De ce firmele straine cauta forta de munca in Romania?

De ce firmele straine cauta forta de munca in Romania?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani de zile, firmele care cauta forta de munca strainatate in Romania, au din ce in ce mai mari cereri pentru a gasi romani dispusi sa munceasca in strainatate.

In conditiile in care salariile pe care le castiga romanii in tara noastra sunt mult mai mici decat salariile care pot sa fie castigate pentru exact aceiasi munca depusa, si pentru exact aceleasi ore lucrate in fiecare zi, este firesc ca romanii sa isi doreasca sa plece la munca in strainatate.

In ceea ce priveste firmele din strainatate care cauta romani dispusi sa lucreze in strainatate, este evident ca au si ele un mare avantaj. Daca un cetatean german de exemplu, are pretentii la un salariu de 3000 – 3500 pentru a lucra ca si mester in domeniul constructiilor sau in domeniul amenajarilor interioare, un mester roman presteaza aceiasi munca pentru un salariu de 1800 – 2000 de euro mai mult ca sigur.

Daca un cetatean englez de exemplu, solicita un salariu de 3000 de lire sterline pentru a munci intr-un depozit, cu siguranta un cetatean roman se multumeste si cu un salariu de 1500 de lire sterline.

Deci, dupa cum se poate observa, pentru angajatorii straini este foarte avantajos sa caute forta de munca in Romania, in conditiile in care de regula cu salariul cu care platesc 4 angajati straini, pot sa plateasca 9-10 angajati romani.

Ei bine, in cele ce urmeaza vom vedea care sunt cateva dintre domeniile in care lucreaza majoritatea romanilor care au plecat deja de ceva timp la munca in strainatate.

Se stie faptul ca romanii sunt priceputi in toate domeniile, insa multi dintre acestia au ales sa lucreze in domeniul constructiilor in strainatate. Se stie faptul ca a munci in acest domeniu de activitate este greu, insa si salariile sunt pe masura, si sunt mult mai mari decat in Romania.

Nu sunt romanii platiti la fel de bine ca si strainii pentru aceasta munca, insa totusi un salariu de 1800 – 2000 de euro cum am spus mai sus in articol, in Romania nu se castiga in acest domeniu de activitate.

Alti romani au ales sa lucreze in cadrul restaurantelor sau pe la diferite hoteluri. Fireste, aici salariile sunt mult mai mici decat in domeniul constructiilor, insa nici munca depusa nu este atat de grea.

Exista o multime de femei din Romania care lucreaza in strainatate pe la diferite azile de batrani sau la diferite spitale unde se ocupa de ingrijirea pacientilor batrani, sau de ingrijirea pacientilor care nu se pot deplasa.

Aceasta munca nu este una tocmai placuta in conditiile in care pacientii trebuie spalati, schimbati, plus multe altele, insa salariile sunt mult mai mari decat in Romania.

Exista si romani care muncesc in depozite in strainatate, unii ca manipulanti marfa, altii pe stivuitor, iar salariile lor sunt mult mai mari decat cele castigate in tara.

Asadar, tinand cont de toate aceste aspecte, este firesc ca angajatorii straini sa isi doreasca forta de munca din Romania, iar romanii sa accepte cu drag sa munceasca in strainatate.

0 Shares
You May Also Like