Victoria_companiei_Apple
Victoria companiei Apple

Victoria companiei Apple in disputa pentru brevet pune in pericol dispozitivele Samsung

0 Shares
0
0
0

Victoria_companiei_AppleApple a inregistrat o alta mica victorie in disputa brevetelor cu Samsung, o disputa care pare ca nu se mai termina. Razboiul pe care nimeni nu l-a cerut (si care, la fel ca majoritatea razboaielor, nu va avea castigatori, ci doar perdanti) se dezlantuie cu o alta decizie a Curtii de Apel.

Aceasta a fost in favoarea companiei Apple (asa cum au fost aproape toate), prevazand ca Apple ar putea obliga Samsung sa nu mai utilzeze anumite caracteristici pe telefoanele mobile si tabletele sale. Hotararea, desi cu un scop minor, ar putea avea, totusi consecinte semnificative pentru Samsung si pentru alti producatori de dispozitive. In avizul instantei s-a precizat ca “este important dreptul de a opri concurenta de la utilizarea drepturilor de proprietate ale altcuiva”.

Ceea ce face aceasta afirmatie deosebit de importanta este ca, in acest caz, vorbim despre functii si tehnologii specifice individuale, intr-un dispozitiv complex. In cazul in care hotararea ramane valabila, atunci inseamna ca aparitia viitoarelor dispozitive ale oricarei companii ar putea fi amanata sau, mai mult, respectivele dispozitive ar putea fi chiar scoase temporar de pe piata. Toate acestea, din cauza unor caracteristici aparent minore, cum ar fi capacitatea de a glisa pentru a debloca telefonul.

Apple a castigat un proces initial, acuzand compania Samsung de violarea brevetelor pentru functiile slide-to-unlock, autocorrect si quicklinks. Insa judecatorul de la acel moment a refuzat sa oblige compania Samsung sa schimbe design-urile, singura masura adoptata fiind acordarea de daune materiale lui Cupertino.

Aceasta masura nu a fost suficienta pentru Apple, care a continuat sa urmareasca obtinerea unei victorii depline in sistemul judiciar. Desigur, lupta este departe de a se fi incheiat. Samsung contesta aceasta decizie, precum si decizia initiala, conform careia s-a constatat faptul ca a violat brevetele Apple. La ora actuala, cazul este trimis inapoi, catre o instanta inferioara, pentru a se reanaliza actiunea in incetare.

Cu toate acestea, sistemele judiciare par sa se fi saturat de aceste conflicte constante, si la fel si publicul. Desi “incaierarile” pentru brevet intre aceste doua companii si reprezentantii lor s-au mai potolit, nu s-au incheiat complet.

Nu putem decat sa speram ca, intr-o zi, va exista un acord de pace intre Apple si Samsung; pentru moment insa, trebuie sa ne multumim cu faptul ca daunele colatarale nu se extind si asupra alegerii consumatorului.

0 Shares
You May Also Like