista un tip similar de cerere pentru activele digitale.

Daca nu exista cerere pentru NFT-ul pe care il cumparati, ati putea ajunge sa platiti o suma enorma pentru ceva care scade in valoare sau pur si simplu nu poate fi vandut. Puteti, de asemenea, sa va faceti propriul NFT, dar nu exista nicio asigurare ca va exista un cumparator, lucru care va poate face sa va pierdeti timpul si banii.

Depozitare

Vanzarile in NFT sunt inregistrate prin tehnologia blockchain, care demonstreaza proprietatea. NFT-urile reale sunt realizate si stocate prin piete si platforme precum Open Sea sau Rarible.

Daca, intamplator, aceste platforme se inchid, nu va exista nicio asigurare ca veti avea optiunea de a accesa lucrarea. Acest lucru il face mai putin sigur decat a avea o opera de arta fizica atarnata pe un perete sau bilete de joc sau carti de schimb care nu vor disparea pur si simplu.

Regulament

Nu exista nicio reglementare a NFT-urilor, asa ca este necesara multa incredere. Trebuie sa credeti ca NFT-ul pe care il cumparati este o piesa de arta sau o opera unica si nu a fost replicat din alta parte sau va puteti confrunta cu o problema a drepturilor de autor.

De asemenea, daca autoritatile de reglementare si administratorii sunt ingrijorati cu privire la aceasta afacere infloritoare, atunci ar putea exista restrictii asupra platformelor si limitari cu privire la cat de mult pot contribui colectorii. Acest lucru ar putea duce la scaderea valorii de piata a jetoanelor NFT.

Efectul hot potato

Jocurile NFT pot avea un efect hot potato („cartofi fierbinti”). Inseamna ca jucatorii cumpara un activ pentru a-l vinde pentru un profit, dar daca piata se prabuseste, poate duce la o pierdere uriasa.

De exemplu, aveti o sabie de gaming si doriti sa o vindeti la un pret mai mare decat cel anterior. Acum ideea este ca, atata timp cat cineva este dispus sa cumpere, veti obtine profit, dar daca nu exista nimeni care sa cumpere activul nefungibil sau daca piata se prabuseste, atunci sunteti in pierdere.

Viitorul NFT-urilor

Oricare ar fi riscurile, viitorul pare promitator pentru NFT-uri, deoarece piata totala a acestora a depasit uriasul prag de100 de milioane de dolari pana la sfarsitul lunii iulie 2020. Expertii din industria criptografiei chiar speculeaza ca 40% dintre noii utilizatori cripto vor folosi NFT-urile ca punct de intrare.

Avand in vedere ca industria financiara descentralizata depaseste valoarea de 4 miliarde de dolari, este evident ca spatiul NFT va creste exponential in zilele urmatoare.

Intrebari frecvente cu privire la NFT-uri

 1. Ce este crypto NFT?

Jetoanele nefungibile, cunoscute sub numele de NFT-uri, sunt active digitale sau un tip de certificat digital pentru detinerea de bunuri sau un activ care reprezinta o mare varietate de elemente intangibile si tangibile, cum ar fi picturi, bunuri imobiliare virtuale, carti postale, videoclipuri si asa mai departe.

 1. De unde sa cumparati NFT-uri?

Le puteti cumpara online prin diverse piete. OpenSea este o piata mare. Ganditi-va la aceasta ca la o galerie online in care puteti rasfoi arta digitala, carti de schimb si alte obiecte de colectie.

 1. Cum sa investiti in NFT-uri?

Daca sunteti interesat sa investiti in NFT, atunci veti avea nevoie de o criptomoneda precum Ethereum (ETH) sau Bitcoin. Odata ce criptomoneda este in portofel, de acolo puteti cauta site-uri precum Rarible sau SuperRare pentru a obtine sau cumpara cele mai bune lucrari de arta digitala.

 1. Ce este o arta NFT?

Arta NFT este orice tip de fisier digital, cum ar fi o lucrare de arta, un articol, muzica sau un meme.

Punctul cheie

Poate ati constatat deja ca NFT-ul este inca in stadiul initial de dezvoltare. Prin urmare, va puteti astepta cu usurinta la numeroase platforme de ultima ora bazate pe NFT-uri in urmatorii ani.

Vorbind despre prezent, se face tranzitia de la Crypto Kitties si jocuri la identitate digitala, pictura si alte cazuri de utilizare a jetoanelor nefungibile. Aceasta inseamna ca piata este inca bruta in ceea ce priveste experimentarea. Pentru un antreprenor din noua era, acest lucru ar insemna o mare plina de oportunitati de a intra si de a conduce sectorul serviciilor de dezvoltare a blockchain-ului.

0 Shares
You May Also Like