Imagistica cu ultrasunete a abdomenului utilizeaza unde sonore pentru a produce imagini ale structurilor din abdomenul superior. Este folosit pentru a ajuta la diagnosticarea durerii sau distensiunii si pentru a evalua rinichii, ficatul, vezica biliara, ductele biliare, pancreasul, splina si aorta abdominala. Ecografia este sigura, neinvaziva si nu utilizeaza radiatii ionizante.
Aceasta procedura necesita putina pregatire speciala. Medicul va va instrui cum sa va pregatiti, inclusiv daca trebuie sa va abtineti de la a manca sau de a bea in prealabil.
Ce este imagistica cu ultrasunete a abdomenului?
Imagistica cu ultrasunete, numita si scanare cu ultrasunete sau sonografie , implica utilizarea unui transductor (sonda) si a unui gel plasat direct pe piele. Undele de sunet de inalta frecventa sunt transmise din sonda prin gel in corp.
Transductorul colecteaza sunetele care se intorc inapoi si un computer utilizeaza apoi acele unde sonore pentru a crea o imagine. Examinarile cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii ionizante ( raze X), astfel incat nu exista expunere la radiatii pentru pacient. Deoarece imaginile cu ultrasunete sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului, precum si sangele care curge prin vasele de sange.
Imagistica cu ultrasunete este o procedura medicala non-invaziva care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiuni medicale. Ecografia abdominala produce o imagine a organelor si a altor structuri din abdomenul superior.
Se poate opta pentru ecografie abdominala Cluj pentru a diagnostica mai multe afectiuni printre care si urmatoarele:
- durere abdominala sau dispepsie;
- functia hepatica anormala;
- cresterea in dimensiuni a unui organ abdominal;
- pietre la rinichi;
- calculi biliari;
- un anevrism aortic abdominal (AAA).
In plus, ultrasunetele pot fi folosite pentru a oferi orientari pentru biopsii. Imaginile cu ultrasunete Doppler pot ajuta medicul sa vada si sa evalueze:
- blocajele in fluxul sanguin (cum ar fi cheagurile);
- ingustarea vaselor;
- tumorilor si malformatiilor vasculare congenitale;
- scaderea sau absenta fluxului sanguin la diferite organe;
- fluxul sanguin mai mare decat cel normal in diferite zone, ceea ce este uneori vazut in infectii.
Cum ar trebui sa ma pregatesc?
Trebuie sa purtati imbracaminte confortabila, potrivita pentru examenul dvs. cu ultrasunete. Este posibil sa trebuiasca sa eliminati toate hainele si bijuteriile din zona care urmeaza sa fie examinate.
Pentru un studiu al ficatului, vezicii biliare, splinei si pancreasului, vi se poate cere sa manancati o masa fara grasimi in seara dinaintea testului si apoi, pentru sa evitati consumul de alimente timp de opt pana la 12 ore inainte de test.
Pentru ultrasonografia rinichilor, vi se poate cere sa beti patru pana la sase pahare de lichid cu aproximativ o ora inainte de test pentru a va umple vezica. Vi se poate cere sa evitati sa mancati cu de la opt pana la 12 ore inainte de test, pentru a evita acumularea de gaze in intestine.
Pentru ecografia aortei, este posibil sa evitati sa mancati timp de opt pana la 12 ore inainte de test.