Unele platforme sunt foarte complexe si includ toata gama de aplicatii necesare, pentru functionarea smartphone-ului.
Altele, pot include decat aplicatiile primare (kernelul de exemplu) si se bazeaza pe alte aplicatii pentru a putea avea o interfata de tip framework. Sa incepem prin a descrie cateva sisteme de operare, folosite in ziua de astazi pe smartphone-urile voastre.
Conceput si dezvoltat de catre cei de la Google, majoritatea persoanelor considera Android un sistem de operare revolutionar, deoarece tehnologia care sta in spatele lui, este una de tip “open source”, ceea ce permite utilizatorilor din toata lumea sa poata scrie programe/aplicatii pentru acest sistem de operare.
Asta inseamna ca Android evolueaza constant. Utilizatorii care au instalat acest sistem de operare, pot alege cand sa descarce anumite aplicatii sau cand sa faca upgrade (sistemului de operare si altor aplicatii principale). Mai mult decat atat, sistemul de operare Android permite utilizatorului un multitasking foarte eficient, acesta putand sa ruleze mai multe aplicatii in acelasi timp, fara o scadere vizibila a performantei, fara lag sau alte intreruperi.
Pe de alta parte, cei de la Apple aduc tot timpul inovatii in acest domeniu, iar iOS (sistemul de operare de pe iPhone), este si el un sistem de operare aerisit, fara prea multe bug-uri, foarte rapid si eficient.