Criterii-in-alegerea-unei-lanterne-potrivite
Criterii in alegerea unei lanterne potrivite

Criterii in alegerea unei lanterne potrivite

0 Shares
0
0
0

Criterii-in-alegerea-unei-lanterne-potrivitePentru multi dintre noi, folosirea unei lanterne nu implica prea multe alegeri. La fel cum poate nu a implicat nici alegerea sau cumpararea acesteia.

Insa nu toate lanternele sunt concepute si fabricate la fel. Care sunt insa factorii de diferentiere in alegerea unui asemenea obiect?

Vom privi in randurile urmatoare ale acestui articol inspre unele dintre aceste criterii, insistand asupra acelora de care avem mai mare nevoie. Desigur, lista este deschisa completarilor sau comentariilor.

●    Lumina

Dintre toate criteriile, luminozitatea unei lanterne este cel mai important factor. Pana la urma, lumina pe care o produce este si motivul cumpararii, nu-i asa?

Specialistii spun ca luminozitatea maxima de care avem nevoie este de 150 de lumeni – aceasta valoare este suficienta pentru a lumina chiar si lucrurile aflate la o distanta mai mare fata de noi. Cu cat este mai mare, cu cat mai bine.

Insa chiar si o valoare de 75 de lumeni este suficienta, in marea majoritate a cazurilor – mai mult decat atat, aceasta lumina nu ii va orbi nici pe cei din fata sau din jurul tau. Lanternele mai puternice sunt folosite pentru salvamont, operatiuni de salvare, etc.

●    Marca si calitatea

Producatorii de lanterne sunt numerosi, la ora actuala. Acestia sunt prezenti atat in marile magazine, cat si in online.

Pentru cele mai bune solutii specialistii ne recomanda alegerea unor modele de marca straina, cu o vasta experienta in acest domeniu.

Pentru o perfomanta decenta, alegeti o lanterna LED – acestea sunt mai performante, au o durata de viata mai lunga si au un consum mai mic de energie electrica. De exemplu, exista modele de lanterne pentru breloc ce folosesc o singura baterie AAA si pot sa produca pana la 130 de lumeni.

Daca e sa comparam aceasta valoare cu lanternele standard, cu bec incandescent, observam o diferenta de aproape 70 de lumeni! Cat tine o astfel de baterie? Pana la 55 de ore. Cat tine un astfel de led? Pana la 50.000 de ore. Asa ca pretul isi justifica cu adevarat valoarea!

●    Tipul de baterie folosit

Dupa cum spuneam, exista lanterne cu led ce folosesc una sau mai multe baterii de tip AAA. Exista si optiuni ce incorporeaza baterii AA.

Nu sunt de neglijat nici variantele cu baterii de tip litium – chiar daca pot fi uneori mai scumpe, acestea au o viata de raft de pana la 10 ani. Nu in ultimul rand, unele lanterne folosesc bateriile de tip CR2 si CR123 – concepute initial pentru camerele foto digitale, acestea ofera o performanta aparte, in orice lanterna.

●    Modul de transportare

In functie de nevoi, exista lanterne de breloc, de buzunar, de geanta, de masina, lumini frontale (cu montare pe cap), lanterne de dimensiuni mari.

●    Modul de pornire

Felul in care opresti si pornesti o lanterna nu este deloc de neglijat – exista variante cu pornire la click (potrivite pentru operare cu o mana); modele cu rasucire; lanterne cu buton prin impingere (alunecare).

●    Modurile de functionare

Lanternele cu LED pot functiona fie in modul high/low/medium, iar uneori pot si sa licareasca.

Indiferent de ce alegi, nu uita sa ai o rezerva de baterii si sa pastrezi lanterna mereu aproape!

0 Shares
You May Also Like