Cele mai cautate motoare monofazate

0 Shares
0
0
0

Pentru cineva care locuieste la casa ori are un mic atelier de lucru, un motor electric monofazat poate fi un avantaj imens. Practic, atunci cand vorbim despre motoare monofazate avem in vedere motoare electrice, care au capacitatea de a transforma energia electrica in energie mecanica.

Practic, putem spune ca motorul este la baza oricarei masinarii pe care vrem sa o punem in functiune in mod automatizat, acesta asigurand insa partea electrica. Cat priveste transformarea energiei mecanice in energie electrica, aceasta asigurata de un generator electric, fara a exista insa diferente semnificaive intre cele doua tipuri de motoare.

Cum este construit un motor monofazat

Din punct de vedere al constructiei, atunci cand vorbim despre motoare monofazate vorbim despre doua componente principale: rotorul si statorul. Dupa cum le spune si numele, avem de-a face cu o parte mobila, rotativa, si una fixa, numita stator. La baza, motoarele electrice se bazeaza in functionarea lor pe actiunea fortelor electromagnetice asupra unui conductor parcurs de curent electric, acesta purtand numele si de bobina sau bobinaj.

Practic, in functie de bobinaj si mai ales de miezul acestuia se face si categorisirea motoarelor monofazate, care pot fi de putere mai mica sau mai mare. Toate aceste lucruri se vad mai bine la o sectiune transversala a oricarui motor, unde se vede carcasa si bornele de alimentare, alaturi de infasurarea conductorului electric pe un miez sau armatura feromagnetica, acestea alcatuind de obicei statorul. In ceea ce priveste rotorul, acesta este construit sub forma unui ax si o armatura a rotorului.

De unde vine insa denumirea de motor monofazat?

In principiu, motoarele monofazate sau trifazice sunt clasificate dupa tipul de curent care le parcurge. Astfel, putem avea motoare actionate de curent continuu si motoare pe curent alternativ, care sunt si cele mai comune. Acestea din urma sunt de dimensiuni si capacitati mai mici, putand fi folosite cu succes si in gospodaria proprie. Astfel, daca locuiti in mediul rural sau aveti un mic atelier, in garaj sau intr-o alta dependinta, atunci detinerea unui astfel de motor monofazat poate fi o adevarata necesitate.

Unde putem folosi motoare monofazate?

Daca va intrebati la ce va trebuie un motor monofazat, aflati ca intrebuintarile sale sunt multiple. Cele mai uzuale sunt cele pentru atelierele mici, unde pot fi folosite si in componenta unor mici strunguri sau masini de gaurit. Astfel, viteza de rotatie a axului actionat de motor poate fi exploatata cu succes in ateliere de tamplarie si nu numai.

De axul acestuia poate fi atasat inclusiv un fierastrau electric, dar si o masina cu ajutorul careia vom putea da gauri in aproape orice material. De asemenea, un motor monofazat poate fi folosit cu succes in atelierele de mecanica si de prelucrare a metalului. Cat priveste puterea, aceasta creste in functie de destinatia acestora. Astfel, un motor de uz personal, cu o capacitate rezonabila, dezvolta o putere cuprinsa intre 1500 si 3000 de Wati. In ceea ce priveste preturile, acestea pornesc de la cateva sute de lei, ajungand si la mii de lei, in functie de putere.

0 Shares
You May Also Like