Teste medicale comune

0 Shares
0
0
0

Un numar mare de teste sunt disponibile pe scara larga. Multe analize medicale Targu Mures specializate pentru o anumita tulburare sau un grup de tulburari conexe (care sunt de obicei descrise cu tulburarile adecvate din aceasta carte). Alte teste sunt utilizate frecvent pentru o gama larga de tulburari.

Testele se fac din mai multe motive, inclusiv:

  • Screening-ul;
  • Diagnosticarea unei tulburari;
  • Evaluarea gravitatii unei afectiuni, astfel incat tratamentul sa poata fi planificat;
  • Monitorizarea raspunsului la tratament.

Uneori, un test este utilizat in mai multe scopuri. Un test de sange poate arata ca o persoana are prea putine globule rosii (anemie). Acelasi test poate fi repetat dupa tratament pentru a determina daca numarul de globule rosii a revenit la normal. Uneori, o tulburare poate fi tratata in acelasi timp, se face un screening sau un test de diagnostic. De exemplu, cand colonoscopia (examinarea interiorului intestinului gros cu un tub de vizualizare flexibil) detecteaza cresteri (polipi), acestia pot fi indepartati inainte de finalizarea colonoscopiei.

Tipuri de teste

Exista diferite tipuri de teste medicale, dar liniile care le separa adesea incetoseaza. De exemplu, endoscopia stomacului permite examinatorului sa vizualizeze interiorul stomacului si sa obtina probe de tesut pentru examinare intr-un laborator. Testele sunt de obicei unul dintre cele sase tipuri urmatoare.

Analiza lichidelor corporale

Cele mai frecvent analizate fluide sunt:

  • Sange;
  • Urina;
  • Fluid care inconjoara maduva spinarii si creierul (lichid cefalorahidian);
  • Fluid in articulatie (lichid sinovial).

Mai rar se analizeaza transpiratia, saliva si lichidul din tractul digestiv (cum ar fi sucurile gastrice). Uneori, lichidele analizate sunt prezente numai daca este prezenta o tulburare, ca atunci cand lichidul se colecteaza in abdomen, provocand ascita sau in spatiul dintre membrana cu doua straturi care acopera plamanii si captuseste peretele toracic (pleura), provocand revarsat pleural.

Imagistica

Aceste teste ofera o imagine a interiorului corpului – in intregime sau doar a anumitor parti. Radiografiile obisnuite sunt cele mai frecvente teste imagistice. Altele includ ultrasonografie, scanare radioizotopa (nucleara), tomografie computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), tomografie cu emisie de pozitron (PET) si angiografie.

Endoscopie

Un tub de vizionare (endoscop) este utilizat pentru a observa direct interiorul organelor sau spatiilor corpului (cavitati). Cel mai adesea, este utilizat un endoscop flexibil, dar in unele cazuri, unul rigid este mai util. Varful endoscopului este de obicei echipat cu o lumina si o camera foto, astfel incat examinatorul urmareste imaginile pe un monitor de televiziune, mai degraba decat sa priveasca direct prin endoscop. Instrumentele sunt adesea trecute printr-un canal in endoscop. Un singur tip de unealta este utilizat pentru taierea si eliminarea probelor de tesut.

Endoscopia consta de obicei in trecerea tubului de vizualizare printr-o deschidere a corpului existenta, cum ar fi urmatoarele:

  • Nas: Pentru examinarea casetei vocale (laringoscopie) sau a plamanilor (bronhoscopie);
  • Gura: Pentru a examina esofagul (esofagoscopia), stomacul (gastroscopie) si intestinul subtire (endoscopia gastrointestinala superioara);
  • Anus: Pentru a examina intestinul gros, rectul si anusul (coloscopie);
  • Uretra: Pentru examinarea vezicii urinare (cistoscopie);
  • Vagin: Pentru examinarea uterului (histeroscopie).

Totusi, uneori trebuie creata o deschidere in corp. O taiere mica (incizie) se face prin piele si straturile de tesut de sub piele, astfel incat endoscopul poate fi trecut intr-o cavitate a corpului. Astfel de incizii sunt utilizate pentru a vizualiza interiorul urmatoarelor:

  • Articole articulare (artroscopie);
  • Cavitatea abdominala (laparoscopie);
  • Zona pieptului intre plamani (mediastinoscopie);
  • Plamanii si pleura (toracoscopia).

Masurarea functiilor corpului

Adesea, functiile corpului sunt masurate prin inregistrarea si analizarea activitatii diferitelor organe. De exemplu, activitatea electrica a inimii este masurata cu electrocardiografie (ECG), iar activitatea electrica a creierului este masurata cu electroencefalografie (EEG). Capacitatea plamanilor de a tine aer, de a muta aerul inauntru si de a schimba oxigenul si dioxidul de carbon este masurata cu teste ale functiei pulmonare.

Biopsie

Probele de tesut sunt indepartate si examinate, de obicei cu un microscop. Examenul se concentreaza adesea pe gasirea de celule anormale care pot oferi dovezi ale inflamatiei sau ale unei tulburari, cum ar fi cancerul. Tesuturile care sunt examinate in mod obisnuit includ pielea, sanul, plamanii, ficatul, rinichii si oasele.

Analiza materialului genetic (testare genetica)

De obicei, sunt analizate celule din piele, sange sau maduva osoasa. Celulele sunt examinate pentru a verifica daca exista anomalii ale cromozomilor, genelor (inclusiv ADN-ului) sau ambelor. Testarea genetica se poate face in urmatoarele:

  • Fetusuri: Pentru a determina daca au o tulburare genetica
  • Copii si adulti tineri: Pentru a determina daca au o tulburare sau sunt expusi riscului de a dezvolta o tulburare
  • Adulti: Uneori pentru a ajuta la determinarea probabilitatii ca rudele lor, cum ar fi copiii sau nepotii, sa dezvolte anumite tulburari
0 Shares
You May Also Like