meteorit_urias

Unde a cazut meteoritul gigant?

0 Shares
0
0
0

meteorit_urias

India si nu Mexic este locul unde ar fi avut loc impactul care a dus la disparitia dinozaurilor in urma cu 65 de milioane de ani. Cel putin asa sustin cercetatorii americani de la Universitatea de Tehnologie Texas care spun ca au descoperit cel mai mare crater de pe Pamant in apele din apropierea coastei de vest a Indiei. Rezultatele au fost prezentate la intalnirea anuala a Geological Society of America (GSA) ce s-a desfasurat in perioada 18-21 octombrie la Portland, Oregon.

Bazinul Shiva din apropierea Indiei pare sa fie locul unde se afla cel mai mare crater din lume. Cercetatorii sustin ca are cam 500 de kilometri in diametru si ca a luat nastere in urma impactului cu un meteorit gigant, moment care ar fi dus si la disparitia dinozaurilor. Bolidul care a cazut in locul unde acum se afla bazinul Shiva ar fi avut un diametru de 40 de kilometri. Adica de aproape 5 ori mai mare decat obiectul ceresc care ar fi cazut in Peninsula Yucatan si despre care pana acum s-a crezut ca ar fi fost responsabil de extinctia dinozaurilor.

Daca cercetatorii au dreptate, impactul Shiva a evaporat crusta Pamantului in punctul de coliziune. A fost un cataclism greu de imaginat – expertii vorbesc de eruptiile vulcanice care au acoperit vestul Indiei si apoi de “aruncarea” unor insule spre Africa.

Investigatiile continua iar urmatoarea etapa va incepe peste cateva saptamani de zile. Specialistii cauta noi dovezi privind formarea bazinului in urma unui mega impact cu un corp ceresc.

Mai multe amanunte aici.

Rezumatul lucrarii intitulata “The significance of the contemporaneous Shiva impact structure and Deccan volcanism at the KT boundary” este disponibil aici.

Informatii suplimentare despre reuniunea anuala a GSA aici.

Sursa: Stiinta.info

0 Shares
You May Also Like