Care sunt cele mai populare ecrane pentru smartphone?

Care sunt cele mai populare ecrane pentru smartphone?

0 Shares
0
0
0

Persoanele care atunci cand intentioneaza sa isi cumpere un smartphone pun mare pret pe piese telefoane originale, cu siguranta vor arunca o privire asupra ecranului telefonului, iar in continuare vom discuta putin despre cele mai populare ecrane pentru smartphone, pentru ca utilizatorii sa aiba mai multe cunostinte, si pentru ca misiunea lor sa fie mai simpla.

Tipuri de panouri

Exista multe tipuri de afisare utilizate in smartphone-uri: LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED, TFT, IPS si cateva altele care sunt mai putin frecvent intalnite pe smartphone-urile de astazi, cum ar fi TFT-LCD. Cea mai mare “lupta” insa se da intre ecranele LCD si ecranele AMOLED, iar in continure vom discuta putin despre acestea.

LCD

LCD inseamna Display Crystal Liquid si numele sau se refera la o serie de cristale lichide iluminate de o lumina de fundal, iar ubicuitatea lor si costul relativ scazut le face o alegere populara pentru smartphone-uri si multe alte dispozitive.

De asemenea, ecranele LCD tind sa functioneze destul de bine in lumina directa a soarelui, deoarece intregul ecran este iluminat din spate, dar prezinta o reprezentare a culorilor potential mai putin precisa decat afisajele care nu necesita iluminare din spate.

In smartphone-urile zilelor noastre aveti atat afisaje TFT, cat si IPS . TFT reprezinta Transistor subtire de film, o versiune avansata a ecranului LCD care utilizeaza o matrice activa (cum ar fi AM in AMOLED). Matricea activa inseamna ca fiecare pixel este atasat individual la un tranzistor si la un condensator.

Principalul avantaj al TFT este costul relativ scazut al productiei si contrastul crescut fata de LCD-urile traditionale. Dezavantajul ecranelor TFT este legat de cerintele de energie mai mari decat alte LCD-uri, unghiurile de vizionare mai putin impresionante si reproducerea culorilor. Din aceste motive, si scaderea costurilor optiunilor alternative, TFT-urile nu mai sunt utilizate frecvent in smartphone-uri.

IPS este reprezentata de Comutarea in Plane si este o imbunatatire suplimentara a ecranelor TFT. Ofera o reproducere mai buna a culorilor si in special unghiuri de vizualizare imbunatatite comparativ cu ecranele TFT-LCD. Aceasta face acest lucru prin utilizarea a doua tranzistoare pentru fiecare pixel combinat cu o lumina de fundal mai puternica. Dezavantajul este ca acestea necesita mai multa putere decat alte tipuri de afisaje LCD. In general, acestea utilizeaza mai putina putere decat un ecran TFT.

Exista si alte acronime pe care le vedeti multe impreuna cu IPS, precum IPS-NEO. In acest caz, este un nume proprietar pentru o tehnologie creata de JDI, care pretinde ca elimina scurgerile de lumina de fundal, dar functioneaza in acelasi mod esential ca orice alt ecran IPS-LCD.

AMOLED

AMOLED reprezinta Dioda activa cu emitatoare organice cu matrice activa. In timp ce acest lucru poate parea complicat, de fapt nu este. Am intalnit deja matricea activa in tehnologia TFT LCD, iar OLED este pur si simplu un termen pentru o alta tehnologie de afisare subtire.

OLED este un material organic care, asa cum sugereaza si numele, emite lumina atunci cand un curent trece prin el. Spre deosebire de panourile LCD care sunt iluminate in spate, afisajele OLED sunt “intotdeauna oprite”, cu exceptia cazului in care pixelii individuali sunt electrificati.

Aceasta inseamna ca afisajele OLED au negru mult mai pur si consuma mai putina energie atunci cand pe ecran sunt afisate culori negre sau mai inchise. Cu toate acestea, temele de culori mai deschise pe ecranele AMOLED utilizeaza mult mai multa putere decat un LCD care utilizeaza aceeasi tema. Ecranele OLED sunt, de asemenea, mai scumpe decat LCD.

Deoarece pixelii negri sunt “dezactivati” pe un afisaj OLED, rapoartele de contrast sunt de asemenea mai mari comparativ cu ecranele LCD. Afisajele AMOLED au o rata de reimprospatare foarte rapida, dar pe partea inferioara nu sunt la fel de vizibile in lumina directa a soarelui ca si LCD-urile cu iluminare din spate. Arderea ecranului si degradarea diodelor (deoarece sunt organice) sunt alti factori care trebuie luati in considerare.

Pe partea pozitiva, ecranele AMOLED pot fi mai subtiri decat LCD-urile (deoarece nu necesita un strat luminat in fundal) si pot fi de asemenea flexibile.

 

0 Shares
You May Also Like