Ce este Ripple?

Ce este Ripple?

0 Shares
0
0
0

Ripple este un protocol de plata care utilizeaza tehnologia blockchain pentru a procesa transferurile internationale de bani. Ofera comisioane mici de tranzactie si timpi de procesare extrem de rapid si a colaborat cu sute de institutii financiare care folosesc tehnologia sa.

Exista o conceptie gresita comuna ca Ripple este o criptomoneda. Ripple in sine nu este o criptomoneda, dar are o criptomoneda nativa numita XRP (CRYPTO:XRP). Cei carora le place Ripple si doresc sa investeasca in el pot cumpara XRP.

Desi Ripple are potential, a avut si unele probleme importante. In special, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare (SEC) din SUA a intentat un proces impotriva sa la sfarsitul anului 2020. Daca acest proiect cripto a atras atentia, iata o privire completa asupra povestii sale de pana acum si a modului in care functioneaza.

Istoria Ripple

Dezvoltatorul de software Ryan Fugger a venit cu prima versiune a Ripple cand a fondat RipplePay in 2004. Site-ul a permis oamenilor sa acorde credit altora din comunitatea lor. Acest lucru face ca Ripple sa fie proiectul cripto rar care exista intr-o anumita forma inainte de Bitcoin (CRYPTO:BTC), desi nu era o criptomoneda la acea vreme. Creatorul anonim al Bitcoin, care a folosit pseudonimul Satoshi Nakamoto, a mentionat chiar si o data Ripple intr-un e-mail.

Programatorul Jed McCaleb a inceput sa dezvolte criptomoneda si blockchain-ul XRP in 2011. El a recrutat o echipa, a gasit investitori si l-a abordat pe Fugger cu privire la utilizarea retelei sale RipplePay in 2012. Fugger a fost de acord sa predea controlul asupra RipplePay.

Au lansat compania si criptomoneda XRP in 2012. Compania a fost numita initial NewCoin inainte de a-si schimba numele in OpenCoin iar mai tarziu in Ripple.

Ripple continua sa stabileasca parteneriate cu institutii financiare. In 2019, a anuntat ca peste 300 de institutii financiare din peste 45 de tari folosesc reteaua sa de plati RippleNet. Daca va intrebati daca aceasta criptomoneda este o investitie buna, succesul Ripple de pana acum este un punct in favoarea sa.

La 22 decembrie 2020, SEC a intentat un proces impotriva Ripple pentru vanzarea de 1,3 miliarde de dolari in titluri neinregistrate prin criptomoneda sa XRP. Ripple a negat acuzatia, sustinand ca XRP nu este o valoare mobiliara.

Cum functioneaza Ripple

Scopul RippleNet este de a oferi bancilor tranzactii transfrontaliere rapide, ieftine si convenabile. Aceasta il face o alternativa la SWIFT, sistemul actual de plati internationale pe care il folosesc majoritatea bancilor. Exista mai multe avantaje pe care le ofera Ripple pentru tranzactiile internationale:

  • Tranzactia obisnuita se proceseaza in cinci secunde.
  • Taxa de tranzactie este de 0,00001 XRP, care era mult mai mica decat o fractiune de cent chiar si la cel mai mare pret al tokenului.
  • Criptomoneda XRP poate fi folosita ca moneda punte. Acest lucru ofera institutiilor financiare o modalitate mai ieftina de a tranzactiona valute. Ei pot detine XRP in loc de diferite tipuri de bani fiduciari.

Criptomoneda XRP utilizeaza un protocol de consens pentru a verifica tranzactiile. Validatorii compara tranzactiile propuse cu cea mai recenta versiune a registrului XRP si accepta tranzactii legitime. Pentru ca o tranzactie sa fie verificata, majoritatea validatorilor trebuie sa o accepte.

Bitcoin vs. Ripple XRP

Bitcoin vs. Ripple XRP

Exista mai multe diferențe majore intre Bitcoin si tokenul XRP al lui Ripple. Iata ce separa aceste doua tipuri de criptomonede:

  1. Folosesc sisteme diferite pentru a verifica tranzactiile

Bitcoin foloseste mineritul pentru a verifica tranzactiile si pentru a distribui monede noi. Participantii au configurat dispozitive de minerit pentru a rezolva ecuatii matematice complexe, iar primul care rezolva ecuatia ajunge sa adauge un bloc de tranzactii la blockchain-ul Bitcoin. In schimbul mineritului Bitcoin, participantii primesc recompense Bitcoin cu fiecare bloc pe care il adauga.

XRP verifica tranzactiile prin protocolul sau de consens. Majoritatea validatorilor care examineaza o tranzactie trebuie sa o accepte pentru ca tranzactia respectiva sa fie aprobata.

  1. XRP este mai rapid, mai ieftin si mai eficient din punct de vedere energetic

Datorita protocolului sau de consens, XRP este capabil sa proceseze tranzactiile in cateva secunde la un cost scazut si cu energie minima. Acest lucru o face una dintre cele mai ecologice criptomonede.

Tranzactiile cu Bitcoin, pe de alta parte, nu sunt eficiente. Acestea dureaza in medie 10 minute si au taxe mult mai mari decat utilizarea XRP. Miningul Bitcoin necesita, de asemenea, destula energie si a fost criticat pentru impactul asupra mediului.

  1. Bitcoin are o aprovizionare mult mai mica

Bitcoin are o aprovizionare maxima de 21 de milioane de monede, iar XRP are o aprovizionare maxima de 100 de miliarde de jetoane. Acesta este unul dintre motivele pentru care pretul unui Bitcoin este mult mai mare decat pretul unui XRP.

  1. Au diferite metode de distributie

Bitcoin este distribuit prin procesul de minerit Bitcoin. Monede noi sunt adaugate la aprovizionare pe masura ce participantii le mineaza pana cand se atinge oferta maxima de 21 de milioane.

XRP a fost pre-minat, ceea ce inseamna ca toate cele 100 de miliarde de jetoane au fost batute inainte de lansare. Ripple a blocat 55 de miliarde XRP in escrow si a creat contracte inteligente pentru a elibera lunar un miliard XRP din escrow. Cand jetoanele sunt eliberate, Ripple poate vinde atat cat doreste pentru a strange fonduri si poate pune jetoane nevandute intr-un nou escrow.

  1. Ripple este o companie privata

Desi criptomoneda XRP este descentralizata, este inca legata de o companie privata din Ripple. Acest lucru este in contrast puternic cu Bitcoin, care este complet descentralizat. In timp ce conexiunea dintre Ripple si XRP nu conteaza pentru multi investitori, unii entuziasti cripto o considera negativa.

Avantajele si dezavantajele criptomonedei XRP a Ripple

Iata cele mai mari avantaje si dezavantaje ale sistemului Ripple si ale criptomonedei sale, XRP:

 

Avantaje Dezavantaje
Tranzactiile XRP sunt rapide si ieftine. Protocolul de consens al Ripple este probabil mai putin sigur decat alte metode de procesare a tranzactiilor cripto.
Reteaua de plati a sistemului Ripple este deja utilizata de institutiile financiare. Multi dintre partenerii bancari ai Ripple folosesc doar RippleNet si nu criptomoneda sa XRP.
XRP poate fi folosita de proprietarii si consumatorii de afaceri mici  pentru transferuri de bani sigure. Ripple a atras controverse pentru ca este condus de o companie privata si din cauza procesului intentat de SEC.
XRP poate fi folosita ca moneda punte pentru transferurile valutare internationale. XRP este dificil de cumparat in S.U.A.

Cum sa cumparati criptomoneda XRP a sistemului Ripple

Pentru a cumpara criptomoneda XRP a sistemului Ripple, creati un cont pe un schimb care o ofera. Apoi cumparati-o utilizand oricare dintre metodele de plata acceptate de schimb.

Din cauza problemelor pe care Ripple le are cu SEC, multe schimburi importante de criptomonede din SUA au suspendat tranzactionarea XRP. Iata cateva optiuni care ofera XRP:

KuCoin

Uphold

Coinmama

Ar trebui sa va ganditi sa investiti in Ripple XRP?

Tokenul XRP de la i Ripple implica riscuri si asta chiar si in relatie cu alte criptomonede si stocuri de criptomonede. Procesul intentat de SEC a determinat mai multe schimburi importante sa renunte la XRP si a primit, de asemenea, critici in comunitatea cripto, deoarece o companie privata este responsabila de aceasta.

In acelasi timp, potentialul sistemului Ripple se poate observa cu usurinta. Ar putea inlocui un sistem ineficient si invechit pentru transferurile internationale de bani. Faptul ca are parteneriate cu banci este promitator. Si orice evolutie pozitiva a statutului sau juridic ar putea duce la o crestere a pretului.

Criptomonedele in general sunt volatile, iar XRP se afla intr-o pozitie si mai complicata. Daca credeti ca Ripple ar putea continua sa creasca, atunci o mica investitie in XRP ar putea merita luata in considerare. Nu este nici pe departe la fel de sigur ca investitia in actiuni, dar daca Ripple reuseste, ati putea obtine un profit considerabil.

 

0 Shares
You May Also Like