Generalitati privind alegerea unui scaun auto

Generalitati privind alegerea unui scaun auto

0 Shares
0
0
0

Dupa cum toata lumea stie, parintii care au un bebelus sau un copil mic, trebuie sa cumpere un scaun auto astfel incat sa poata duce cu masina copilul acolo unde este necesar (cand pleaca la bunici, la gradinita, la cumparaturi, etc.).

Ei bine, pentru cei care urmeaza sa faca o achizitie de pe https://babymatters.ro/, este posibil ca alegerea unui scaun auto sa para o misiune aproape imposibila, dar cu siguranta nu este asa. Exista insa unele lucruri pe care parintii trebuie sa le cunoasca atunci cand vine vorba despre alegerea scaunului, iar in continuare vom discuta cu privire la acest subiect.

Cautati un scaun auto potrivit pentru copilul dumneavoastra? Greutatea copilului dvs., nu varsta, este factorul cheie atunci cand decideti care scaun auto este potrivit si sigur.

Conform legii din majoritatea tarilor europene, toti copiii cu inaltimea sub 135cm sau sub 12 ani trebuie sa aiba propriul scaun auto. Reglementarile europene definesc 8 grupuri de locuri.

Toate scaunele auto sunt concepute pentru a oferi copilului dumneavoastra cea mai buna protectie posibila si pentru a indeplini standardele actuale de siguranta, astfel cum sunt stabilite in ECE R44.03 (sau R44.04).

Este recomandat ca un copil sa continue sa foloseasca un scaun auto orientat spre spate pana la varsta de 15 luni. Acest lucru se datoreaza faptului ca corpul unui copil care inca nu a ajuns la aceasta varsta, este deosebit de vulnerabil la impacturi puternice, si un scaun orientat spre spate va oferi o protectie suplimentara.

Tipuri de scaune auto

 1. Daca aveti un nou-nascut sau un copil cu o greutate de pana la 13 kg

Cu siguranta in cazul de fata ar fi indicat sa optati pentru un set de scaune special create pentru grupul 0+ (de la nastere si pana la 9 luni si 40-85 cm) pentru ca:

 • Sunt orientate spre spate, ceea ce este cel mai sigur mod de a calatori bebelusii.
 • Multe modele pot fi utilizate cu accesorii Isofix, deci nu este nevoie sa folositi centura de siguranta.
 • Acestea sunt prevazute cu un maner de transport, care este util pentru transportul unui bebelus care doarme din masina) si o baza curbata pentru balansare usoara.
 • Facilitatile suplimentare de confort includ perne, capace si curele captusite.
 1. Daca aveti un nou-nascut sau un copil cu o greutate de pana la 18 kg

In acest caz ar trebui sa alegeti un scaun auto pentru grupa 0+ si 1 pentru ca:

 • Acest stil este aprobat in doua categorii si se ajusteaza usor pe masura ce copilul dumneavoastra creste.
 • Majoritatea modelelor au un mecanism inclinabil pentru un confort sporit.
 • Caracteristicile includ huse de scaune captusite, lavabile, care pot fi usor indepartate.
 1. Daca aveti un copil care cantareste 9-36 kg

In acest caz trebuie sa selectati un scaun auto pentru grupele 1, 2 si 3, deoarece:

 • Sunt o optiune durabila, adaptandu-se pe masura ce copilul dumneavoastra creste.
 • Se transforma intr-un scaun de inaltare cu spate inalt – ideal pentru copiii mai mari pana cand pot folosi in siguranta o centura de siguranta pentru adulti.
 • Dispun de scaune si suporturi amortizate pentru a va mentine copilul in siguranta si confortabil.
 1. Daca aveti un copil care cantareste 15-36 kg

Atunci o optiune buna este un scaun auto pentru grupele 2 si 3, deoarece:

 • Sunt scaune de siguranta concepute special pentru copiii mai mari pana cand pot folosi in siguranta o centura de siguranta pentru adulti.
 • Au optiuni reglabile pentru inaltime, latime si suport pentru picioare.
 • Caracteristicile pot include suporturi pentru pahare si chiar difuzoare in tetiera.

Ce trebuie sa stiti cu privire la scaunele auto?

Exista o multime de informatii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste scaunele auto, iar in continuare va prezentam unele informatii foarte utile:

 • Pentru a asigura siguranta copilului dumneavoastra intr-o masina, este important sa alegeti scaunul auto potrivit si sa il montati corect.
 • Nu lasati nici cea mai scurta calatorie la voia intamplarii: acordati intotdeauna timp pentru a va aseza copilul intr-un scaun auto adecvat.
 • Pana la varsta de 12 ani sau inaltimea de 135 de centimetri, oricare ar fi primul criteriu indeplinit, copiii trebuie sa utilizeze in mod normal un scaun auto pentru copii adecvat greutatii lor, in orice vehicul (inclusiv camionete si alte vehicule de marfa),
 • Scaunele pentru copii orientate spre spate nu trebuie utilizate intr-un scaun protejat de un airbag frontal, cu exceptia cazului in care airbagul a fost dezactivat manual sau automat.
 • Respectati intotdeauna instructiunile de montare ale producatorului si pastrati-le cu scaunul.
 • Montarea corecta a scaunelor auto si a amplificatoarelor este cruciala. Toate scaunele auto au instructiuni clare pentru montarea si utilizarea in siguranta.

Iata asadar, cat de multe informatii este important sa cunoasteti atunci cand sunteti parinti, si cand trebuie sa va indreptati atentia spre un scaun auto pe care sa il cumparati pentru copilul dvs.

0 Shares
You May Also Like