Spondiloza cervicala (artrita gatului)

0 Shares
0
0
0

Durerea cercicala poate fi cauzata de multe lucruri dar este cel mai adesea legata de imbatranire. Ca si restul corpului, discurile si articulatiile din zona cervicala degenereaza lent, pe masura ce imbatranim.

Spondiloza cervicala, numita in mod obisnuit artrita gatului, este termenul medical pentru aceste schimbari legate de varsta, uzura si rupere care apar in timp.

Spondiloza cervicala este extrem de frecventa. Mai mult de 85% dintre persoanele de peste 60 de ani sunt afectate. Aceasta afectiune cel mai adesea cauzeaza durere si rigiditate la nivelul gatului, desi multi oameni cu spondiloza cervicala nu simt nici un simptom vizibil. In cele mai multe cazuri, spondiloza cervicala raspunde bine la tratamentul conservator care include medicatia si terapia fizica.

Anatomie

Coloana vertebrala este formata din 24 de oase, numite vertebre, care sunt stivuite una peste alta. Aceste oase se conecteaza pentru a crea un canal care protejeaza maduva spinarii. Cele sapte vertebre mici care incep la baza craniului si formeaza gatul cuprind coloana vertebrala.

Alte parti ale coloanei vertebrale includ:

Maduva spinarii si nervii. Aceste cabluri “electrice” se deplaseaza prin canalul spinal care transporta mesaje intre creier si muschi. Radacinile nervilor se extind din maduva spinarii prin deschiderile din vertebre (foramen).

Discuri intervertebrale. Intre vertebrele dvs. sunt discuri flexibile. Ele actioneaza ca amortizoare atunci cand umblati sau fugti. Discurile intervertebrale sunt plate si rotunde si cu grosimea de aproximativ jumatate de centimetru. Ele sunt alcatuite din doua componente:

  • Anulus fibrosus. Acesta este inelul exterior flexibil al discului.
  • Nucleus pulposus. Acesta este centrul moale, asemanator unui jeleu al discului.

Cauza

Spondiloza cervicala provine din modificarile degenerative care apar in coloana vertebrala pe masura ce imbatranim. Aceste schimbari sunt normale si apar la toata lumea. De fapt, aproape jumatate dintre persoanele cu varsta mijlocie si cele mai in varsta au discuri care nu produc simptome dureroase.

Degenerarea discului

Discurile intervertebrale, odata cu inaintarea in varsta, pierd din inaltimea. Ei pierd, de asemenea, continutul de apa, incep sa se usuce si sa slabeasca. Aceasta problema determina rezolvarea sau restrangerea spatiilor de disc si pierderea inaltimii spatiului pe disc.

Deoarece articulatiile prezinta o presiune crescuta, ele incep, de asemenea, sa degenereze si sa dezvolte artrita, similara cu ceea ce poate aparea in articulatia soldului sau genunchiului. Cartilajul articular neted si alunecos, care acopera si protejeaza articulatiile, se indeparteaza.

In cazul in care cartilajul se indeparteaza complet, poate duce la frecarea osului pe os. Pentru a compensa cartilajul pierdut, corpul dumneavoastra poate raspunde prin cresterea tesutului osos in articulatii pentru a ajuta la sprijinirea vertebrelor. De-a lungul timpului, aceasta crestere a oaselor poate ingusta spatiul pentru nervi si maduva spinarii sa treaca prin (stenoza).

Factori de risc

Varsta este cel mai frecvent factor de risc pentru spondiloza cervicala. Conditia este extrem de frecventa la pacientii cu varsta medie si mai inaintata.

Alti factori care va pot creste riscul de aparitie a spondilozelor cervicale si a durerilor de gat includ:

  • Genetica – istoricul familial al durerii la nivelul gatului si spondiloza;
  • Fumatul – in mod clar este legat de cresterea durerii la nivelul gatului;
  • Ocupatie – locuri de munca cu o multitudine de miscari repetitive ale gatului si de munca deasupra capului;
  • Depresie sau anxietate;
  • Leziuni anterioare sau traume la nivelul gatului.

Simptome

Pentru majoritatea oamenilor, spondiloza cervicala nu produce simptome. Atunci cand apar simptomele, acestea includ de obicei dureri si rigiditate la nivelul gatului. Aceasta durere poate varia de la usoara la severa.

Este uneori inrautatita prin cautarea in sus sau privirea in jos pentru o perioada lunga de timp, sau prin activitati in care gatul este tinut in aceeasi pozitie pentru o perioada prelungita de timp – cum ar fi conducerea sau citirea unei carti. Durerea se imbunatateste, de obicei, cu odihna sau stad intins.

Alte simptome pot include:

  • Dureri de cap;
  • In unele cazuri, spondiloza cervicala are ca rezultat o ingustare a spatiului necesar pentru maduva spinarii sau radacinile nervoase. Daca se intampla acest lucru, simptomele pot include amorteala si slabiciune la nivelul bratelor, mainilor si degetelor;
  • Probleme de mers pe jos, pierderea echilibrului sau slabiciune la nivelul mainilor sau picioarelor;
  • Spasme musculare la nivelul gatului si umerilor.

Tratament

Tratamentul non-chirurgical

In cele mai multe cazuri, tratamentul pentru spondiloza cervicala este neoperatorie. Optiunile de tratament non-chirurgicale includ: chiropractica, fizioterapie, medicamente (acetaminofen, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene sau relaxante musculare), gheata sau caldura ori alte modalitati, injectii pe baza de steroizi.

Tratamentul chirurgical

Chirurgia nu este frecvent recomandata pentru spondiloza cervicala si durerea gatului, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra stabileste ca:

  • Un nerv spinal este prins de un disc herniat sau os (radiculopatia cervicala);
  • Maduva spinarii este comprimata (mielopatia spondiloasa cervicala).

Pacientii care au simptome neurologice progresive, cum ar fi slabiciunea bratelor, amorteala sau caderea, sunt mult mai susceptibili de a fi ajutati de interventii chirurgicale.

Chirurgia poate fi, de asemenea, recomandata daca aveti o durere severa care nu a fost usurata de tratamentul neoperator.

Cu toate acestea, unii pacienti cu dureri severe ale gatului nu vor fi candidati pentru interventii chirurgicale. Aceasta se poate datora naturii raspandite a artritei, altor probleme medicale sau altor cauze pentru durerea lor, cum ar fi fibromialgia.

0 Shares
You May Also Like