Tabel de conversie pentru lentile de contact: ochelari versus lentile

Tabel de conversie pentru lentile de contact: ochelari versus lentile

0 Shares
0
0
0

Prescripția pentru ochelari și cea pentru lentile de contact nu sunt identice, iar modul în care se face conversia poate părea dificil la prima vedere. În acest articol, vom explica într-o manieră cât mai simplă cum se face trecerea de la ochelari la lentile și ce avantaje, respectiv dezavantaje are fiecare opțiune de corectare a viciilor de refracție.

Tabel de conversie: cum să înțelegi valorile prescripțiilor

Dacă ai o prescripție pentru ochelari de vedere și vrei să achiziționezi lentile de contact, este necesară adaptarea valorilor dioptriilor. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui tabel conversie lentile de contact, astfel:

  • lentilele de contact pentru miopie pot avea o valoare mai mică a dioptriei decât cea pentru ochelarii de vedere corespunzători;
  • lentilele de contact pentru hipermetropie pot avea o valoare mai mare a dioptriei decât cea pentru ochelarii de vedere corespunzători;
  • lentilele de contact pentru astigmatism vor avea dioptrii mai mari cu +/- 0,50, dacă astigmatismul este mai mic de o dioptrie, sau, în caz contrar, calculul se va face pe baza unui tabel.

Prescripția pentru ochelari de vedere

În urma unui control optometric sau oftalmologic, poți primi o prescripție pentru ochelari, pe care vor fi următoarele notații și valorile aferente:

  • D (dioptrie) sau SPH/S (sferă) – valorile vor fi scrise pentru OD (ochiul drept) și pentru OS (ochiul stâng);
  • CYL (cilindru) și AX/AXA – dacă nu ai astigmatism, aceste spații vor fi lăsate necompletate;
  • ADD (adiție) – reprezintă diferența dintre dioptria necesară pentru a corecta vedere la distanță și cea pentru vederea de aproape.

Prescripția pentru lentile de contact

Rețeta pentru achiziționarea lentilelor de contact va conține notații și valori pentru:

  • D (dioptrie) sau SPH/S (sferă) – valorile pentru ochiul drept și cel stâng pot fi identice sau diferite;
  • DIA (diametrul lentilei) – cât de mare trebuie să fie lentila de contact;
  • RC (raza de curbură a lentilei);
  • CYL (cilindru) și AX/AXA – în cazul în care ai astigmatism;
  • ADD (adiție) – când este necesară corecția și pentru vederea la distanță, și pentru cea de aproape.

Ochelari versus lentile de contact

Atât ochelarii, cât și lentilele de contact sunt soluții eficiente de corectare a problemelor de vedere. Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje pentru fiecare opțiune, astfel încât să faci o alegere informată și cât mai bună pentru tine.

Avantajele și dezavantajele ochelarilor

Ochelarii sunt un accesoriu prin care poți scoate în evidență anumite trăsături ale feței sau prin care să îți exprimi personalitatea. Totodată, oferă protecție împotriva prafului, vântului, razelor UV și luminii albastre.

Cu toate acestea, purtarea îndelungată a ochelarilor poate fi inconfortabilă, iar rama poate fi o barieră vizuală, care diminuează vederea periferică.

Avantajele și dezavantaje lentilelor de contact

Lentilele de contact oferă câteva avantaje semnificative comparativ cu ochelarii. Spre exemplu, câmpul vizual este mai larg, deoarece nu este limitat de ramă. În plus, nu se aburesc, sunt discrete și confortabile.

În cazul lentilelor de contact, este necesară mai multă atenție pentru îngrijire și aplicare, astfel încât să eviți riscul de uscăciune, disconfort și infecții oculare.

Pentru a face conversia lentilelor de contact pe baza prescripției pentru ochelari, îți recomandăm să ceri sfatul unui optometrist. Anumite optici oferă acest serviciu gratuit.

0 Shares
You May Also Like