Un aparat de radio fără butoane, o sală de baie prevăzută cu un monitor pe care sunt afişate informaţii vitale despre sănătatea d-voastră recepţionate wireless de la dispozitive implantate în organism, ori o interfaţă cu utilizatorul capabilă să transforme undele cerebrale în comenzi.
Un aparat de radio fără butoane, o sală de baie prevăzută cu un monitor pe care sunt afişate informaţii vitale despre sănătatea d-voastră recepţionate wireless de la dispozitive implantate în organism, ori o interfaţă cu utilizatorul capabilă să transforme undele cerebrale în comenzi pentru un computer – iată câteva din dispozitivele aflate în stadiu de proiect la Cambridge Consultants, o companie din domeniul cercetării şi dezvoltării.
Radioul cub Q2 dezvoltat de Cambridge Consultants în colaborare cu Armour Group permite schimbarea posturilor de radio ori ajustarea volumului prin rotirea gadget-ului. Aparatul are 4 posturi setate automat, iar selectarea acestora se face prin poziţionarea aparatului pe una din “feţele” sale. Reglarea volumului se face prin înclinarea dispozitivului.
Noile tehnologii wireless fac posibilă implantarea de dispozitive de monitorizare a tensiunii arteriale, metabolismului şi altor indicatori în organismul pacienţilor, iar provocarea apare în momentul dezvoltării unei antene adecvate, capabilă să funcţioneze corect sub straturi de grăsime, muşchi ori piele. Antena implantabilă Medical Implant Communications Service (MICS) lucrează în banda de frecvenţă 402-405 MHz şi poate fi folosită alături de regulatoare de ritm cardiac, dispozitive neurostimulatoare ori sisteme de diagnoză şi imagistică medicală ce pot fi înghiţite.
Imaginaţi-vă baia viitorului, în care dispozitivele pot comunica între ele şi transmite pe calea undelor radio informaţii către un ecran. Cu Bluetooth Health Device Profile şi IEEE Personal Health Data specification imaginea nu mai pare desprinsă dintr-un film science-fiction. Ultimele standarde Bluetooth şi IEEE ajută la construirea unei imagini de ansamblu de mai bună calitate în ceea ce priveşte starea sănătaţii d-voastră.
Dezvoltarea de interfeţe cu utilizatorul capabile să transforme undele cerebrale în comenzi pentru un computer reprezintă una dintre zonele fierbinţi în cercetarea medicală a începutului de secol XXI. Sistemul propus de Cambridge Consultants este în stadiu de proiect şi va costa iniţial în jur de 5000 de dolari.
Forţele de poliţie sau cele speciale şi-ar dori să poată “vedea” prin pereţi în timpul operaţiunilor speciale ori a misiunilor de salvare. Cu Prism 200, un scanner de mici dimensiuni cu radar încorporat, localizarea persoanelor şi detectarea direcţiei de mişcare a acestora în interiorul clădirilor va deveni realitate.
Citiţi intreaga ştire pe www.scientianews.ro.