5 trucuri simple prin care poti reduce consumul de lemne la centrala

0 Shares
0
0
0

Atunci cand incalzirea locuintei tale se face cu ajutorul unei centrale pe lemne, sau chiar folosind un termosemineu pe lemne, atunci cu siguranta te-ai gandit deseori la metodele prin care ai putea obtine cel mai bun consum de lemne.

Din fericire, in cazul centralelor pe lemne poate fi luata o serie de masuri care te ajuta sa obtii costuri mai bune pentru incalzire. Iar despre acestea ne-am propus sa discutam si noi in acest articol.

Mai exact, am vorbit cu echipa de la Centrale Lemne Liepsnele despre trucurile ce pot fi folosite pentru a reduce consumul de lemne in cazul centralelor. Pune-le si tu in practica si cu siguranta vei reusi sa faci economii considerabile pentru incalzire in sezonul rece.

Achizitia, depozitarea si calitatea lemnelor

Prin achizitia de lemn de foc care are o calitate cat mai inalta, garantezi totodata si un consum mai bun. Este insa important ca aceasta achizitie sa o faci din timp si nu la debutul sau in timpul sezonului rece.

De cele mai multe ori, preturile pentru lemnele de foc cresc in sezonul rece. De aceea, este preferabila achizitia lemnelor inca din timpul primaverii, chiar daca nu sunt foarte uscate.

Printr-o depozitare corecta, in conditii cat mai prielnice, lemnele se vor usca suficient de mult pentru a putea fi folosite pentru alimentarea centralei in sezonul urmator. Lemnul de foc are nevoie de minim 6 luni pentru a se usca suficient.

In ceea ce priveste tipurile de lemn recomandate pentru alimentarea centralei, acestea sunt fagul, stejarul, molidul, bradul, pinul, sau chiar artarul, mesteacanul si salcamul.

Intretinerea cazanului

Cazanul pe lemne va functiona corespunzator doar atunci cand este intretinut corect. Mai exact, sunt obligatorii lucrarile de intretinere a cazanului. Cazanele Liepsnele sunt foarte usor de intretinut, mai ales datorita faptului ca nivelul de depuneri este minim.

Drept urmare, daca detii un cazan pe lemne care nu mai are acelasi randament precum la achizitie si acumuleaza in mod frecvent foarte multe depuneri, atunciu ar trebui sa iei in considerare inlocuirea acestuia cu un model Liepsnele. Cu siguranta vei observa diferente mari la capitolul costuri pentru incalzire.

Curatarea cosului de fum

Cosul de fum necesita, de asemenea, foarte multa atentie. Acesta trebuie curatat in mod frecvent pentru a preveni izbucnirea unui incendiu dar si pentru pastrarea randamentului cazanului. Poti folosi o perie speciala sau poti solicita serviciile unui specialist in acest sens.

Cosul de fum are functia de a garanta tirajul centralei, iar daca aceasta functie nu este indeplinita, atunci randamentul cazanului va fi afectat.

De asemenea, se recomanda si izolarea cosului de fum. Aceasta masura va preveni aparitia condensului pe cosul de fum, evitandu-se astfel prezenta gudronului in cazan.

Instalarea unui puffer

Daca modelul de centrala pe care il detii iti permite instalarea unui puffer, atunci acesta poate contribui la scaderea consumului centralei.

Se recomanda instalarea pufferului alaturi de un termostat programabil de ambient, astfel incat consumul va scadea cu pana la 30% iar confortul proprietarului va fi considerabil imbunatatit.

Izolarea casei

Iar al 5-lea truc la care poti apela pentru a scadea consumul centralei este izolarea casei folosind materiale de cea mai buna calitate. O buna izolare pastreaza caldura in casa, astfel incat centrala nu mai este nevoia sa functioneze la capacitate maxima pentru a garanta incalzirea locuintei.

Este recomandata o izolatie de minim 10 cm folosindu-se polistiren sau vata minerala. Izolarea acoperisului este la randul sau recomandata, deoarece pe acolo se pierd cantitati generoase de caldura.

Acestea au fost sfaturile noastre pentru economisirea combustibilului la centrala pe lemne. Nu uita insa faptul ca este importanta alegerea unui sistem de incalzire cat mai econom, asa cum sunt centralele Liepsnele.

0 Shares
You May Also Like