Gigantul online Google sfideaza China si anunta, pe blogul oficial, ca nu-si va mai cenzura motorul de cautare, chiar daca acest lucru inseamna incheierea afacerilor cu aceasta tara, informeaza BBC.
“Am detectat un atac foarte sofisticat, indreptat impotriva infrastructurii intreprinderii, venind din China si care a avut drept rezultat un furt de proprietate intelectuala”, a declarat, intr-o postare, responsabilul juridic al Google, David Drummond. Compania spune ca au existat niste atacuri informatice masive, facute de chinezi.
Tinte au fost militantii chinezi pentru drepturile omului, potrivit The Guardian. Google a indicat ca atacurile au afectat “cel putin 20 de alte societati”. Ele au readus in discutie grava problema a libertatii de exprimare in statul comunist, care, conform unor previziuni, va deveni, in scurt timp, cea de-a doua economie a lumii. Cu toate acestea, in 2006, cand s-a instalat in China, Google a privit acest pas drept un factor de deschidere.
Compania spune ca poate demonstra “ca primul obiectiv al atacurilor era acela de a accede la conturile de Gmail ale militantilor chinezi pentru drepturile omului” si ca estimeaza ca ele nu si-au atins acest obiectiv. De asemenea, Google a descoperit “terte parti” care au avut acces regulat la conturile a zeci de utilizatori Gmail, prin metode clasice de piraterie. In scurt timp, scandalul provocat si reactii politice. Secretarul american de stat, Hillary Clinton, i-a cerut Beijingului sa vina cu o explicatie oficiala.
Google, insa, nu a asteptat aceasta explicatie si a hotarat sa pregateasca lansarea unui “motor de cautare fara filtru, in limitele legii”, pentru ca nu mai vrea sa cenzureze cautarile pe google.cn. Mediul online chinez este numit, din cauza multiplelor filtrari, “The Great Firewall” sau chiar o versiune a Zidului Berlinului. Cand au aflat de anuntul Google, internautii chinezi au postat, pe Twitter, ca “Nu Google se retrage din China, ci China se retrage din lume”, scrie China Digital Times. Pentru a patrunde pe piata chineza, orice companie occidentala trebuie sa fie, mai intai, de acord cu cenzura impusa de Beijing.