Cumpararea aurului si scurt istoric al caselor de amanet in Europa

Cumpararea aurului si scurt istoric al caselor de amanet in Europa

0 Shares
0
0
0

Brokerajul cu amanuntul poate sa nu fie o meserie cunoscuta ca cea mai veche profesie din lume, dar cu siguranta apartine unei perioade foarte vechi.

Inregistrarile chineze arata ca practica de a asigura imprumuturi pe proprietate, dateaza din zorii dinastiei Han de Vest in 206 i.Hr. Pentru amanet aur si bijuterii, acceseaza BestAmanet.ro.

Aceste case de amanet chinezesti au fost considerabil mai vechi decat omologii lor occidentali moderni; debitorii ar putea avea la dispozitie pana la trei ani pentru a-și achita imprumuturile la rate, ale dobanzii modeste de trei procente. Intre timp, amanetul european a inceput sa infloreasca in Evul Mediu.

Prima data, a fost introdusa aceasta practica in Anglia, iar regiunea Lombardia din nordul Italiei a fost un alt focar al activitatilor timpurii de amanet. De fapt, amortizarea a devenit atat de puternic identificata cu Lombardia in intreaga Europa, incat termenul “Lombard” a devenit treptat sinonim cu “magazinul de amanet”, iar “Lombard banking” a devenit un termen folosit pe scara larga pentru descrierea amanetului.

Papa Leo X, a fost nevoit sa-și amaneteze propriul mobilier și argint pentru a-și acoperi stilul de viata luxos și patronajul artelor. (Nu este deloc surprinzator faptul ca Leo X a fost la conducerea Bisericii atunci cand a dat liber practicii de amaneturi oficiale, in 1515.) In 1338, regele Edward al III-lea si-a amanetat bijuteriile, pentru a strange fondurile necesare pentru militarii englezi ce au luptat in Razboiul de 100 de ani.

Punerea in posesiune nu era doar pentru nobilime. Multe eforturi de amanet timpuriu au venit sub forma de ajutor pentru cei saraci. Biserica Catolica a aprobat magazinele de amanet, cu conditia sa imprumute bani celor saraci la rate ale dobanzii rezonabile.

Cea mai mare operatiune de amanet a Angliei din secolul al XVIII-lea a fost Charitable Corporation, care a fost inchiriata in 1707 “pentru a imprumuta bani in interes legal pentru saraci, pe mici angajamente”. In termen de 25 de ani, totuși, frauda și delapidarea generalizata din cadrul corporatiei, au falimentat-o.

In ciuda acestor clienti de varf și a unor scopuri aparent nobile, raspandirea activitatii de amanet in intreaga Europa nu a fost un proces fara probleme. Pana in secolul al XVII-lea, pionierii acestei afaceri si-au creat o reputatie rea, ca puncte de vanzare pentru produse furate, iar incepand cu anul 1785, Anglia a inceput sa reglementeze mai bine industria.

Unde este profitul?

Mecanica unei tranzactii tipice de amanet este destul de simpla. Un client aduce un obiect și il folosește ca garantie pentru a obtine un imprumut de numerar relativ mic.

Clientul are o perioada fixa ​​de timp, de obicei cateva luni, in care se poate intoarce la magazin pentru a achita imprumutul cu dobanda și pentru a prelua obiectul. In cazul in care clientul nu platește imprumutul, obiectul devine proprietatea detinatorului casei de amanet, care il vinde apoi in magazinul sau de vanzare cu amanuntul. Cei mai multi oameni se intorc de fapt sa-și plateasca imprumuturile și sa ridice articolul pe care l-au amortizat; in industria de slang acest proces este cunoscut sub numele de “rascumparare”.

0 Shares
You May Also Like