La scurt timp după începerea anului universitar, ne macină o întrebare. La ce mai este utilă o diplomă de studii universitare acum, când orice domeniu evoluează cu o viteză la care nu ne așteptam niciodată. Și așa, ca și simpli utilizatori, suntem depășiți de tehnologie în capacitatea noastră de înțelegere și de folosire a acesteia. Oare programa universitară este capabilă să țină pasul cu ea și să se modifice constant, pentru a veni cu aportul propriu la dezvoltarea și mai avansată a tinerelor minți care așteaptă să fie provocate?
Înainte de a încerca să găsim un răspuns la toate aceste întrebări, să vedem, mai întâi, care este cursul evoluției mediului universitar până la centenarul marii uniri, fiorii căruia încă îi resimțim, aproape un an mai târziu.
Din acest grafic se vede clar creșterea exponențială a doritorilor de studii superioare și a numărului de cadre didactice care au pus umărul la formarea profesională a acestora. Ba mai mult, este un număr imens de universități la care nu ne așteptam, având în vedere că dacă ar fi să facem o listă cu numele celor pe care le cunoaștem, poate nu ar depăși 20, în cel mai bun caz.
Așadar, înțelegem că, de-a lungul timpului, tot mai mulți români au simțit nevoia unui nivel de studii superioare. Însă câți dintre aceștia au ieșit din facultate cu nivelul de cunoștințe la care s-au așteptat? Câți dintre ei au făcut acest lucru pentru oportunități de muncă mai bune și câți doar pentru că este o rușine să nu ai o facultate? Câți au urmat facultatea care se potrivea domeniul de activitate care le plăcea, și câți au ales o facultate ca medicina, dreptul sau ingineria doar pentru că ei sau părinții lor aveau mintea setată pe o slujbă care se plătește foarte bine? Nu în ultimul rând, câți dintre ei au ales specializarea cu sufletul, indiferent de cât de grea urma să le fie și cât urmau să aibă de învățat, și câți au ales ceva ușor, doar pentru a avea la final o diplomă de licență?
Sunt multe întrebări pentru care foarte mulți așteaptă răspunsuri. Ar fi un studiu de piață imens cel care ar putea să răspundă în mod scrupulos la aceste întrebări. Însă auzim mereu că ceea ce se învață în facultățile cu domenii aplicate în continuă schimbare, au rămas de mult în urmă, iar studenții sunt, de multe ori, cu mult înaintea celor predate. Aici, unde mai este aportul unității de studii superioare? Unde mai este relevanța diplomei pe piața muncii?