Daca te intrebi cum functioneaza un touchscreen Huawei iti explicam noi acum in acest articol, cum functioneaza si ce anume este un ecran tactil. Si noi am fost curiosi si de aceea iti vom prezenta ceea ce am gasit.
Toti folosim in prezent dispozitive cu ecran tactil care sunt peste tot, avem telefon mobil, avem laptopuri, avem monitoare si bancomate ATM sau chiar televizoare cu touchscreen. Cum a aparut aceasta tehnologie si care a fost motivatia din spatele sau? Aceasta este intrebarea la care trebuie sa raspundem in acest articol.
Primul ecran tactil a aparut acum 50 de ani, mai exact undeva prin 1960 si utiliza un model capacitiv. Ce ar trebui sa insemne asta? Sticla nu este acoperita cu suprafete care conduc curentul electric. Corpul este un foarte bun conducator pentru electricitate iar procesorul dispozitivului care are ecranul tactil va simti diferenta incarcaturii de electricitate si o va privi ca pe un semnal sau ca pe o comanda. Chiar daca tehnologia aceasta s-a dezvoltat acum foarte mult timp ecranele din prezent nu sunt cu mult diferite fata de celelalte ecrane aparute prima data.
Multe persoane observa ca atunci cand telefonul sta mult in frig pe ecran apare condens si acest condens poate aparea si sub sticla ceea ce nu ar fi de dorit dar se intampla. Atunci cand scoti dispozitivul in ploaie se poate ca apa sa intre in el in cazul in care ploua. La fel se intampla si cu grasimea si murdaria de pe degete care poate face ca aceste ecrane sa mearga anapoda. Nu mai mentionam nici faptul ca nu se pot folosi niciodata cu manusi telefoanele deci, tot ce am spus mai sus se va intampla orice ai face si ai nevoie de o folie care sa protejeze aceste ecrane.
Exista si ecrane touchscreen industriale. Suntem siguri ca le-ati vazut la bancomate, atunci cand cumparati binele de autobuz sau cand cumparati bilete de tren si la punctele de informare. Unele dintre ele sunt pentru muzee si au dimensiuni foarte mari pe care se intampla ceva. Sunt mai mari decat ecranele pe care le au telefoanele si sunt de asemenea mult mai putin precise. Ele insa sunt facute astfel incat sa aiba o durata de viata mult mai buna si sa fie rezistente in special la apasatul ecranului dur specific in mediul industrial sau in muzee.
Ecranele sunt facute din doua bucati subtiri de material care au si un spatiu gol plasat intre ele. Una dintre aceste doua folii are o incarcatura electronica in timp ce cealalta nu are si este conectata la senzorii de voltaj. Atunci cand se apasa ecranul acest gest va face ca straturile si senzorii sa faca contact si vor inregistra o comanda.
Toti ne-am intrebat cel putin o data cum vor evolua ecranele tactile. Ecranele tactile au aparut subit in lumina reflectoarelor cu ajutorul telefoanelor inteligente si au ramas cu functionalitati aproape similare in timp. Multi se intreaba daca se va face ceva mai mult insa nu stiu sa defineasca ce inseamna mult raportat la suprafata mica a ecranelor.