casele-economice
Casele economice

Casele economice un vis imposibil in Romania ?

0 Shares
0
0
0

casele-economice

In Romania posibilitatea dezvoltarii de proiecte tip casa economica poate deveni un vis aproape imposibil in anii care urmeaza.

În vreme ce mari oameni de afaceri din întreaga lume se ingramadesc să dezvolte energia verde la noi in tara, Romania rămâne ultima din Europa în ceea ce priveste implementarea proiectelor ce tin de panouri solare.

Și acest lucru se intampla în condiţiile în care panourile fotovoltaice sunt cele mai folosite tehnologii dintre cele care produc energie verde.

România are doar 5 mp de panouri solare la 1000 de locuitori. Prin comparaţie, Bulgaria are de 2,6 ori mai mult, iar Ungaria, de 2,7 ori. Iar viitorul nu sună deloc “verde”. Chiar daca parea in ultimii ani ca romanii au prins ideea cu energia verde, si au inceput sa apara primele case ecologice, acest trend a fost orit de cei de la Ministerul Mediului. Celbrul program guvernamental Casa Verde care finanta construirea de astfel de locuinte a fost oprit brusc din lipsa de bani.

„Stoparea programului Casa Verde va duce la o scădere dramatică a cererii de panouri solare pe piaţa locală, după ce, în ultimii doi ani, România a reuşit să recupereze din decalajul avut faţă de ţările vestice în ceea ce priveşte utilizarea pentru producerea de apă caldă menajeră a unor echipamente care folosesc energii regenerative şi care nu sunt poluante în acelaşi timp“, a declarat Cătălin Drăgulescu, director de vânzări Ariston Thermo România.

Statul subvenţiona până la 6.000 lei pentru montarea unei centrale pe peleţi sau a unui sistem cu panouri fotovoltaice şi 8.000 lei pentru pompele de căldură. Astfel cu aceste beneficii numarul romanilor care se interesau de casele economice era in crestere . Inainte de aplicarea acestui proiect guvernamental doar 20.000 de locuinte foloseau panouri fotovoltaice , iar dupa punerea lui in aplicare numarul a crescut rapid la 50.000 de locuinte care folosesc aceasta forma de energie.

„Avem o problemă majoră: anul acesta, Fondul de Mediu are la dispoziţie puţin mai mult de o treime decât a avut la dispoziţie anul trecut. Mai trebuie să plătim programul Casa Verde, care a fost lansat anul trecut. Anul acesta, sincer, din cauza faptului că avem 1.000 milioane lei blocate, nu putem lansa o nouă strigare pentru proiecte pe Casa Verde pentru că, mai întâi, trebuie să plătim celelalte şi spaţiul bugetar nu ne permite iniţierea unor noi proiecte”, a spus Atilla Korodi, ministrul mediului.

„Avem o problemă majoră: anul acesta, Fondul de Mediu are la dispoziţie puţin mai mult de o treime decât a avut la dispoziţie anul trecut. Mai trebuie să plătim programul Casa Verde, care a fost lansat anul trecut. Anul acesta, sincer, din cauza faptului că avem 1.000 milioane lei blocate, nu putem lansa o nouă strigare pentru proiecte pe Casa Verde pentru că, mai întâi, trebuie să plătim celelalte şi spaţiul bugetar nu ne permite iniţierea unor noi proiecte”, declara Atilla Korodi, ministrul mediului in functie.

Totusi exista sanse reale ca acest proiect sa fie reluat incepand de anul viitor.


 

0 Shares
You May Also Like