Care sunt cele mai comune tipuri de ecrane pentru telefoanele mobile

Care sunt cele mai comune tipuri de ecrane pentru telefoanele mobile

0 Shares
0
0
0

Exista multe tipuri de afisare utilizate in smartphone-uri: LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED, TFT, IPS si altele care sunt mai putin frecvent intalnite pe smartphone-uri in zilele noastre, cum ar fi TFT-LCD. Un display iPhone 8, este un dispozitiv LCD in timp ce un display de iPhone X este OLED.

LCD

LCD inseamna Display Crystal Liquid si numele sau se refera la o serie de cristale lichide iluminate de o lumina de fundal, iar costul relativ scazut le face o alegere populara pentru smartphone-uri si multe alte dispozitive.

De asemenea, ecranele LCD tind sa functioneze destul de bine in lumina directa a soarelui, deoarece intregul ecran este iluminat din spate, dar pot fi mai putin precise in ceea ce priveste redarea culorilor, decat alte tipuri de ecrane.

TFT

Cele mai multe telefoane au ecran TFT si IPS. TFT, o versiune avansata a ecranului LCD care utilizeaza o matrice activa (cum ar fi AM in AMOLED). Matricea activa inseamna ca fiecare pixel este atasat individual la un tranzistor si la un condensator.

Principalul avantaj al TFT este costul relativ scazut al productiei si contrastul crescut fata de LCD-urile traditionale. Dezavantajul ecranelor LCD TFT este reprezentat cerintele de energie mai mari decat alte LCD-uri, unghiurile de vizualizare mai putin impresionante si reproducerea culorilor usor imprecisa. Din aceste motive, TFT-urile nu mai sunt utilizate frecvent in smartphone-uri.

IPS

IPS este este o imbunatatire suplimentara a ecranelor TFT. Ofera o reproducere mai buna a culorilor si, in special, unghiuri de vizualizare imbunatatite comparativ cu ecranele TFT-LCD. Acest lucru este posibil prin utilizarea a doua tranzistoare pentru fiecare pixel combinat cu o lumina de fundal mai puternica. Dezavantajul este ca acestea necesita mai multa putere decat alte tipuri de afisaje LCD.

AMOLED

Ecranul AMOLED este reprezentat de diode care lumineaza intr-o matrice activa. In timp ce  poate parea complicat, de fapt nu este. OLED este pur si simplu un termen pentru o alta tehnologie de afisare de buna calitate.

Ecranul OLED este un material organic care, asa cum sugereaza si numele, emite lumina atunci cand un curent trece prin el. Spre deosebire de panourile LCD care sunt iluminate in spate, afisajele OLED sunt cele care emit lumina.

Aceasta inseamna ca afisajele OLED ofera un negru mult mai pur si consuma mai putina energie atunci cand pe ecran sunt afisate culori mai inchise. Cu toate acestea, temele de culori mai deschise pe ecranele AMOLED utilizeaza mult mai multa putere decat un LCD. Ecranele OLED sunt, de asemenea, mai scumpe decat cele LCD.

Deoarece pixelii negri sunt stinsi pe un afisaj OLED, rapoartele de contrast sunt de asemenea mai mari comparativ cu ecranele LCD. Afisajele AMOLED au o rata de reimprospatare foarte rapida, dar nu sunt la fel de vizibile in lumina directa a soarelui ca si LCD-urile. Arderea ecranului si degradarea diodelor (deoarece sunt organice) sunt alti factori care trebuie luati in considerare.

Acestea sunt cele mai comune display-uri ce pot fi intalnite pe dispozitivele mobile, alaturi de avantajele si dezavantajele lor.

0 Shares
You May Also Like