De ce avem nevoie de ambalaje din plastic?

0 Shares
0
0
0

Dupa cum bine stim cu totii, cele mai multe produse pe care le gasim in magazine in zilele noastre, au ambalaje din plastic.

Atat producatorii de alimente, cat si producatorii de diferite alte produse, cauta cel mai bun producator ambalaje plastic, pentru a le crea ambalaje la comanda, pentru produsele pe care le comercializeaza.

Ambalajele din plastic indeplinesc cateva functii importante in viata noastra moderna, iar in cele ce urmeaza vom vedea care sunt motivele principale pentru care ne bazam pe ambalaje din materiale plastice:

  • Protectie: protejeaza produsele vulnerabile de daune in timp ce sunt in tranzit si de contaminare sau daune provocate de umiditate, gaze, microorganisme, insecte si lumina.
  • Conservare: pastreaza produsele mai mult timp, ceea ce reduce deseurile oferind oamenilor mai mult timp pentru a le folosi sau a le consuma inainte de a nu mai fi potrivit.
  • Previne deseurile: produsele sunt pastrate impreuna si astfel se evita scurgerile datorita acestor ambalaje.
  • Transport: ambalajul din material plastic permite transportul pe distante mari, astfel incat avem acces la o mare varietate de produse non-locale care, la randul lor, incurajeaza comertul. De asemenea, economiseste spatiu prin stivuirea obiectelor care fac transportul mai eficient.
  • Ambalajul din material plastic ofera informatii: pe ambalaj sunt afisate informatii importante despre produs, cum ar fi continutul nutritional sau sfaturile pentru alergii, data fabricatiei sau data la care expira produsul.

Ce se intampla fara ambalaje din plastic?

Ambalajul din plastic este unul dintre cei mai importanti contribuitori la protejarea alimentelor impotriva stricarii. Deseurile alimentare au un impact semnificativ mai mare asupra mediului, in special sub forma amprentei sale de carbon, decat deseurile de ambalaje.

Ambalajul din plastic permite alimentelor sa parcurga distante suplimentare, sa stea mai mult timp pe rafturi si se asigura ca cantitatile mari de alimente nu se duc la risipa.

Deoarece este nevoie de mai multe resurse pentru a crea alimentul in sine, de multe ori este logic sa il protejam cat mai mult timp, astfel incat resursele investite in cresterea sa sa nu fie investite in zadar.

Pe langa faptul ca contribuie la livrarea alimentelor in economia noastra globala, lichidele, gelurile, pulberile, fructele din sezon si alte articole de specialitate sunt protejate in siguranta de material.

Exista multe tipuri de plastic care au diferite proprietati functionale, precum siguranta pentru alimente, flexibilitate, transparent, opac si rezistent la substante chimice si la caldura. Astfel, materialele plastice sunt solutia de ambalare ideala pentru o varietate de cerinte moderne.

Fara ambalajele din plastic pentru a satisface toate aceste nevoi, devine foarte dificil (si adesea imposibil) transportul si utilizarea unei game largi de produse pe care oamenii se bazeaza in fiecare zi.

Exista prea multe ambalaje, nu-i asa?

In general, ambalajele sunt utilizate acolo unde este sensibil din punct de vedere economic, de mediu si siguranta. Desigur, nu fiecare produs este ambalat in mod optim si exista un spatiu important pentru imbunatatiri in ceea ce priveste fiecare dintre acesti trei factori.

Cantitatea de materiale utilizate in ambalaje a fost in declin de ani de zile: intre 2004 si 2014, greutatea medie a ambalajului din plastic a scazut cu 28%. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a unor tehnologii si design imbunatatite care permit producerea unui produs sau a unui pachet similar cu cantitati mai mici de material.

Exista reglementari in vigoare care impun ca toti producatorii de ambalaje sa reduca cantitatea de ambalaje utilizate fara a compromite functionalitatea acestuia: Regulamentul privind ambalarea (cerinte esentiale) din 2015 (SI 2015/1640).

Ambalajul din plastic este, de asemenea, o componenta importanta pentru a mentine impactul asupra mediului asupra ciclului de viata al unui produs.

Datorita eficientei resurselor implicate in crearea ambalajelor din plastic, costurile de mediu sunt economisite prin utilizarea acestui material in comparatie cu inlocuirea acestuia cu altele.

In acest caz, costurile de mediu includ deteriorarea mediului, precum carbonul si gazele cu efect de sera degajate in atmosfera. Cu toate acestea, este, de asemenea, important sa luam in considerare articolele de ambalare din plastic care sunt asternute, care pot ajunge in raurile si marile noastre.

Aceste consecinte daunatoare asupra mediului necesita, de asemenea, o atentie semnificativa din partea guvernelor din intreaga lume, pentru a se asigura ca aceste articole nu vor ajunge in aceste medii si ca sunt colectate pentru recuperare si reciclare in fiecare caz posibil.

De ce folosim plastic?

Pentru a fi adecvat scopului, ambalajele trebuie protejate si conservate. Ambalajul din plastic indeplineste aceasta functie deosebit de bine si ofera multe alte avantaje pentru consumatori, furnizori si societate. Plasticul este:

  • Eficient din punct de vedere al resurselor: ambalajele din plastic economisesc emisiile de masa, energie si gaze cu efect de sera. Fara el, am folosi de 2-3 ori mai multe resurse.
  • Sigur: plasticul este rezistent la spargere, containerele nu se sparg atunci cand sunt aruncate sau lovite, ceea ce le face deosebit de utile pentru anumite medii, cum ar fi baia, in jurul copiilor, la piscina, langa plaja sau in mers.
  • Igienic: plasticul pastreaza produsele fara contaminare. Acest lucru este util in special pentru ambalajele medicale, deoarece ambalajele pot fi umplute si sigilate igienic fara niciun om.
  • Usor: ambalajele din plastic sunt usoare si pot ocupa mai putin spatiu decat alternativele, ceea ce inseamna sarcini mai usoare pentru avioane si camioane si emisii mai mici.
  • Sigur: plasticul poate fi sigilat inchis sau turnat intr-un mecanism de siguranta (de exemplu, blocarea rezistentei copilului la medicamente).
  • Durabil: deoarece ambalajele din plastic sunt atat de durabile, ambalajele din plastic pot fi foarte subtiri. Acest lucru inseamna ca un producator de ambalaje foloseste mai putine resurse si ocupa mai putin spatiu pentru transport, ceea ce inseamna ca sunt mai putine camioane, trenuri sau avioane pentru a-l transporta.
  • Versatil: materialele plastice pot fi transformate in mai multe moduri diferite. Pot fi suflate, injectate sau termomodate. Aceasta inseamna ca poate fi folosit pentru a impacheta paste si sosuri. O varietate de efecte si culori decorative sunt de asemenea disponibile.
  • Reciclabil: ambalajele din plastic pot fi reciclate de multe ori pentru a crea produse noi.
0 Shares
You May Also Like