Care sunt dezvantajele laptop-urilor fata de pc-urile desktop

Care sunt dezvantajele laptop-urilor fata de pc-urile desktop?

0 Shares
0
0
0

Fata de computerele desktop, laptopurile au anumite dezavantaje in urmatoarele caracteristici:

Performanta

In timp ce performantele desktop-urilor si laptopurilor mainstream sunt comparabile, iar costurile laptopurilor au scazut mai putin decat cele practicate pentru pc-urile de tip desktop, laptopurile raman mai scumpe decat computerele desktop, la acelasi nivel de performanta.

Limitele superioare ale performantelor laptopurilor raman totodata mult mai mici decat in cazul celor mai performante desktop-uri (in special daca vorbim de sistemele de calcul cu mai multe procesoare – cele de tip server, etc.), iar functiile de top apar de obicei mai intai pe desktop-uri si abia apoi, pe masura ce tehnologia de baza se maturizeaza, sunt adaptate laptopurilor.

Pentru navigarea pe Internet si aplicatiile tipice de birou, unde computerul isi petrece cea mai mare parte a timpului asteptand urmatoarea intrare a utilizatorului, chiar si laptopuri relativ mici (cum ar fi Netbook-urile) pot fi destul de rapide pentru unii utilizatori. Majoritatea laptopurilor de inalta calitate sunt suficient de puternice pentru redarea de filme de inalta rezolutie, unele jocuri 3D, editare si codare video.

Cu toate acestea, procesoarele de laptop pot fi dezavantajate atunci cand se ocupa de o baza de date de ultima generatie, matematica, inginerie, software financiar, virtualizare, etc. Acest lucru se datoreaza faptului ca laptopurile folosesc versiunile mobile ale procesoarelor pentru a economisi energie, iar acestea raman in urma fata de cipurile desktop, cand vine vorba de performanta. Unii producatori rezolva aceasta problema de performanta folosind procesoare desktop pentru laptop-urile lor.

Upgradabilitate

Upgradeabilitatea laptopurilor este foarte limitata comparativ cu computerele desktop, care sunt complet standardizate. In general, hard disk-urile si memoria pot fi modernizate cu usurinta.

Unitatile optice si cardurile de expansiune interna pot fi actualizate daca respecta un standard al industriei, dar toate celelalte componente interne, inclusiv placa de baza, CPU si grafica, nu sunt intotdeauna destinate sa fie actualizate. Intel, Asus, Compaq, Quanta si alti producatori de laptopuri au creat standardul Common Building Block, pentru piese de laptop, pentru a rezolva unele dintre ineficientele cauzate de lipsa standardelor.

Motivele pentru actualizarea limitata sunt atat tehnice cat si economice. Nu exista un factor de forma standard pentru intreaga gama a laptopurilor, pentru intreaga industrie; fiecare producator important de laptopuri urmareste propriul design si are o constructie proprie, cu rezultatul ca laptopurile sunt dificil de actualizat si au costuri mari de reparatie.

Mai mult, incepand cu modelele din 2013, laptopurile au devenit din ce in ce mai integrate (soldered) cu placa de baza pentru majoritatea componentelor sale (procesor, SDD, RAM, tastatura …) pentru a reduce dimensiunile si perspectivele de actualizare. Dispozitive precum placi de sunet, adaptoare de retea, hard disk-uri si unitati  optice, precum si numeroase alte periferice sunt disponibile, dar aceste upgrade-uri afecteaza de obicei portabilitatea laptopului, deoarece adauga accesorii in configurare, care adesea trebuie deconectate si reconectate atunci cand laptopul este in miscare.

Ergonomie si efecte asupra sanatatii

Articulatii

Utilizarea prelungita a laptopurilor poate provoca vatamarea repetata a incheieturilor din cauza tastaturii lor mici, plate si a dispozitivelor de indicare a trackpad-ului. Se recomanda utilizarea tastaturilor ergonomice separate si a dispozitivelor indicatoare pentru a preveni ranirea atunci cand lucrati pe perioade lungi de timp; ele pot fi conectate cu usurinta la un laptop prin USB sau printr-o statie de andocare. Unele standarde de sanatate impun tastaturi ergonomice la locurile de munca.

Gatul si coloana vertebrala

Ecranul integrat al unui laptop necesita adesea ca utilizatorii sa se aplece pentru a avea o vedere mai buna, ceea ce poate provoca leziuni ale gatului sau ale coloanei vertebrale. Un ecran extern mai mare si de calitate superioara poate fi conectat la aproape orice laptop pentru a atenua acest lucru si pentru a oferi spatiu suplimentar de lucru, pentru o munca mai productiva. O alta solutie este utilizarea unui suport pentru computer.

Efect posibil asupra fertilitatii

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din New York a descoperit ca, caldura generata de laptopuri poate creste temperatura din poala utilizatorilor de sex masculin atunci cand il tin in poala, putand reduce semnificativ numarul de spermatozoizi. Studiul, care a cuprins aproximativ doua duzini de barbati cu varste cuprinse intre 21 si 35 de ani, a constatat ca, tinut si folosit in aceasta pozitie, un laptop poate creste temperatura scrotului cu pana la 2,1 ° C (4 ° F). Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca aceasta afecteaza in mod direct sterilitatea masculina.

Un studiu ulterior din 2010, realizat pe 29 de barbati, publicat in Fertility and Sterility, a descoperit ca barbatii care si-au tinut laptopurile in pozitia descrisa mai sus au observat supraincalzirea zonei si temperaturile scrotale au crescut cu pana la 2,0 ° C (4 ° F). Cresterea de caldura rezultata, poate creste infertilitatea masculina.

O solutie practica obisnuita la aceasta problema este sa asezati laptopul pe o masa sau birou sau sa folositi o carte sau o perna intre corp si laptop. O alta solutie este sa achizitionati o unitate de racire pentru laptop. Acestea sunt de obicei alimentate prin USB si constau dintr-o carcasa din plastic dur si subtire care contine unul, doua sau trei ventilatoare de racire – cu intregul ansamblu proiectat sa stea sub laptopul in cauza – ceea ce duce la o racire semnificativa a zonei, devine rece la atingere si reduce foarte mult acumularea de caldura.

Coapse

Caldura generata de utilizarea unui laptop pe poala poate provoca, de asemenea, decolorarea pielii pe coapse, afectiune cunoscuta sub numele de „sindromul pielii prajite”.

bearded-engineer-his-home-office-night-working-gear-mechanism

Durabilitate

Laptopurile nu sunt in general durabile, insa exista anumite exceptii.

Uzura echipamentului

Datorita portabilitatii lor, laptopurile sunt supuse mai multor uzuri si daune fizice decat computerele. Componentel precum balamalele, zavoarele, mufele de alimentare si cablurile de alimentare se deterioreaza treptat cu de utilizarea obisnuita si ar putea fi inlocuite. O scurgere de lichid pe tastatura,e o problema destul de mica cu un sistem desktop (avand in vedere ca o tastatura de baza costa aproximativ 20 USD), poate deteriora interiorul unui laptop si distruge computerul, rezultand intr-o reparatie costisitoare sau inlocuirea intregului sistem.

Un studiu a descoperit ca un laptop este de trei ori mai probabil sa se sparga in primul an de utilizare decat un desktop. Pentru a face mentenanta unui laptop corect, se recomanda curatarea acestuia la fiecare trei luni pentru murdarie, resturi, praf si particule alimentare.

Majoritatea kiturilor de curatare constau dintr-o carpa fara scame sau microfibra pentru ecranul LCD si tastatura, aer comprimat pentru a scoate praful din ventilatorul de racire si solutia de curatare. Produse chimice dure, cum ar fi inalbitorul nu trebuie utilizate pentru curatarea unui laptop, deoarece acestea le pot deteriora.

Inlocuirea pieselor

Componentele externe originale sunt scumpe si, de obicei, proprietare si ne-schimbabile; alte piese sunt ieftine – o priza electrica poate costa cativa dolari, dar inlocuirea lor poate necesita demontarea si reasamblarea laptopului de catre un tehnician. Alte piese ieftine, dar fragile, adesea nu pot fi achizitionate separat de componente mai mari si mai scumpe.

De exemplu, cablul de afisare video si cablul de alimentare a iluminarii de fundal care trec prin balamalele capacului pentru a conecta placa de baza la ecran se pot rupe in cele din urma de la deschiderea si inchiderea repetata a capacului. Aceste cabluri minuscule, de obicei, nu pot fi achizitionate de la producatorul initial, separat de intregul panou LCD, iar pretul unui display nou poate fi sute de dolari, desi pentru modelele populare exista in general un aftermarket de piese mai ieftine .

Costurile de reparatie ale unei placi de baza sau ale unui panou LCD reusesc sa depaseasca adesea valoarea unui laptop folosit. Piesele pot fi comandate si de la furnizori terti.

Incalzire si racire

Laptop-urile se bazeaza pe sisteme de racire extrem de compacte care implica un ventilator si un radiator, care pot fi blocate din cauza prafului acumulat din aer si a altor particule. Majoritatea laptopurilor nu au niciun tip de filtru de colectare a prafului detasabil deasupra admisiei de aer pentru aceste sisteme de racire, rezultand un sistem care produce treptat mai multa caldura si zgomot, odata cu trecerea anilor. In unele cazuri, laptopul incepe sa se supraincalzeasca chiar si la niveluri de incarcare foarte mici.

Acest praf este de obicei blocat in interiorul laptopului, acolo unde se intalnesc ventilatorul si radiatorul, si nu poate fi indepartat printr-o curatare si aspiratie obisnuite. De cele mai multe ori, aerul comprimat poate disloca praful si resturile, dar este posibil sa nu-l inlature in totalitate. Dupa ce aparatul este pornit, ventilatoarele reacumuleaza resturile ramase, in sistemul de racire. O demontare completa este de obicei necesara pentru a curata laptopul in intregime.

Cu toate acestea, intretinerea preventiva, cum ar fi curatarea regulata a radiatorului prin aer comprimat poate impiedica acumularea de praf pe radiator. Multe laptop-uri sunt dificil de dezasamblat de catre utilizatorul mediu si contin componente sensibile la descarcarea electrostatica (ESD).

Durata de viata a bateriei

Durata de viata a bateriei este limitata, deoarece capacitatea scade cu timpul, necesitand in cele din urma inlocuirea dupa cel putin un an. De obicei, o baterie noua stocheaza suficienta energie pentru a rula laptopul timp de trei-cinci ore, in functie de utilizare, configurare si setari de gestionare a energiei.

Cu toate acestea, pe masura ce imbatraneste, stocarea de energie a bateriei se va disipa progresiv pana cand va disparea, iar laptop-ul nu va mai putea functiona cu bateria respectiva si veti fi nevoit sa-l tineti tot timpul in priza, pentru a-l folosi.

Bateria este adesea usor de inlocuit si poate fi achizitionat un model de capacitate mai mare pentru timpul de incarcare si descarcare mai lung. Unele laptop-uri (in special ultrabook-urile) nu au o baterie obisnuita si trebuie aduse la centrul de service al producatorului sau la un centru de service separat, parte pentru a inlocui bateria.

0 Shares
You May Also Like