Definirea-conceptului-sanatate-si-securitate-in-munca
Definirea conceptului sanatate si securitate in munca

Definirea conceptului “sanatate si securitate in munca”

0 Shares
0
0
0

Definirea-conceptului-sanatate-si-securitate-in-muncaCe inseamna “ sanatatea si securitatea muncii ”? Academia Romana defineste “securitatea muncii” si “sanatatea in munca” ca find protectia si apararea impotriva oricaror pericole care pot aparea la locul de munca respectiv asigurarea unui mediu adecvat pentru ca organismul uman sa functioneze in cele mai bune conditii .

Algema Consulting, unul dintre cele mai bune servicii externe de securitate si sanatate in munca, din Romania, va pune la dispozitie toate informatiile necesare pentru a fi in conformitate cu prevederile legale din domeniu. Pentru mai multe informatii despre compania noastra de consultanta va invitam sa accesati Protectia-muncii-bucuresti.ro .

Interesul statelor pentru crearea unui mediu sigur si sanatos la locul de munca a crescut proportional cu dezvoltarea economica, morala, sociala si nu in ultimul rand in functie de nivelul de civilizatie atins. Prin acest nivel de civilizatie intelegem modul in care fiecare tara respecta drepturile fundamentale ale omului .
UE – Uniunea Europeana este principala organizatie care militeaza in permanenta pentru integrarea multisectoriala a tuturor statelor semnatare ale acordurilor/tratatelor de constituire in domenii cheie precum economia , drepturile omului sau relatii externe .

In anul 1987 , in urma unei revizuiri a Tratatului de la Roma, este redactat Actul Unic Europen, documentul considerat a fi baza juridica specifica realizarii sanatatii si securitatii in munca. Cele mai importante articole ale acestui act sunt ;
“armonizarea reglementarilor referitoare la sanatate si securitate in munca pe baza unui nivel ridicat de protectie” – Art.100A ;
“stabilirea cerintelor minime in scopul securitatii si protectiei sanatatii salariatilor in timpul muncii “ – Art. 118A

Acest sistem legislativ adopatat de Uniunea Europeana este considerat a fi un sistem de prescriptii minimale deoarece ofera statelor membre libertatea de a adopta reguli mult mai drastice decat cele comunitare .

Comisia Europeana a adoptat in data de 12 iunie 1989 o directiva foarte importanta, Directiva Cadru 89/391/CEE, a carei principal obiectiv este acoperirea a tot ceea ce inseamna sanatatea si securitatea in munca si nu in ultimul rand garantarea unui nivel mai ridicat de protectie si asigurarea egalitatii intre toti lucratorii din statele membre ale UE.

Pricipiile generale de prevenire cuprinse in Directiva Cadru sunt :

  • Evitarea riscurilor .
  • Estimarea rescurilor care nu pot fi evitate .
  • Eliminarea riscurilor de la sursa .
  • Adaptarea muncii , echipamentelor si metodelor de munca pentru eliminarea monotoniei, minimizarea efectelor asupra sanatatii si evitarea unui ritm predeterminat a muncii .
  • Optimizarea echipamentelor tehnice .
  • Substituirea a tot ceea ce este periculos pentru lucratori cu ceea ce este mai putin sau deloc periculos .
  • Elaborarea unor politici de prevenire fundamentale care sa inglobeze tehnologiile, conditiile in care se desfasoara munca, organizarea optima a muncii, relatiile sociale si efectul pe care il are mediul de munca asupra lucratorilor .
  • Adoptarea in mod proritar a masurilor de protectie colectiva fata de masurile de protectie individuale .

Legislatia din domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca face parte din sistemul legislativ de protectie sociala a oricarui stat ce urmareste asigurarea protectiei angajatiilor impotriva unor riscuri precum accidente sau imbolnaviri survenite in urma proceselor de munca .

0 Shares
You May Also Like