Un sugar nu va intelege tot ceea ce faci sau de ce. Dar sa citesti cu voce tare copilului tau este o activitate minunata impartasita pe care o poti continua anii urmatori – si este important pentru creierul copilului tau.
Citind cu voce tare:
- invata un copil despre comunicare.
- introduce concepte precum numere, litere, culori si forme intr-un mod distractiv.
- dezvolta abilitati de ascultare, memorie si vocabular.
- oferi copiilor informatii despre lumea din jurul lor.
Pana cand bebelusii vor ajunge la prima lor zi de nastere, vor fi invatati deja cu toate sunetele necesare pentru a vorbi limba lor materna. Cu cat vei citi mai multe povesti cu voce tare, cu atat vor auzi mai multe cuvinte si cu atat mai bine vor putea vorbi.
Auzind cuvinte, pe cei mici acest lucru ii ajuta la construirea unei retele bogate de cuvinte in creierul lor. Copiii ai caror parinti vorbesc si le citesc adesea stiu mai multe cuvinte de la varsta de 2 ani decat copiii care nu au fost avut privilegiul de a le fi citite diferite carti de catre parinti. Si copiii carora li se citeste in primii ani, sunt mai predispusi sa invete sa citeasca la momentul potrivit.
Cand citesti pentru copilul copilului tau:
- Copilul tau te aude folosind multe emotii diferite si sunete expresive. Aceasta activitare de a-i citi celui mic, sustine dezvoltarea sociala si emotionala.
- Incurajeaza copilul sa priveasca, sa indice, sa atinga si sa raspunda la intrebari. Acest lucru ajuta la dezvoltarea sociala si abilitati de gandire.
- Bebelusul tau isi imbunatateste abilitatile de limba copiind sunete, recunoscand imagini si invatand cuvinte.
Dar poate cel mai important motiv pentru a citi cu voce tare este faptul ca face o legatura intre lucrurile pe care le place cel mai mult copilul tau, vocea si apropierea ta de tine – si cartile. Petrecerea timpului citindu-i copilului tau arata ca citirea este importanta.
Si daca sugarii si copiii sunt norocosi si li se citeste adesea cu bucurie, emotie si apropiere, ei incep sa asocieze cartile cu fericirea – si se creeaza noi cititori.
Varste diferite, etape diferite
Este posibil ca bebelusii sa nu stie ce inseamna imaginile dintr-o carte, dar se pot concentra pe ele, in special pe fete, culori stralucitoare si modele diferite. Cand citesti sau canti pentru copilul tau, ii poti provoca o stare de bine, si il poti vedea zambind.
Intre 4-6 luni:
S-ar putea ca bebelusul tau sa inceapa sa arate mai mult interes pentru carti. Micutul tau va apuca si va tine carti, dar va guri paginile, le va mesteca si le va arunca atunci cand se va plictisi. Alege carti solide de vinil sau de panza, cu culori stralucitoare si text familiar, repetitiv sau rimat.
Intre 6–12 luni:
Bebelusul tau incepe sa inteleaga ca imaginile reprezinta obiecte si poate incepe sa arate ca ii plac anumite imagini, pagini sau chiar povesti intregi mai bine decat altele. Copilul tau va raspunde in timp ce citesti, apucand cartea si sunand. Pana la 12 luni, micutul tau va intoarce pagini (cu putin ajutor din partea ta), se va juca sau va incepe sa indice spre obiecte dintr-o pagina si sa-ti repete sunetele.
Cand si cum sa ii citesti copilului
Iata un lucru minunat despre citirea cu voce tare: nu este nevoie de abilitati sau echipamente speciale, doar tu, copilul si unele carti. Citeste cu voce tare cateva minute la un moment dat, si fa acest lucru cat se poate de des. Nu iti face griji pentru ca vei termina carti intregi, ci urmareste cu atentie care sunt paginile pe care cand le citesti, ii provoaca mai mare bucurie copilului, iar apoi poti relua cartea si sa citesti acele pagini din nou si din nou.
Incearca sa citesti in fiecare zi, poate inainte de ora de a-l culca de-amiaz si inainte de ora de culcare seara. Cititul inainte de culcare iti ofera si tie sansa de a te relaxa dupa o zi incarcata. De asemenea, stabileste o rutina care va ajuta la calmarea copilului.
De asemenea, este bine sa citesti in alte puncte din zi. Alege-ti momentele in care copilul este uscat, hranit si alert. De asemenea, cartile vin la indemana atunci cand es ti blocat in asteptare la cabinetul medicului, la coada la magazinul alimentar, si nu numai.
Ce carti ai putea sa ii citesti copilului
Cartile pentru bebelusi ar trebui sa aiba text simplu, repetitiv si familiar si imagini clare. In primele cateva luni de viata, copilului tau ii place doar sa-ti auda vocea. Asadar, poti citi aproape orice, in special carti cu un cantec sau un text rimat.
Pe masura ce copilul tau devine mai interesat sa priveasca lucrurile, alege carti cu imagini simple pe fundaluri solide, sau iti poti indrepta atentia spre primele carti cu activitati 2 ani.