Ce spun legendele despre Castelul Bran?

0 Shares
0
0
0

Odata cu trecerea timpului au aparut diferite legende in ceea ce priveste castelul Bran, iar multi turisti aleg sa viziteze acum acest castel datorita legendelor vechi.

Daca intentionati sa vizitati castelul Bran, cu siguranta doriti sa optati pentru cazare Brandeberg, dat fiind faptul ca aici aveti parte de cele mai bune conditii pentru o vacanta placuta.

Aveti wifi in camere, aveti parcare gratuita la dispozitie, sala de conferinta cu o capacitate de 50 de locuri, unde puteti veni cu parteneri de afaceri straini de exemplu, carora le puteti arata imprejurimile.

Daca doriti sa optati pentru cazare Brandeberg (ceea ce este recomandat), puteti gusta din preparatele traditionale specifice zonei, si puteti bea diferite bauturi specifice zonei, precum vin sau tuica.

Dupa ce va cazati la pensiunea Brandeberg, cu siguranta puteti incepe sa explorati imprejurimile, si puteti ajunge si la casteul Bran.

La granita dintre Transilvania si Tara Romaneasca, cocotata deasupra unei stanci, se ridica o silueta apasatoare a uneia dintre cele mai faimoase fortificatii din Europa: Castelul Bran sau, cum il numesc turistii legendari, Castelul lui Dracula, unde sute de mii de straini vin anual in cautarea fantomei celebrului conducator roman.

Unul dintre celebii turisti care a vizitat recent castelul Bran a fost nimeni altul decat actorul Johnny Depp, in timpul unui turneu european cu trupa sa Hollywood Vampires. Pare potrivit pentru unii „vampiri” plini de farmec pentru a vizita casa celor mai faimosi vampiri dintre toti.

Pe langa faptul ca este unul dintre cele mai bine pastrate si impresionante castele medievale din Romania si o fosta resedinta regala, legenda conform careia castelul a fost locul pierderii faimosului conte Dracula este cu siguranta motivul pentru care multi turisti vin sa-l viziteze.

Cu toate acestea, surse istorice spun ca Vlad Tepes a stat aici o singura data, in drum spre Brasov.

Bran, initial o cetate saseasca

Istoria zbuciumata a castelului a inceput cu mai bine de 600 de ani in urma, documentata pentru prima data in 1377, dar bazele sale par sa fi fost realizate mult mai devreme de cavalerii teutoni, care au construit aici, intre 1211 si 1225, o fortareata din lemn.

In 1377, cand apare in primul registru oficial, sasii care traiesc in zona Brasovului au primit de la regele Ludovic I al Ungariei permisiunea de a construi pe cheltuiala proprie si folosind propriii mesteri un castel de piatra la Bran, care a servit in scopuri militare de-a lungul multor secole, pe fundatia cetatii de lemn.

Resedinta pentru regalitatea romaneasca

In 1920, autoritatile din Brasov au oferit castelul reginei Maria, in semn de recunostinta pentru contributia la Marea Unire din 1918. Regina este cea care a amenajat si transformat vechiul castel fortificat cu un indiciu de basm intr-un castel modern, dar pastrand acele elemente ale arhitecturii gotice medievale care ii confera misterul si fascinatia.

Dupa aceea, a apartinut printesei Ileana, iar in 1948, dupa expulzarea din tara a familiei regale, castelul a devenit proprietatea statului roman, care din pacate a renuntat la el, iar din cauza neglijentei lor, a fost devastat.

In 1956 a fost redeschis pentru vizite publice, fiind amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. Dupa caderea comunismului, mostenitorii au revendicat drepturi asupra castelului, iar in 2009 a fost restituit familiei Habsburgilor.

Inainte insa, colectiile muzeului care apartineau statului roman au fost mutate de la Castelul Bran in Vama Medievala. Pentru a redeschide muzeul pentru turisti, familia Habsburg a reconditionat-o cu obiecte din colectia lor personala.

Crearea mitului lui Dracula

Faima castelului dus in strainatate se datoreaza in mare masura lui Bram Stoker, autorul celebrului roman „Dracula” – povestea contelui de vampiri care nu inceteaza sa mai fascineze.

Legatura dintre personajul din roman si Printul Vlad Tepesul – Dracula este sugerata de autorul care a scris undeva in carte „ … a fost cu adevarat acel print Dracula care s-a opus turcilor peste marele rau, chiar de la granita cu Turcia.

„Desi istoria nu ne dezvaluie faptul ca Vlad Tepes, conducator cu trasaturi de vampiri a trait vreodata in Castelul Bran, povestea contelui de foame este atat de populara si raspandita incat aproape nimeni nu este interesat de adevar.

Legenda lui Dracula este un lucru, povestea lui Vlad Tepes este ceva diferit, dar aceasta „confuzie” a pus orasul mic si castelul pe harta turismului international si aduce avantaje financiare importante in zona.

Ei bine, dupa cum se poate vedea, castelul Bran este cunoscut in toate colturile lumii, iar acest lucru ii este datorat intr-o foarte mare masura si lui Bram Stoker, cel care a scris celebrul roman “Dracula”.

Indiferent ca ati citit romanul si din acest motiv doriti sa vizitati castelul Bran, sau pur si simplu doriti din curiozitate sau pentru ca sunteti pasionati de istorie, puteti alege sa optati pentru cazare Brandeberg, unde veti beneficia de cele mai bune si atractive conditii, iar de la Brandeberg veti ajunge rapid la castel si veti putea vizita si alte locuri frumoase din zona.

0 Shares
You May Also Like