Spatiul crypto si sinuciderile celor care pierd

Spatiul crypto si sinuciderile celor care pierd

0 Shares
0
0
0

Sinuciderile legate de crypto au devastat industria blockchain atâta timp cât aceasta a existat. Când ultimul val ascendent a început in anul 2020, piața crypto era cel mai bun loc în care să fii. Prețul Bitcoin (BTC) a crescut exponențial, și ca un flux crescător, a luat aproape fiecare proiect cu el. Comunitatea crypto inova zi de zi.

NFT-urile și proiectele Play-2-Earn au primit evaluări pur și simplu nebunești. Toată lumea voia să aibă o parte din plăcinta crypto, și într-un fel, mulți oameni au avut. Oameni obișnuiți au devenit milionari. Milionarii au devenit miliardari.

Elon Musk făcea reclamă Dogecoin (DOGE) pe rețelele sociale, iar Ethereum (ETH) atingea noi maxime istorice săptămână de săptămână.

Dar nici măcar culmile euforice nu puteau dura pentru totdeauna, și creșterea amețitoare a pietei crypto nu putea fi susținută. Ceva trebuia să cedeze.

Aparitia Ursului

Afluxul fără precedent de numerar în monedele digitale a asigurat că ecosistemul a devenit legat la sold cu economiile tradiționale, precum piața de acțiuni.

În termeni simpli, DeFi vedea prea mulți bani în același timp ca și TradFi. În mod normal, aceasta ar fi fost o veste excelentă. Dar asta însemna și că, dacă TradFi se îmbolnăvea, DeFi se îmbolnăvea și ea.

TradFi s-a îmbolnăvit. Invazia Rusiei în Ucraina a crescut prețurile la energie, ducând la o reacție în lanț economică care a cerut Rezervei Federale să crească ratele dobânzilor. Într-un interval scurt de timp, investitorii au trecut de la a fi “Risk-on” la “Risk-Averse”. Apetitul lumii financiare pentru criptomonede a scăzut, trimițând piața in Bear Market.

Cu toate acestea, oamenii nu știau că ursul nu va șterge doar bani; va șterge și vieți.

Fantezia “Prea Mare Pentru a Eșua”

Pe măsură ce investitorii pompau bani în piață, au creat afaceri sustenabile bazate pe promisiuni false. De asemenea, au creat unele behemote nesustenabile considerate “prea mari pentru a eșua”.

Cei care considerau aceste afaceri prea mari pentru a eșua au uitat un lucru important. Aceste afaceri se pot baza de obicei pe subvenții guvernamentale și salvări de stat. Crypto era (și încă este) activ anti-salvare guvernamentală, și niciun guvern nu avea să salveze leviatanii crypto.

Unul câte unul, afacerile și ecosistemele crypto s-au prăbușit. Prima care a căzut a fost rețeaua Terra Luna a lui Do Kwon. Un stablecoin algoritmic vulnerabil susținea blockchain-ul, iar căderea sa a șters aproximativ 300 de miliarde de dolari americani din industria blockchain.

La acest punct, mulți oameni credeau că acesta era cel mai rău lucru care putea să se întâmple cu crypto. Dar lucrurile abia începeau să se destrame. Scoruri de firme ‘reputate’ de crypto aveau expunere la ecosistemul Terra.

Următoarea afacere care a căzut a fost 3AC, unul dintre cei mai mari jucători de capital din ecosistem. În câteva zile, activele 3AC, în valoare de miliarde de dolari, au ajuns să valoreze doar mii.

Mai multe companii au fost de asemenea afectate, precum Voyager, Finblox, Celsius, Genesis și BlockFi lovite de asemenea.

Aceasta nu a fost cea mai rea întâmplare. În noiembrie 2022, bilanțul FTX a fost scurs in presa, arătând dețineri mari de active cu valoare artificială, cu lichiditate scăzută. Schimbul de criptomonede al lui Sam Bankman-Fried, odată considerat un campion al viitorului blockchain, a furat peste 8 miliarde de dolari din depozitele clienților.

Pentru investitorii noi în crypto, acesta este momentul cel mai critic din piata. Cantitatea de frică, incertitudine și îndoială (FUD) din piață era atât de palpabilă încât mulți au decis să renunțe complet.

Dar jucătorii vechi din ecosistem înțeleg că toate acestea s-au întâmplat o dată înainte. În 2011, prețul Bitcoin a scăzut de la un maxim istoric de 32$ la 0.01$. Acest lucru a șters milioane de dolari în valoare și a lăsat mii de persoane “ținând sacul”.

Dar în doi ani, BTC s-a redresat și și-a reluat ascensiunea. Același lucru s-a întâmplat în 2015 și 2018. Jucătorii veterani din ecosistem nu sunt străini de toanele “ ursului”; pentru ei, acesta este doar unul dintre acele cicluri.

Bilantul Morților

Când se întâmplă o nenorocire economică, oamenii întreabă rapid exact cât de mulți bani au fost pierduți. Canale de știri americane precum Bloomberg raportează aproape exclusiv impactul economic al nenorocirii și ce înseamnă acesta pentru Wall Street, NASDAQ și acțiuni precum Apple, Amazon, Meta și Tesla.

Impactul devastator asupra mijloacelor de subzistență și sănătății mintale ale oamenilor este adesea ignorat și trecut cu vederea.

Omul din Taiwan

Omul din Taiwan

Imediat după prăbușirea LUNA, autoritățile din Taiwan au găsit un bărbat mort pe străzile din afara apartamentului său după ce a sărit de pe balcon.

Bărbatul locuia într-un bloc de apartamente de lux și se presupune că era bine situat financiar. În primele ore ale zilei de 24 mai 2022, el a ieșit pe fereastră și s-a aruncat in gol.

Bărbatul avea 29 de ani și, conform investigației poliției, nu lăsase un bilet de adio. De asemenea, nu existau semne de luptă în apartamentul său și nimeni nu intrase prin efracție.

După investigații suplimentare, poliția a găsit un mesaj text în care bărbatul se plângea că și-a pierdut 99% din valoarea tokenurilor sale LUNA în doar două zile. Investise aproximativ 2 milioane de dolari în tokenuri, și doar aproximativ 1.000 de dolari rămăseseră.

Bărbatul din Telangana

Un bărbat indian pe nume Ramalingaswamy a fost împins să-și ia viața din cauza pierderilor sale crypto. Bărbatul a rezervat o cameră de hotel și a consumat otravă după ce a încuiat ușa.

După un timp, lucrătorii hotelului au chemat poliția pentru că nu puteau accesa camera sa. Poliția a sosit, a găsit o modalitate de a deschide ușa și l-a găsit mort. Poliția a căutat în cameră și a găsit un bilet de adio lăsat pentru soția sa.

Familia sa a spus că Ramalingaswamy investise în tranzacționare online prin intermediul unei aplicații de criptomonede. Inițial a investit puțini bani și a obținut randamente bune. Prin urmare, a investit mult mai mult.

Din păcate pentru Ramalingaswamy, a pierdut o mulțime de bani și a strâns majoritatea prin împrumuturi. Confruntându-se cu amenințări crescânde din partea cămătarilor și cu datorii copleșitoare, Ramalingaswamy s-a alăturat rândurilor victimelor sinuciderii din cauza crypto.

Traderul de Bitcoin

Stephen Reale și-a luat viața după ce a trimis un mesaj vocal îngrijorat prietenului său. I-a spus prietenului său să-i doneze organele dacă este posibil și i-a spus fostei iubite că a “pierdut totul”.

Înainte de moartea nefericită a lui Stephen, era un trader de Bitcoin. Deși nu se știe prea multe despre cauza exactă a sinuciderii sale, mesajele sale sugerează că a pierdut o sumă mare de bani în crypto.

Această pierdere l-a aruncat într-o depresie profundă și l-a împins să-și ia viața. În cele din urmă, corpul său fără viață a fost găsit de trecători într-o zonă împădurită din Londra.

O Afacere de Familie

Trei membri ai unei familii au fost găsiți morți în Coreea de Sud în aceeași perioadă cu prăbușirea Luna. O mașină aparținând familiei a fost recuperată din apele din apropierea insulei Wando.

În interiorul vehiculului au fost găsite trei cadavre. Corpurile erau ale unei fete de 10 ani, tatălui ei în vârstă de 36 de ani și mamei ei de 35 de ani. Se presupune că familia plecase în vacanță, dar după o vreme, școala fetei de 10 ani a alertat poliția cu privire la absența familiei.

După investigații, poliția a găsit mașina familiei și a recuperat corpurile din ea. Investigatii ulterioare au dezvăluit că familia se afla în dificultăți financiare grave și căutase pe Google: Terra Luna, pastile de dormit și o modalitate de a “face o alegere extremă” – terminologie comună pentru sinucidere în Coreea.

Toate acestea au făcut destul de probabil ca familia să se fi sinucis pentru că și-a pierdut toți banii pe rețeaua Luna.

Sinucidere-Ucidere

Înainte de valul ascendent din 2020, Bitcoin a suferit o pierdere masivă de valoare care l-a făcut pe un bărbat chinez să piardă o mare parte din economiile sale. Această pierdere a fost devastatoare pentru că majoritatea banilor aparțineau părinților săi și părinților soției sale.

Zheng, bărbatul în cauză, i-a spus soției sale despre planurile sale de a se sinucide din cauza pierderilor. Cu toate acestea, ea l-a convins că trebuie să moară împreună dacă el trebuie să moară. Cuplul a decis atunci că nu se vor limita doar la sinucidere și își vor ucide și fiica.

Zheng a ucis-o întâi pe fiica sa și a aruncat-o în mare. După aceea, și-a luat mâna soției și au sărit și ei în mare. Cu toate acestea, Zheng a supraviețuit săriturii, în timp ce soția sa nu.

După ce a fost salvat, el și-a mărturisit crimele poliției și a fost pus să răspundă în fața legii. Ironia sorții, până când Zheng a ajuns în instanță, prețul Bitcoin aproape că se dublase. Dacă ar fi așteptat puțin mai mult, s-ar putea să nu fi avut niciodată motiv să ia astfel de măsuri drastice.

Sânge pe mâinile pietei crypto

Sânge pe mâinile pietei crypto?

Toate aceste decese dezvăluie că din ce în ce mai mulți oameni își iau viața din cauza implicării în criptomonede. Este o problemă dificilă și este una pe care chiar și cei mai mari stakeholderi din crypto sunt reticenți să o recunoască.

Cu toate acestea, soluția la această problemă nu este să ne ascundem de faptele inconfortabile. Soluția este să le recunoaștem și să înțelegem că ecosistemul, în ansamblu, trebuie să devină mai transparent și sigur.

Dar este crypto însuși cu adevărat de vină? Lăcomia umană ia multe forme, și jocurile de noroc normale probabil că au un număr de victime mult mai mare decât piata crypto.

Un acces mai bun la educația financiară și strategiile de gestionare a riscului ar ajuta oamenii să ia decizii mai informate. Sperăm că acest lucru ar însemna că sănătatea lor mintală ar fi mai puțin afectată de fluctuațiile sentimentului pieței.

S-ar putea argumenta că chiar și TradFi are aceeași problemă cu sinuciderile în perioadele de recesiune economică. Obiceiurile de investiții iresponsabile cauzează multe sinucideri legate de piata crypto din cauza defectelor naturii umane, nu a criptomonedelor.

Dacă te simți copleșit de condițiile pieței crypto și crezi că sănătatea ta mintală suferă, te rog să contactezi o linie telefonică locală de prevenire a sinuciderii sau un serviciu. Nu deveni o altă statistică.

Câte criptomonede moarte există?

Există mii de criptomonede moarte care trăiesc pe blockchain. Cele mai multe sunt proiecte abandonate sau escrocherii fără viitor.

Piața crypto este moartă pentru totdeauna?

Nu, există multe lucruri la care să ne așteptăm în viitorul crypto, cu multe proiecte noi inovatoare care intră pe piață în fiecare zi.

Sinuciderile crypto sunt comune?

Din păcate, există multe cazuri documentate de sinucideri legate de crypto.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like